FACEREA
- Intaia carte a lui Moise -
Capitolul 1
Facerea lumii si a omului.
In prima zi, Dumnezeu a facut cerul si pamantul. A despartit lumina de intuneric, numind lumina ”zi” si intunericul ”noapte”.
In ziua a doua, a despartit apele printr-o tarie numita ”cer”.
In ziua a treia, Dumnezeu a zis sa se iveasca uscatul, pe care l-a numit ”pamant”, iar apele ”mari”. A cerut pamantului sa dea pomi roditori si verdeata purtatoare de samanta.
In ziua a patra a creat luminatorii cerului: ”soarele” si ”luna”.
In ziua a cincea a creat pasarile cerului si vietatile din ape.
In ziua a sasea a creat fiarele salbatice, dobitoacele si taratoarele. L-a creat pe Om, dupa chipul si asemanarea Sa.
Capitolul 2
Ziua odihnei Domnului. Omul in mijlocul lumii si al raiului.
In a saptea zi a creatiei, Dumnezeu S-a odihnit, binecuvantand si sfintind aceasta zi. Domnul a sadit un rai in Eden, in mijlocul lui asezand pomul vietii si pomul cunostintei binelui si raului, poruncindu-i omului sa nu manance din acesta din urma. Dumnezeu l-a pus pe om in rai ca sa il lucreze si sa il pazeasca.
Adam a dat nume tuturor pasarilor cerului si dobitoacelor pamantului.
Aducand un somn greu asupra lui Adam, Dumnezeu i-a luat o coasta din care a zidit-o pe femeie.
Capitolul 3
Caderea primilor oameni. Pedeapsa si fagaduinta.
Sarpele a ispitit-o pe femeie. Aceasta a incalcat porunca Domnului si a mancat din pomul cunostintei binelui si raului. I-a dat din fructul oprit si barbatului ei. Adam a cazut si el prada ispitei. In clipa respectiva, amandurora li s-au deschis ochii si si-au dat seama ca erau goi. Ei si-au cusut sorturi din frunze de smochin.
Auzind glasul Domnului, Adam si femeia sa s-au ascuns. Niciunul dintre ei nu si-a asumat vina caderii in pacat. Dumnezeu l-a blestemat pe sarpe, femeii i-a spus ca va naste in dureri iar barbatului ca isi va castiga painea cu sudoare fruntii, pana in momentul in care se va intoarce din pamantul in care a fost luat. Totodata, Dumnezeu a deschis speranta pentru mantuirea celui cazut.
Adam a numit-o pe femeia sa Eva. Cei doi au fost izgoniti din raiul Edenului. Dumnezeu a pus heruvimi cu sabii de foc sa pazeasca drumul catre pomul vietii.
Capitolul 4
Cain si Abel; urmasii lor.
Eva i-a nascut pe Cain si pe Abel. Cain lucra pamantul iar Abel era pastor. Cei doi au adus jertfa Domnului din roadele muncii lor. Cain l-a ucis pe Abel din gelozie pentru ca Domnul a privit cu drag la jertfa fratelui sau, desi Domnul il avertizase pe Cain ca pacatul ii bate la usa. Cain a fugit si s-a stabilit in tinutul Nod. Urmasii sai au fost: Enoh, Irad, Maleleil, Matusal si Lameh. Lui Lameh i s-au nascut Iabal si Iubal din Ada, iar din Sela: Tubal-Cain si Noema.
Eva l-a nascut pe Set caruia i s-a nascut apoi Enos. In timpul acestuia, oamenii au inceput sa il cheme pe Dumnezeu cu numele de ”Domnul”.
Capitolul 5
Patriarhii de dinainte de potop.
Descendentii din Adam au fost: Set, Enos, Cainan, Maleleil, Iared, Enoh, Matusalem, Lameh, Noe.
