top of page
© kpodoperescu.com

BALTAGUL

- rezumat -

 

   Vitoria Lipan, taranca din satul Magura, din muntii Tarcaului, este ingrijorata de lipsa prelungita a sotului sau, Nechifor. Acesta plecase de ceva timp la Dorna, pentru a face comert cu oi. Vitoria o are alaturi doar pe fiica sa Minodora, intrucat celalalt copil, Gheorghita, este plecat cu oile familiei, in balta Jijiei. Visele, in care ii apare sotul, dar si unele superstitii, ii sporesc temerile, facand-o sa se sfatuiasca cu parintele Danila si sa ii ceara, printr-o scrisoare, lui Gheorghita, sa se intoarca cat mai curand. Vitoria o viziteaza si pe baba Maranda, vrajitoarea satului, care este convinsa ca Nechifor traieste, dar ca si-a gasit o alta femeie.

   In apropierea sarbatorilor de iarna, Gheorghita se intoarce acasa. In ciuda vremii nefavorabile, Vitoria se hotaraste sa plece, impreuna cu fiul sau, la Piatra, in cautarea lui Nechifor. Ajunsa aici, ea se infatiseaza prefectului, care o sfatuieste sa faca o cerere oficiala, pentru a ancheta dispariția sotului. Vitoria se intoarce in Magura pentru a-i cere parintelui Danila sa o ajute la intocmirea sesizarii.

   In luna martie, dupa ce isi pune in ordine treburile gospodaresti, lasand casa in grija argatului Mitrea, iar pe Minodora, impreuna cu toata zestrea ei, ducand-o la Manastirea Varatic, Vitoria porneste din nou in cautarea sotului. O insoteste Gheorghita, care poarta cu sine si un baltag de fier, pe care parintele Danila il ”blagosloveste”.

   O parte din drum este insotita de David, negustor si totodata o veche cunostinta a lui Nechifor. Trecand prin localitatile Bistrita, Calugareni si Farcasa, Vitoria si fiul sau poposesc pe la diverse hanuri si gazde, care le confirma ca, la sfarsitul anului trecut, Nechifor a trecut pe acolo. La Vatra Dornei, Vitoria afla ca Nechifor a cumparat 300 de oi, pornind cu turmele si ciobanii lor catre Dorna, in cautarea unui loc de iernat.

   Din informatiile culese de la diverse popasuri, femeia intelege ca Nechifor fusese insotit de doi tovarasi de drum, unul mic si negricios, celalalt tacut si cu buza de sus despicata. Acestora le ia apoi urma in Paltinis, Dirmoxa si Brosteni, dupa care poposeste in satul Sabasa. Trecand muntele Stanisoara, afla ca in urmatorul sat, Suha, la crasma lui Iorgu Vasiliu, au mai ajuns doar cei doi (identificati drept Ilie Cutui si Calistrat Bogza, zis Iepure), dar nu si sotul sau. Intelege astfel ca Nechifor trebuie sa fi ramas undeva pe drum, probabil omorat de acestia.

   Cu ajutorul nevestei crasmarului din Suha, doamna Maria, Vitoria da de urma lui Ilie Cutui si a lui Calistrat Bogza, proaspat imbogatiti (din spusele crasmaritei). Desi nu au vreo dovada, de fata cu primarul si notarul, cei doi relateaza ca au cumparat oile de la Nechifor, despartindu-se de acesta pe munte, in dreptul ”Crucii Talienilor”. Vitoria il gaseste si pe Lupu, cainele lui Nechifor, intr-o gospodarie aflata in celalalt capat al satului.

   Vitoria si Gheorghita se intorc pe munte, unde, avertizati de caine, gasesc intr-o rapa hainele lui Nechifor, craniul sau lovit de baltag, oasele acestuia si ale calului sau. Vitoria, insotita de autoritati si de un preot, se intoarce la locul descoperirii.

   In Suha, subprefectul Anastase Balmez incepe cercetarile, interogandu-i pe cei doi suspecti, in prezenta Vitoriei. Acestia isi sustin, in continuare, nevinovatia.

   Inmormantarea lui Nechifor are loc in localitatea Sabasa. La ea participa toti satenii, inclusiv Bogza si Cutui, alaturi de nevestele lor. La masa data in pomenirea mortului, Vitoria ii cere lui Calistrat Bogza sa ii vada baltagul, si, inspirata de semnele trimise de spiritul sotului ei, incepe sa spuna cum crede ea ca s-ar fi petrecut crima. Relateaza o versiune proprie a faptelor, in care Nechifor a fost ucis de Bogza. Detaliile femeii, pe care nu avea cum sa le cunoasca nimeni, il infricoseaza pe Calistrat Bogza. Acesta se repede sa isi recupereze baltagul. Cutui incearca sa se puna in calea lui, insa este lovit puternic. Bogza incearca sa fuga, dar Vitoria ii cere lui Gheorghita sa asmuta cainele asupra lui. Fugarul loveste cainele, insa Gheorghita il loveste pe Bogza, cu baltagul, in frunte. Lupu se repede si il musca pe ucigas de beregata.

   Chemati de subprefect, jandarmii il retin pe Cutui, iar Bogza, muribund, isi marturiseste fapta.

   Considerandu-si cautarea implinita, Vitoria se linisteste, preocupandu-se mai ales pentru viitor. Ea intentioneaza sa se intoarca acasa, dupa ce va recupera oile furate. Doreste sa o ia si pe Minodora de la manastire, insa nu este de acord cu idila infiripata intre aceasta si Ghita, fiul dascalului Andrei.

Cumpără cartea
piggy.png
bottom of page