top of page

 

   Personajul principal, Felix Sima, un tanar de 18 ani, fost elev al Liceului internat din Iasi, soseste la Bucuresti, la locuinta de pe strada Antim a unchiului sau, Constantin Giurgiuveanu (”mos Costache”). De la moartea parintilor sai, acest unchi indepartat a fost tutorele sau si administratorul averii mostenite de acesta. Dorind sa calce pe urmele tatalui sau, Felix urmeaza cursurile universitare la Facultatea de Medicina, urmand sa locuiasca in casa unchiului sau.

   Poftit cu greu in casa, dupa o incercare nereusita, Felix isi cunoaste in sfarsit rudele, respectiv pe verisoara sa Otilia, pe sora unchiului Costache, Aglae, sotul acesteia, Simion Tulea, precum si pe doi dintre cei trei copii ai lor, Titi si Aurica. De asemenea, Felix face cunostinta cu ”protectorul” Otiliei, mosierul Leonida Pascalopol. Felix este repede fermecat de Otilia, o fata atragatoare, de aproximativ 18 ani, cu ochi albastri.

   A doua zi, Felix este preluat de Marina, servitoarea casei, de fapt o ruda a lui mos Costache. Aceasta il pune in tema cu ciudateniile locului, astfel ca Felix intelege repede faptul ca mos Costache este foarte zgarcit si ca noua sa locuinta ii ofera libertate deplina dar nu si dragostea, familia ori caminul pe care si le-ar fi dorit. Este intrigat totodata de relatia neobisnuita a Otiliei cu Pascalopol, de stilul dezordonat de viata al acesteia si frivolitatea preocuparilor sale.

   Felix devine meditatorul lui Titi, un tanar ipohondru, cu inclinatii artistice, pasiv si lipsit de creativitate, dar cu izbucniri nervoase neasteptate. Cunoaste mai bine si familia acestuia, cu invidiile Aglaei, preocuparile erotice ale Auricii si excentricitatile capului familiei, Simion. Cu timpul, afla mai multe detalii si despre fiica cea mare a familiei Tulea, Olimpia, precum si cu privire la preocuparile sotului sau, avocatul Stanica Ratiu. Intrigant volubil si aflat intr-o permanenta cautare a unei lovituri care sa-l imbogateasca, acesta din urma incearca, pe diferite cai, sa il determine pe Simion sa ii ofere Olimpiei dota promisa. Incapatanat, Simion refuza, sfarsind, in final, ca pacient al unui ospiciu.

   Felix se indragosteste de Otilia, devenind gelos pe Pascalopol si pe capacitatea acestuia de a-i indeplini orice capriciu. Otilia si Felix petrec o vacanta prelungita la ferma lui Pascalopol, in urma careia ajunge sa il cunoasca mai bine si pe mosier, recunoscandu-i nobletea, bunul gust, precum si meritul de a o apara pe Otilia de intrigile propriei sale familii.

   Ajuns la varsta tulburarilor erotice, Titi se poarta necuviincios cu Otilia, generand un conflict, in urma caruia, insasi Aglae, sfatuita de Stanica Ratiu, e nevoita sa caute o impacare. Aglae nu o putea suferi pe Otilia pentru ca aceasta era fiica sotiei decedate a lui Costache, si astfel, o nedorita candidata ”nelegitima” la eventuala mostenire a fratelui sau.

   Titi se casatoreste in secret cu Ana Sohatchi, sora unui coleg de la belle-arte, de care divorteaza la scurt timp.

   Mos Costache este determinat sa renunte la ideea adoptiei Otiliei, atat pentru ca nu vrea sa isi supere sora, cat si ca urmare a primirii unei scrisori anonime, in care este acuzat de legaturi amoroase cu Otilia. Scarbita, aceasta din urma pleaca impreuna cu Pascalopol la mosia lui si apoi la Paris. Simtindu-se parasit, Felix incepe o relatie cu Georgeta, o ”artista” intretinuta, amanta unui general batran. Ulterior, Georgeta incearca o apropiere de Titi, convinsa ca ar putea capata prestanta sociala prin asocierea cu o familie onorabila. Felix ii arata insa adevarata fata a ”clanului” Tulea.

   In spatele tuturor acestor intamplari se afla si intrigantul Stanica Ratiu. Mai mult, el reuseste si sa il convinga pe batran ca, intrucat nu si-ar putea lasa prin testament averea Otiliei, ar fi mai bine isi vanda proprietatile imobiliare.

Intoarsa din strainatate, Otilia ii declara iubirea lui Felix, fara a-i face insa promisiuni de viitor, cei doi continuand sa convietuieasca ca si inainte. Stanica ii face cunostinta lui Felix cu Lili, fata varului sau, Toader, un senator foarte bogat. Aceasta se indragosteste de Felix, dar el ramane fidel sentimentelor sale fata de Otilia.

   Preocupat de a-i face un viitor Otiliei, prin construirea unei noi case si strangerea de bani, mos Costache sufera o congestie cerebrala. Aglae si copiii sai, impreuna cu Stanica si doctorul Vasiliad, adus de acesta, pun stapanire pe casa. Pascalopol deschide, pe numele Otiliei, un cont in banca, pretinzand ca banii proveneau de la mos Costache. Cel din urma isi revine partial. Dupa putin timp, Mos Costache face insa un al doilea atac cerebral si moare cand, profitand de lipsa celorlalti si de slabiciunea fizica a batranului, Stanica ii fura banii ascunsi sub saltea.

   Pentru o scurta perioada de timp, atat Felix, devenit intre timp major, cat si Otilia, locuiesc in aceeasi casa. Otilia este tratata de Aglae si familia acesteia cu raceala. Nesuportand ingratitudinea si prefacatoria din jur, dupa ce ii reaminteste lui Felix ca il iubeste, Otilia se muta in secret la Pascalopol, cu care se si casatoreste si pleaca la Paris.

   Felix se dedica studiului, devenind profesor universitar si medic de prestigiu. Ulterior, se casatoreste cu o femeie bogata.

   Multi ani mai tarziu, intalnindu-se cu Pascalopol, acum imbatranit, Felix afla ca Otilia este la Buenos Aires, casatorita cu un conte, dupa ce s-a despartit de mosier, cu acordul acestuia. Otilia de odinioara este acum de nerecunoscut, inca atragatoare, dar lipsita de prospetimea si exuberanta fetei de altadata. Atat pentru Felix, cat si pentru Pascalopol, Otilia ramane o enigma.

 

© kpodoperescu.com
Cumpără cartea
piggy.png
bottom of page