top of page

 

 

   Grigore Iuga, fiul boierului Miron Iuga de la Amara, soseste la Bucuresti, calatoria sa fiind modalitatea prin care acesta ia cunostinta de ”chestiunea taraneasca”, una dintre problemele realitatii romanesti de la 1907. Traiul greu si saracia taranilor romani erau generate de un cumul de factori avand ca principala cauza dezinteresul marilor proprietari si lipsa de scrupule a arendasilor si micilor intermediari).

   Ajuns la locuinta sa din Bucuresti, Grigore Iuga il gaseste pe Titu Herdelea, poet din Ardeal, venit la Bucuresti in cautarea unei vieti mai bune si a unei slujbe in jurnalism. Cei doi stabilesc o intalnire, la cina, la Restaurantul Enache. La intalnirea stabilita, Titu Herdelea intarzie, astfel ca nu apuca sa discute cu Grigore Iuga. In schimb, Titu face cunostinta cu avocatul Baloleanu, care ii promite o interventie la directorul ziarului "Universul". Grigore Iuga il invita ulterior pe Titu Herdelea la masa si apoi la Amara, pe mosia familiei sale. Cu ocazia calatoriei, Grigore ii prezinta lui Titu istoria familiei sale si a domeniului Iuga. Titu este impresionat de batranul boier Miron Iuga. Il cunoaste si pe Cosma Buruiana, arendasul mosiei Vaideei, sosit sa anunte un posibil furt de porumb de pe mosia administrata. Cu aceeasi ocazie, Titu devine constient de viata grea a taranilor de pe mosie si este martor la brutalitatile anchetei declansate pentru descoperirea faptasilor respectivului furt (sunt batuti atat pandarii arendasului Cosma, cat si 10 tarani din Amara si 5 din Vaideei). La interventia lui Grigore, ancheta este suspendata, insa tatal sau ii reproseaza ca ii submineaza autoritatea in fata satenilor. Ulterior se va dovedi ca furtul in cauza nu a existat.

   La mosie sosesc si Nadina, sotia lui Grigore, impreuna cu fratele sau, Gogu Ionescu, deputat in Parlamentul Romaniei, si sotia acestuia, Eugenia. Ulterior, cu ajutorul lui Gogu Ionescu, Titu Herdelea se va angaja gazetar, la ziarul "Drapelul". Nadina primeste o delegatie de tarani venita pentru a se oferi sa ii cumpere mosia ”Babaroaga”, carora le transmite insa ca nu este dispusa sa vanda. Batranul Iuga era la randul sau interesat de respectiva proprietate, in trecut, parte a propriului domeniu. Reintregirea mosiei pierdute a fost dealtfel si motivul pentru care acesta a aranjat casatoria dintre fiul sau si Nadina. Profitand de permanenta nevoie de bani a Nadinei, arendasul mosiei acesteia, Platamonu, ii ofera arenda in avans, in schimbul promisiunii ca, in cazul in care aceasta se va decide sa vanda, respectiva suma sa fie considerata arvuna.

   Intorsi la Bucuresti, Grigore, Nadina si Titu isi reiau activitatile obisnuite. Grigore si Nadina sarbatoresc cu fast Craciunul la Amara, ocazie cu care Nadina isi inseala sotul, cu unul dintre invitati. Ulterior, cei doi decid sa divorteze.

    Manati de foame si saracie, mai multi tarani fruntasi fac o noua incercare de a cumpara pamant, deplasandu-se la Bucuresti pentru a discuta cu Nadina. Aceasta ii refuza insa categoric si dispretuitor. O dezamagire similara sufera si din partea reprezentantilor Ministerului Domeniilor, unde taranii isi cauta dreptatea.

   Intre timp, fiul arendasului Nadinei, Aristide Platamonu, o violeaza pe Gherghina, fiica unui localnic (Chirila Paun). Acest lucru contribuie la starea de nemultumire a taranilor, generata de lipsuri, saracie, dar si de mai multe episoade fara aparenta legatura intre ele (automobilul Nadinei calca cocosul babei Ioana; soferul Nadinei il admonesteaza pe copilul lui Pavel Tunsu, tragandu-l de urechi; sotia lui Melinte Heruvimu trage sa moara dupa o iarna plina de foame si frig; perceptorii ii iau porcul din ograda lui Ignat Cercel). De asemenea, taranii refuza sa semneze invoielile pentru lucrarea pamantului cu Miron Iuga, care, infuriat de interventia in favoarea lor a invatatorului Dragos, obtine arestarea celui din urma.

   Discursul prefectului si interventia reprezentantilor autoritatilor nu fac decat sa-i irite si mai mult pe tarani. Neinspirata, Nadina soseste la tara, impreuna cu avocatul sau, Olimp Stavrat, pentru a-si vinde mosia. Rascoala se declanseaza si se extinde treptat, prin savarsirea de furturi, jefuirea si incendierea unor conace, castrarea lui Aristide Platamonu, violarea si uciderea Nadinei, alungarea jandarmilor prezenti si confiscarea armelor acestora. In Amara, Miron Iuga ii infrunta pe taranii stransi in curtea conacului, insa este si el ucis.

   Interventia ulterioara a armatei, sub supravegherea noului prefect al judetului (avocatul Baloleanu), duce la uciderea a 44 de tarani, printre care si nevinovati. Ulterior, se trece la identificarea instigatorilor si a criminalilor, doi dintre acestia, Trifon Guju si Toader Strambu, fiind executati pe loc de jandarmi. Alte persoane gasite vinovate sunt arestate si trimise la inchisoarea de la Pitesti. De aici este insa eliberat invatatorul Dragos, urmare interventiilor tanarului Iuga pe langa noul prefect.

   Nadina si batranul Iuga sunt inmormantati in Amara, iar taranii intr-o groapa comuna.

   Ulterior, pentru a reorganiza mosia si constient de necesitatea reformelor in scopul scaderii tensiunilor sociale, Grigore Iuga angajeaza un tanar agronom, Stelian Halunga, care, beneficiind de increderea taranilor, datorita exemplului propriu, preia conducerea mosiei Amara.

   Titu Herdelea continua sa activeze ca gazetar la "Drapelul", constientizand ca, toate masurile amintite, desi au restabilit ordinea si au usurat aparent intrarea in normalitate, nu au rezolvat, in fapt, ”chestiunea taraneasca”. Ea ramane dealtfel si in anii urmatori o tema predilecta a politicienilor, motiv de promisiuni si intelegeri electorale, fara efect insa pentru bunastarea taranilor.

 

Te-ar putea interesa si povestirea, pe capitole, precum si prezentarea personajelor ale aceluiasi roman.

© kpodoperescu.com
Cumpără cartea
piggy.png
bottom of page