top of page

 

Ultima noapte de dragoste,

intaia noapte de razboi

- rezumat -

 

   In primavara anului 1916, Stefan Gheorghidiu, sublocotenent in cadrul regimentului XX infanterie este mobilizat aproape de granita tarii, pe Valea Prahovei, participand la actiunea de pregatire militara a zonei pentru intrarea in razboi. Timpul trece aici greu, cu preocupari administrative plictisitoare, Stefan insistand pe langa superiori pentru obtinerea unei permisii. In caz contrar, asa cum se destainuie unui cunoscut, este dispus chiar sa dezerteze. Motivul acestei atitudini are legatura, in principal, cu suspiciunile legate de fidelitatea sotiei sale Ela, aflata de putin timp intr-o localitate din apropiere.

   Student sarac si idealist, orfan de tata, Stefan Gheorghidiu se casatorise de curand, din dragoste, cu o fosta colega de Universitate. La scurt timp dupa casatorie, una dintre putinele sale rude, unchiul Tache, moare, lasandu-i o avere importanta. Afluxul financiar schimba rapid viata tanarului cuplu, sotia sa devenind mult mai mondena si iubitoare de distractii si lux. Insusi Stefan paraseste isi preocuparile filozofice, lansandu-se in afaceri impreuna cu un alt unchi al sau, Nae, impreuna cu care achizitioneaza o fabrica metalurgica.

   Prin intermediul elegantei verisoare a lui Stefan, Anisoara, cei doi soti incep o viata noua, marcata de frecventarea unor localuri de lux si numeroase participari la evenimente mondene. Cu o astfel de ocazie, Stefan observa flirturile sotiei sale cu dansatorul G.. Situatia continua si in saptamanile urmatoare, determinandu-l pe Gheorghidiu, dornic de razbunare, sa insceneze situatii care sa o faca, la randul sau, geloasa pe sotia sa. Cu o astfel de ocazie, Ela il surprinde pe Stefan cu o dama de companie si il paraseste.

   Ulterior, cei doi se revad sporadic in locurile frecventate impreuna si decid sa se impace, petrecandu-si intreaga luna august la Constanta. Ela este internata timp de doua saptamani intr-un sanatoriu, unde face o intrerupere de sarcina.

   Dupa ce a fost concentrat timp de doua saptamani la Azuga, Stefan se reintoarce neanuntat noaptea, constatand ca sotia sa nu este acasa. Intoarsa abia in dimineata urmatoare, Ela refuza cu incapatanare sa ofere explicatii. Peste cateva zile, Stefan ii propune divortul, acceptat si de ea.

   Despartirea nu ii ofera lui Stefan alinare, ci un nou motiv de suferinta. Cautand sa refaca o parte din prezenta sotiei sale, el gaseste printre lucrurile lasate de ea o scrisoare de la Anisoara, adresata Elei, in care ii cerea sa doarma la ea, intrucat sotul sau, mosierul Iorgu, era plecat la tara. Verificand ipoteza, Stefan constata aparenta nevinovatie a Elei, cei doi impacandu-se din nou. Unele indoieli cu privire la fidelitatea sotiei sale ii raman totusi in atentie, in ciuda micilor dovezi de dragoste si scrisorilor zilnice primite de la ea. Suspiciunile se accentueaza atunci cand, sub influenta stirilor despre izbucnirea razboiului, Ela ii cere sa ii treaca pe numele sau depozitul constituit la Banca Generala. Stefan se conformeaza in final, in contextul experientelor traumatizante ale razboiului, in ciuda faptului ca este convins ca scopul urmarit de sotia sa este unul meschin, avand legatura cu posibilele sale aventuri extraconjugale. Mintind cu privire la faptul ca ar fi fost chemat urgent la regiment, el planuieste sa se intoarca pe neasteptate pentru a-si surprinde sotia impreuna cu prezumatul amant.

   Ca o ironie, Stefan chiar se intalneste cu ajutorul comandantului, care ii ordona sa se intoarca de indata. La plecare, Stefan trece pe la Ela, care, drept dovada a faptului ca nu are nimic de ascuns, ii arata o scrisoare de la G., prin care acesta ii cere sa o vada. Stefan pare astfel convins de nevinovatia ei, astfel ca momentul de criza pare depasit. Pe drum insa, colonelul ii povesteste despre un ziarist, Grigoriade (G.), sosit in oras pentru o femeie, relatand amuzat despre felul in care amantele acestuia obisnuiesc sa isi pacaleasca sotii. Noile planuri ale lui Stefan de razbunare si de surprindere a sotiei sunt date peste cap de izbucnirea razboiului.

   Regimentul XX inainteaza spre Bran, unde regimentul XR este angajat in lupte de strada. Plutonul sublocotenentului Stefan Gheorghidiu se remarca in luptele din jurul satului Tohanul-Vechi. In localitatea Vulcan, el este angrenat intr-o ancheta cu privire la o serie de furturi, prilej cu care cunoaste o fata de aproximativ 16 ani, cu parul roscat, ochii verzi si obrazul de culoarea ”chihlimbarului verzui”, care ii face o impresie puternica.

   Trupele romane inainteaza in Transilvania, ocupa Codlea si Cohalmul, angrenandu-se in activitati de politie, concomitent cu respingerea atacurilor si patrulelor sporadice ale inamicului. Imbracat necorespunzator, sublocotenentul cedeaza fizic din cauza frigului din timpul noptii, imbolnavindu-se de stomac. Refuza internarea in spital, ramanand alaturi de camarazii sai.

   Inaintarea spre Sibiu se loveste de o rezistenta puternica, contraatacul inamic imprastiind trupele romane. Acestea se retrag in dezordine. La marginea localitatii Nagy-Varos, Stefan este impuscat in mana stanga iar un deget ii este aproape sectionat. Este evacuat curand la Bucuresti. La spitalele unde este transferat isi reintalneste mai multi camarazi, unii dintre ei grav raniti.

   Dupa externare, Stefan isi reintalneste familia, iar sotia sa, altadata centrul unor pasiuni si gelozii mistuitoare, I se pare de aceasta data imbatranita si aproape dezgustatoare. El constata cu surprindere chiar ca ar fi preferat oricand ”un trup de tigancusa subtire”.

   A doua zi, Stefan primeste o scrisoare anonima in care i se spune ca sotia sa l-ar fi inselat cu Grigoriade. Cei doi se despart, Stefan mutandu-se la hotel, dupa ce ii cedeaza sotiei sale toate bunurile care tineau de trecut.

 

© kpodoperescu.com
Cumpără cartea
piggy.png
bottom of page