Din Lameh s-a nascut Noe. Din Noe s-au nascut Sem, Ham si Iafet. Enoh a fost stramutat la Domnul (fenomen care se va repeta cu profetul Ilie).
Capitolul 6
Eroii antediluvieni. Noe, singurul om drept. Vestirea potopului; corabia.
”Fiii lui Dumnezeu” s-au unit cu ”fiicele oamenilor”, din unirea lor nascandu-se uriasii din vechime. Decaderea firii umane si faptul ca oamenii erau ”numai trup”, L-au determinat pe Dumnezeu sa scurteze viata omului la 120 de ani.
Dumnezeu i-a vestit lui Noe ca va nimici pamantul si oamenii printr-un potop si i-a cerut acestuia sa construiasca o corabie in care sa se salveze pe sine si familia sa, precum si cate o pereche din toate animalele si pasarile create.
Capitolul 7
Potopul.
Dumnezeu i-a cerut lui Noe sa intre in corabie si sa ia cu sine cate 7 perechi din animalele si pasarile curate si cate o pereche din cele necurate, precum si din fiare si taratoare.
Cand potopul a inceput, Noe avea 600 de ani. Atunci s-au deschis izvoarele pamantului si a plouat 40 de zile si 40 de nopti. Apele au acoperit muntii si toate fiintele de pe pamant au murit.
Apele au crescut timp de 150 de zile.
Capitolul 8
Incetarea potopului. Noe iese din corabie si-I aduce jertfa lui Dumnezeu.
Dupa 150 de zile, apele s-au micsorat. In a 27-a zi a lunii a saptea, corabia s-a oprit pe muntele Ararat. In luna a zecea s-au aratat varfurile muntilor. Dupa 40 de zile, Noe a deschis fereastra corabiei si a trimis un corb, si apoi un porumbel, sa vada daca apele au scazut. A doua oara, porumbelul s-a intors cu o ramura de maslin, iar la cea de-a treia incercare, porumbelul nu s-a mai intors.
In anul 601 al vietii sale, Noe a deschis acoperisul corabiei. In ziua 27 a lunii a doua, pamantul era uscat.
Noe I-a zidit Domnului un jertfelnic si I-a adus ardere-de-tot din toate animalele si pasarile curate.
Capitolul 9
Randuiala noua pe pamant. Legamantul lui Dumnezeu cu Noe. Noe si fiii sai.
Domnul i-a binecuvantat pe Noe si pe fiii sai. I-a facut stapani peste tot ce misca pe pamant si in ape si i-a atentionat cu privire la interdictia consumarii de sange. Domnul le-a transmis ca pedeapsa pentru crima era moartea.
Domnul a incheiat un legamant cu Noe cum ca niciun potop nu va mai nimici pamantul. Semnul legamantului era curcubeul.
Noe a devenit lucrator de pamant si a sadit vie. Imbatandu-se, acesta s-a descoperit in cortul sau. Ham, fiul lui Noe si tatal lui Canaan, i-a vazut goliciunea tatalui sau. Sem si Iafet l-au acoperit pe tatal lor cu o haina. Cand s-a trezit, Noe l-a blestemat pe Canaan.
Capitolul 10
Obarsia neamurilor raspandite pe pamant.
Din Noe s-au nascut Sem, Ham si Iafet. Din Iafet s-au nascut: Gomer, Magog, Madai, Iavan, Tubal, Mesec si Tiras. Din Ham s-au nascut: Cus, Mitraim, Put si Canaan. Din Sem s-au nascut: Elam, Asur, Arfaxad, Lud si Aram.
Capitolul 11
Turnul Babel. Incalcirea limbilor si imprastierea popoarelor. Stramosii lui Avram.
Oamenii vorbeau o singura limba si erau un singur popor. Dorind sa isi faca un renume, oamenii au vrut sa construiasca un oras si un turn, al carui varf sa ajunga pana la cer. Atunci, Domnul S-a pogorat intre ei si le-a amestecat limbile si i-a imprastiat pe tot pamantul. Din aceasta cauza, cetatea s-a numit Babilon (aici a incalcit Domnul limbile).
