top of page
© kpodoperescu.com

Fat-Frumos din lacrima

- rezumat -

   In debutul operei, autorul ne introduce intr-o lume dominata de conflict si razboi. Un imparat, lipsit de bucuria unui viitor, intrucat nu avea mostenitori, se lupta cu vecinul sau, de peste 50 de ani. Tanara imparateasa, cu parul de aur si ochii albastri, se roaga in fata icoanei Maicii Domnului, care, induplecata de suferinta sa, varsa o lacrima. Atingand lacrima respectiva cu buzele, imparateasa ramane insarcinata si naste curand un baiat, pe care il numeste “Fat-Frumos din lacrima”.

   Copilul creste repede, transformandu-se intr-un tanar voinic si chipes. Buzduganul sau despica bolta cerului, agatandu-se apoi de degetul cel mic al stapanului sau.

   Fat-Fumos decide sa porneasca razboi impotriva mostenitorului imparatului vecin. In cea de-a treia zi a calatoriei ajunge la destinatie, unde gaseste, in mijlocul unui lac, un palat de marmura. Fat-Frumos si tanarul imparat care traia aici se imprietenesc repede, devenind frati de cruce. Isi marturisesc, unul altuia, frica de Dumnezeu, tanarul imparat adaugand ca se teme, in plus, si de Muma-Padurilor. Imparatul urma sa ii plateasca acesteia birul anual, reprezentand al zecelea dintre copiii supusilor sai, pentru a nu ii pustii imparatia.

   Acceptand provocarea si pentru a-si ajuta fratele de cruce, Fat-Frumos se lupta cu Muma-Padurilor, pe care o infrange si o leaga in lanturi. Cu toate acestea, ea reuseste sa fuga. Voinicul pleaca in urmarirea ei. O ajunge din urma in mijlocul unei poieni cu flori, unde se afla casa acesteia. Aici il intampina fiica Mumei-Padurilor, Ileana, o fata foarte frumoasa, de care el se indragosteste. Fat-Fumos reuseste sa o biruiasca din nou pe Muma-Padurilor, cu ajutorul fetei, cu care se intoarce la curtea fratelui sau de cruce. Tanarul imparat ii marturiseste ca si el era indragostit, de fata Genarului, “om mandru si salbatic”, insa toate incercarile de a o rapi pe fata s-au dovedit inutile.

   Induplecat de tristetea fratelui sau de cruce, Fat-Frumos pleaca spre curtea Genarului, lasand-o in urma pe Ileana.

   Voinicul o gaseste pe fata Genarului pazita de un motan cu sapte capete, care ii dadea de stire stapanului sau in cazul in care cineva ar fi incercat sa o rapeasca pe fata. In urma primei tentative, Fat-Frumos este ajuns din urma de Genar, cu ajutorului calului sau nazdravan, care avea doua inimi. Fiind crestin, Genarul il cruta prima oara pe voinic, insa, a doua oara, il arunca pana in nori. Aici, lovit de fulgere, Fat-Frumos se transforma in cenusa, care, ajunsa pe pamant, ia forma unui izvor limpede.

   Plimbandu-Se Dumnezeu pe pamant, insotit de Sfantul Petru, Si-a racorit picioarele in apele izvorului. La indemnul Sfantului Petru, Dumnezeu a randuit ca izvorul sa devina ce a fost inainte. Recunoscator pentru minunea invierii sale, Fat-Frumos ingenunchiaza.

   Fat-Frumos porneste din nou spre casa Genarului. Fata acestuia, transformandu-l intr-o floare, il ajuta sa afle cum poate dobandi un cal asemanator cu al adversarului sau. Fiind bun la suflet, in drumul sau, Fat-Frumos ii salveaza pe imparatul tantarilor si pe cel al racilor. Ajunge la bordeiul unei babe care avea sapte iepe negre, ce nu vazusera niciodata lumina zilei. Se intelege cu aceasta ca, daca reuseste sa le pazeasca timp de trei zile (un an de-al babei), sa primeasca drept rasplata un cal. In timpul noptii insa, Fat-Frumos adoarme, iar iepele fug. In primele doua nopti, el primeste ajutor de la cei doi imparati salvati anterior, care ii inapoiaza iepele, ascunse in padure si in mare. In cea de-a treia noapte, cu ajutorul unei fete care o slujea pe baba, Fat-Frumos ramane treaz iar baba este nevoita sa il lase sa isi aleaga rasplata. Fat-Frumos alege un cal rapciugos, in pieptul caruia se aflau inimile celor sapte iepe.

   Fat-Fumos o salveaza si pe fata care l-a ajutat, insa baba ii urmareste, amenintatoare. Cei doi reusesc sa scape de furia babei, cu ajutorul unei perii, a unei “cute” si a unei naframe, pe care le transforma intr-o padure deasa, un munte inalt, respectiv intr-un “luciu intins”. Fata salvata, se ridica in imparatia umbrelor, de unde venise, pacalita de vrajile babei. Cu ajutorul calului cu sapte inimi, Fat-Frumos reuseste sa o rapeasca pe fata Genarului. Pe acesta din urma il exileaza in imparatia cerului. Impreuna cu fata, ajunge la curtea tanarului imparat, fratele sau de cruce.

   Intre timp, plangand de dorul lui Fat-Frumos, Ileana isi pierduse vederea. Cu ajutorul lacrimilor stranse intr-un vas de aur, Ileana uda gradina in care se afla, la auzul vestii despre venirea lui Fat-Frumos. Reuniti, cei doi iubiti adorm, iar in timpul somnului, Ileana viseaza ca Maica Domnului ii pune, in locul ochilor, doua stele. Cand se trezeste, fata isi recapata vederea.

   Tanarul imparat s-a casatorit cu fata Genarului, iar Fat-Frumos din lacrima s-a casatorit cu Ileana, traind cu totii multi ani, in liniste si pace.

Cumpără cartea
piggy.png
bottom of page