top of page

 

RUT

Capitolul 1

Noemina in tara Moabului; Rut nu se desparte de ea, ci merg impreuna la Betleem.

 

   Elimelec si Noemina, o familie de iudei din Betleem, impreuna cu fiii lor, Mahlon si Chilion, s-au retras in tara Moabului, din cauza foametei starnita de o seceta prelungita.

   Dupa moartea lui Elimelec, cei doi fii s-au casatorit cu doua femei moabitence, Orfa si Rut. Dupa o perioada de 10 ani de la momentul casatoriei, Mahlon si Chilion au murit. Dupa ce le-a binecuvantat pe nurorile sale, si le-a incurajat sa se recasatoreasca, Noemina a hotarat sa se intoarca in Betleem. Orfa s-a intors la poporul ei, iar Rut a insotit-o pe soacra sa la intoarcerea in Betleem, refuzand sa o paraseasca.

 

Capitolul 2

Rut aduna spice in holda lui Booz.

 

   La intoarcerea in Betleem, Rut a mers in holda lui Booz, un apropiat al lui Elimelec, pentru a aduna spicele cazute in urma seceratorilor. Afland ca Rut era ruda Noeminei, Booz i-a cerut vatafului sa o lase pe Rut sa culeaga spice nestingherita, alaturi de slujnicele sale. Apoi a hranit-o si i-a dat apa sa bea. Recunoscatoare pentru bunavointa cu care Booz a tratat-o, Rut i-a multumit si l-a binecuvantat.

   Dupa ce a cules o efa de orz, Rut s-a intors la soacra sa, care s-a aratat multumita de apropierea dintre Rut si Booz.

 

Capitolul 3

Indemnata de Noemina, Rut se culca la picioarele lui Booz, adormit. Rut la Noemina.

 

   Noemina a indemnat-o pe Rut sa mearga pe camp, si, dupa vanturatul orzului, sa se culce la picioarele lui Booz, dupa ce acesta avea sa adoarma. Rut a procedat intocmai, in virtutea legii leviratului. Cand s-a trezit, Booz a acceptat sa o ocroteasca si sa ii devina sot, daca ruda care ii era mai apropiata decat el refuza sa o faca.

   A trimis-o pe Rut inapoi la soacra sa, dupa ce i-a daruit sase masuri de orz. Noemina a indemnat-o pe Rut sa astepte, intrucat era sigura ca Booz nu va avea liniste pana ce nu va rezolva situatia respectiva.

 

Capitolul 4

Booz se casatoreste cu Rut.

 

   Booz l-a intalnit in poarta cetatii pe cel care ii era ruda mai apropiata Noeminei, si l-a intrebat daca dorea sa rascumpere averea lui Elimelec, dar si pe Rut Moabiteanca, nora vaduva a acestuia. Ruda respectiva a refuzat, intuind dorinta lui Booz de a se casatori cu Rut. I-a cedat lui Booz sandala sa, ca simbol al cedarii dreptului sau de rascumparare.

   Booz s-a casatorit cu Rut, care a ramas insarcinata si a dat nastere unui fiu, numit de comunitate Obed. Noemina i-a devenit apropiata lui Obed, protejandu-l ca o doica. Acesta avea sa devina bunicul regelui David.

© kpodoperescu.com
bottom of page