Urmasii lui Sem: Arfaxad, Cainan, Selah, Ever, Peleg, Reu, Ragav, Serug, Nahor, Terah. Din Terah s-au nascut: Avram, Nahor si Haran. Din Haran s-a nascut Lot.
Sotia lui Avram se numea Sarai. Aceasta era stearpa, nu putea sa aiba copii.
Capitolul 12
Chemarea lui Avram. Avram in Canaan si in Egipt.
Domnul i-a cerut lui Avram sa plece din tara in care era si sa mearga in tara Canaanului. Avram a pleacat impreuna cu sotia sa, Sarai, nepotul sau, Lot, si cu toata averea si cu servitorii sai. Oprindu-se la Sihem, la stejarul Mamvri, Domnul i s-a aratat lui Avram si i-a promis tara Canaanului ca mostenire pentru semintia sa. Avram I-a zidit Domnului un jertfelnic. Un al doilea jertfelnic l-a zidit in apropiere de Betel. De acolo s-a indreptat spre Negheb. Din pricina foametei, Avram a ajuns in Egipt. Aici a pretins ca Sarai era sora sa. Datorita frumusetii sale, Sarai a ajuns in casa lui Faraon iar Avram s-a bucurat de mai multe beneficii. Domnul a lovit cu mai multe plagi casa lui Faraon. Ca urmare, Faraon i-a trimis departe pe Avram si pe familia sa.
Capitolul 13
Avram se desparte de Lot.
Din Egipt, Avram, Sarai si Lot au mers la Negheb si de aici la Betel, la locul unde Avram ii ridicase Domnului jertfelnic. Deoarcece Avram si Lot erau foarte bogati si aveau turme numeroase de oi si vite, pastorii celor doi au ajuns sa se certe. Atunci, Avram si Lot au hotarat sa se desparta. Lot s-a asezat in campia Iordanului, pana la Sodoma, iar Avram in tinutul Canaan. Avram si-a stramutat corturile si s-a asezat in Hebron, la stejarul Mamvri, unde I-a zidit Domnului un jertfelnic.
Capitolul 14
Razboiul celor patru regi. Avram il scapa pe Lot din robie si este binecuvantat de Melchisedec
In urma unei lupte intre mai multe regate, Lot a fost dus in robie, dupa ce tinuturile Sodomei si Gomorei au fost cucerite. In fruntea a 318 oameni, Avram a atacat coalitia formata din Kedarlaomer, regele Elanului, si regii Senaarului, Elasarului si Goimilor. I-a infrant si l-a recuperat pe Lot si averea sa. La intoarcere, Avram a fost intampinat de regele Sodomei si de Melchisedec, regele Salemului. Melchisedec l-a binecuvantat pe Avram. Avram i-a cedat regelui Sodomei partea sa din prada de razboi.
Capitolul 15
Legamantul lui Dumnezeu cu Avram.
Dumnezeu i-a fagaduit lui Avram un mostenitor direct, in afara de Masek, fiul slujnicei sale, Eliezer. Avram I-a adus Domnului jertfa o juninca, o capra, un berbec, o turturica si un porumbel.
Domnul i-a vestit in vis lui Avram robia de 400 de ani prin care vor trece urmasii sai si i-a fagaduit, pentru acestia, teritoriile dintre raul Egiptului si raul Eufrat.
Capitolul 16
Nasterea lui Ismael.
Avram a avut un copil cu Agar, slujnica Saraii. Agar l-a numit pe fiul sau Ismael dupa ce, fugind de stapana sa, ingerul Domnului i s-a aratat in pustiu.
Capitolul 17
Taierea-mprejur, semnul legamantului. Vestirea nasterii lui Isaac.
