top of page

  Cenusareasa

- povestire -

 

   Una dintre cele mai frumoase variante ale basmului popular "Cenusareasa" a fost scrisa de Fratii Grimm. Personajul principal este o frumoasa fata provenita dintr-o familie bogata, a carei mama a murit, nelasandu-i ca sprijin decat pretiosul sfat de a fi un om bun. Dupa un timp, tatal s-a recasatorit cu o femeie care si-a adus in casa cele doua fiice. Din acel moment, pentru Cenusareasa a inceput o perioada dificila, plina de lipsuri, greutati si umilinta. Cele doua surori vitrege si mama lor i-au negat orice drept, transformand-o intr-o servitoare ce muncea din greu, era imbracata saracacios si dormea langa vatra calda si plina de cenusa.

   Intr-o zi, tatal sau a plecat la iarmaroc, de unde le-a adus celor doua surori vitrege rochii pretioase, iar Cenusaresei, o creanga de alun prinsa de palaria sa in drum spre casa. Cenusareasa a sadit crenguta pe mormantul mamei sale, dupa un timp aceasta transformandu-se intr-un frumos alun. De fiecare data cand fata vizita mormantul mamei, o pasare cobora din zbor in alun si ii indeplinea fetei orice dorinta.

   La curtea imparateasca urma sa aiba loc un bal la care imparatul le-a invitat pe toate fetele frumoase din imparatie, in speranta ca fiul sau isi va gasi aleasa. In timp ce surorile vitrege se pregateau de bal, Cenusareasa staruia pe langa mama vitrega sa ii permita sa mearga si ea la petrecere, dar aceasta a batjocorit-o punandu-i o conditie aparent imposibil de indeplinit si anume de a alege din cenusa bobitele de linte aruncate de ea. Dar frumoasa fata a primit ajutor de la toate zburatoarele cerului si a dus la sfarsit sarcina sperand ca va merge la petrecere. Desi cu conditia indeplinita, mama vitrega a refuzat-o si a plecat la bal cu cele doua fiice ale sale.

   Cuprinsa de tristete, Cenusareasa a mers la mormantul mamei, unde, pasarea cea alba din alun i-a daruit o rochie tesuta cu fire de aur si argint. Fata a ajuns la bal unde nu a fost recunoscuta de familia sa vitrega, iar feciorul de imparat a fost fermecat de frumusetea ei. Cenusareasa si printul au dansat pana in zori, moment in care fata s-a furisat si a plecat acasa unde s-a ascuns intr-un porumbar, apoi s-a schimbat in hainele ei saracacioase.

   A doua zi, petrecerea a continuat la palat. Dupa ce surorile sale vitrege au plecat, Cenusareasa a mers din nou la mormantul mamei, unde, pasarea alba i-a daruit o rochie si mai frumoasa decat prima. Fata a dansat din nou toata noaptea cu feciorul de imparat, iar in zori s-a furisat, urcandu-se intr-un par din gradina casei. Povestea s-a repetat si in a treia seara, de data aceasta Cenusareasa uimindu-i pe toti cu frumusetea ei. Cand a incercat sa fuga, pantoful din piciorul stang s-a impotmolit in smoala cu care feciorul de imparat a uns scarile in speranta ca o va putea opri pe frumoasa fata. Urmatoarea zi, feciorul de imparat a dat de veste ca fetei careia i se va potrivi condurul gasit, pe aceea o va lua de nevasta.

   Cele doua surori vitrege au incercat si ele pantoful, taindu-si chiar si particele din picior in speranta ca vor deveni imparatese. Doua porumbite de pe crengile alunului l-au avertizat pe feciorul de imparat de inselatorie. Acesta le-a inapoiat pe fete parintilor si i-a cerut Cenusaresei sa probeze si ea pantoful de aur, care i s-a potrivit perfect fetei. In ciuda surorilor vitrege, printul a luat-o cu el la palat pe frumoasa fata, cerand-o in casatorie. Tot timpul cat nunta imparateasca a tinut, cele doua porumbite au stat pe umerii Cenusaresei.

   Frumosul basm a reprezentat sursa de inspiratie pentru mai multi scriitori, printre care Fratii Grimm si Charles Perrault care introduce in poveste dovleacul, zana cea buna si pantofii de sticla. Exista o varianta chinezeasca a povestii in care fata este ajutata de un peste, reincarnare a mamei sale, dar si o varianta japoneza in care fata este ajutata de o calugarita budista.

bottom of page