Dumnezeu i-a reconfirmat lui Avram ca va fi ”tata a multime de neamuri” si i-a cerut sa consfinteasca legamantul dintre ei prin actul taierii imprejur a tuturor barbatilor din casa sa si a celor care se vor naste, la implinirea varstei de 8 zile. Pe Avram l-a numit Avraam iar pe Sarai, Sarra. Dumnezeu i-a dezvaluit lui Avraam ca fiul care i-a fost fagaduit va fi nascut de Sarra si va purta numele Isaac.
Capitolul 18
Aratarea treimica la stejarul Mamvri.
Domnul i S-a aratat lui Avraam la stejarul Mamvri, prin ”cei trei oameni” care erau ingeri si care i-au profetit lui Avraam ca peste un an, Sarra va naste fiu. Cand a auzit, Sarra a ras in sinea ei, stiindu-si varsta inaintata. Domnul i-a dezvaluit lui Avraam ca intentiona sa nimiceasca Sodoma si Gomora.
Capitolul 19
Nelegiuirile si nimicirea Sodomei.
Doi ingeri, dintre cei trei, au ajuns in Sodoma si au innoptat in casa lui Lot. Ingerii i-au vestit lui Lot nimicirea Sodomei si i-au ingaduit sa se salveze impreuna cu familia sa. Uitandu-se inapoi, spre casa pe care a lasat-o in urma, sotia lui Lot s-a transformat in stalp de sare. Domnul a nimicit Sodoma si Gomora, pentru pacatele locuitorilor ei, printr-o ploaie de pucioasa si de foc.
Cele doua fiice ale lui Lot l-au imbatat pe acesta si s-au culcat cu el, pentru ca nu mai avea cine sa le dea urmasi. Fiica cea mare l-a nascut pe Moab iar fiica cea mica pe Ben-Ammi.
Capitolul 20
Avraam in Gherar.
Avraam s-a stabilit in Gherar. Acesta a pretins, pentru a doua oara, ca Sarra era sora sa pentru ca nu cumva din cauza frumusetii acesteia, sa il omoare barbatii acelei cetati. Abimelec, regele Gherarului, a luat-o la sine pe Sarra, insa Domnul i-a dezvaluit acestuia ca era casatorita.
Abimelec i-a reprosat lui Avraam inselaciunea. Dupa ce Avraam i-a spus regelui temerile sale si ca Sarra ii era intr-adevar sora dupa tata, regele a eliberat-o pe Sarra si le-a dat celor doi soti daruri care sa le confirme tuturor ca ea era o femeie ”nevinovata”.
Capitolul 21
Nasterea lui Isaac. Ismael e alungat.
Sarra l-a nascut pe Isaac la batranete cand Avraam avea 100 de ani. Cand Isaac avea 8 zile, tatal sau l-a taiat imprejur. Vazand Sarra ca Ismael glumea pe seama lui Isaac, i-a cerut lui Avraam sa ii alunge pe Ismael si pe mama sa. Fugiti in pustie, Agar l-a abandonat pe fiul sau pentru a nu il vedea murind de sete. Insa ingerul Domnului i-a salvat. Ismael si Agar au trait in pustiul Faran iar Ismael a devenit vanator.
Avraam i-a cerut lui Abimelec socoteala pentru o fantana care i-a fost luata de slugile acestuia. Avraam i-a daruit lui Abimelec 7 mielusele, ca marturie ca el a sapat acea fantana. Locul acela s-a numit Beer-Seba (Fantana Legamantului) pentru ca acolo au incheiat cei doi un legamant.
Capitolul 22
Isaac adus spre jertfa. Urmasii lui Nahor.
Domnul i-a pus lui Avraam credinta la incercare. I-a cerut sa il aduca pe Isaac jertfa pe muntele Moria. Timp de trei zile cat a durat drumul, Avraam nu a ezitat sa duca la indeplinire porunca Domnului.
Avraam l-a legat pe Isaac pe jertfelnicul, insa ingerul Domnului, vazandu-i credinta, i-a poruncit sa il crute pe Isaac si, in locul lui, sa jertfeasca un berbec ce avea coarnele incurcate intr-un tufis. Ca rasplata pentru credinta sa, ingerul Domnului l-a binecuvantat pe Avraam si i-a fagaduit ca urmasii sai vor fi numerosi ca ”stelele cerului”. Avraam s-a mutat la Beer-Seba.
Capitolul 23
Moartea si mormantul Sarrei.
Sarrra a murit la varsta de 127 de ani, in Hebron, in tara Canaanului. Avraam a cumparat de la Efron Heteul, contra sumei de 400 de sicli de argint, pestera Macpela, din fata stejarului Mamvri.
Avraam a inmormantat-o pe Sarra in pestera Macpela.
Capitolul 24
Casatoria lui Isaac cu Rebeca.
Avraam i-a cerut celui mai batran slujitor al sau sa ii gaseasca lui Isaac o sotie din cetatea parintilor sai. Luand cu sine 10 camile incarcate cu daruri scumpe, slujitorul a mers in cetatea Nahorului. Oprindu-se langa o fantana, cea care i-a dat apa sa bea, lui si camilelor sale, a fost Rebeca, fiica lui Batuel, nepotul lui Avraam. Slujitorul i-a daruit Rebecai un inel si doua bratari, ca rasplata si a rugat-o sa innopteze in casa parintilor ei. Laban, fratele Rebecai, a iesit in intampinarea oaspetelui. Slujitorul lui Avraam le-a marturisit Rebecai si familiei sale cine este si cu ce scop a venit. Dupa ce Rebeca a acceptat sa fie sotia lui Isaac, a plecat impreuna cu slujnicele sale spre Negheb, unde locuia viitorul sau sot. Casatoria cu Rebeca i-a adus lui Isaac alinare in suferinta cauzata de moartea mamei sale.
Capitolul 25
A doua casatorie a lui Avraam. Moartea lui Avraam. Esau si Iacob, fiii lui Isaac.
Avraam si-a mai luat o sotie, pe Chetura, care i-a nascut 6 fii. Avraam le-a facut daruri insemnate fiilor nascuti de ”tiitoarele” sale, insa, intreaga sa avere, i-a lasat-o lui Isaac. Avraam a murit la vartsata de 175 de ani, iar fiii sai, Isaac si Ismael, l-au ingropat in pestera Macpela, langa Sarra, femeia sa.
Lui Ismael i s-au nascut 12 fii. Acesta a murit la varsta de 137 de ani. Pentru ca Rebeca era stearpa, Isaac I s-a rugat Domnului, si, nu dupa mult timp, sotia sa i-a nascut pe gemenii Esau si Iacob.
Isaac il iubea mai mult pe Esau iar Rebeca pe Iacob. Intorcandu-se Esau de la vanatoare, si fiind infometat, i-a vandut lui Iacob dreptul sau de intai nascut in schimbul unui bol de linte rosie.
Capitolul 26
Isaac in tara Filistenilor. Legamantul cu Abimelec.
Isaac a locuit in Gherara unde a pretins ca Rebeca este sora sa. Dupa un timp, Abimelec, regele Filistenilor, l-a gonit pe Isaac intrucat acesta devenise prea bogat si constituia un pericol. Isaac s-a mutat in valea Gherara unde a sapat din nou fantanile pe care Filistenii le-au umplut cu pamant, fantani sapate in timpul lui Avraam. A mai sapat trei fantani noi: Sitna (impotrivire), Esec (cearta) si Rehobot (largime).
Isaac s-a stabilit in Beer-Seba unde I-a zidit jertfelnic Domnului. Abimelec, Ahuzat (fratele acestuia) si Ficol (capetenia ostirii) au venit la Isaac pentru a incheia pace cu el, in scopul evitarii unui conflict viitor. Isaac a construit o noua fantana pe care a nimit-o Sibeea (juramant).
Esau si-a luat doua femei: pe Iudit si pe Basemata, din neamul Heteilor, motiv de amaraciune pentru Isaac si pentru Rebeca.
Capitolul 27
Iacob il lipseste pe Esau de binecuvantarea parinteasca, agonisind-o pentru sine, apoi pleaca la unchiul sau Laban.
Din cauza unei afectiuni la ochi, Isaac a fost inselat de Iacob, care a pretins ca este Esau, in acest fel Isaac oferind binecuvantarea sa celui de-al doilea copil. Esau a promis ca, dupa ce tatal lor va muri, il va ucide pe fratele sau. Pentru a il scapa de mania lui Esau, Rebeca l-a trimis pe Iacob la Laban, fratele sau.
Capitolul 28
Isaac ii intareste lui Iacob prima binecuvantare. Esau se casatoreste cu o ismaelita. Scara din visul lui Iacob.
Dupa ce Isaac l-a binecuvantat pe Iacob, acesta a plecat in Mesopotamia la Laban, fratele Rebecai, pentru a-si lua sotie din neamul sau. Intelegand Esau ca fetele Canaaneenilor nu-i sunt pe plac tatalui sau, si-a luat si el o a treia sotie din neamul lui Avraam, pe Mahalat, fiica lui Ismael.
In drumul sau spre Haran, Iacob a avut un vis in care o scara unea cerul si pamantul, si pe care urcau si coborau ingeri. Domnul i s-a aratat si l-a indemnat sa nu ii fie teama pentru ca pamantul pe care dormea il va da mostenire urmasilor sai. Trezindu-se din vis, Iacob a pus ca stalp piatra pe care si-a odihnit capul si a uns-o cu untdelemn.
Capitolul 29
Iacob soseste la unchiul sau Laban si se casatoreste cu Lia si Rahela. Copiii lui Iacob.
Iacob a ajuns in tinuturile unchiului sau, unde le-a cunoscut pe Rahela si pe Lia, fiicele lui Laban. A indragit-o pe Rahela. Iacob a incheiat un legamant cu Laban prin care i-a fagaduit ca ii va sluji 7 ani, in schimbul consimtamantului sau de a i-o da de sotie pe Rahela. Dupa cei 7 ani, Lia a intrat in cortul lui Iacob, in locul Rahelei. Iacob i-a mai slujit lui Laban inca 7 ani pentru Rahela, pe care Iacob a iubit-o foarte mult. Vazand Domnul ca Lia nu era iubita, i-a dat acesteia putinta de a naste fii. Lia i-a nascut pe Ruben, Simeon, Levi si Iuda, in timp ce Rahela era stearpa.
Capitolul 30
Copiii lui Iacob (continuare). Cum s-a imbogatit Iacob.
Bilha, roaba Rahelei, i-a nascut lui Iacob pe Dan si pe Neftali, iar Zilpa, roaba Liei, i-a nascut pe Gad si pe Aser. Lia a mai dat nastere lui Isahar, lui Zabulon si Dinei. Rugandu-se Domnului, Rahela a nascut si ea primul copil, pe Iosif. Dupa nasterea lui Iosif, Iacob a vrut sa plece din tinuturile socrului sau si i-a cerut acestuia simbria: toti tapii cei pestriti si pe cei tarcati, si toate caprele pestrite si pe cele tarcate, si tot ce era sin intre oi. Iacob a luat nuiele verzi de plop, migdal si paltin, pe care le-a crestat, si le-a pus in adapatorile animalelor pentru ca acestea sa fete miei dungati precum nuielele. In felul acesta, s-a imbogatit Iacob ”peste masura”.
Capitolul 31
Iacob pleaca de la unchiul sau Laban.
Viclesugul lui Iacob a ajuns la urechile lui Laban. Vazand Iacob ca unchiul sau il privea diferit, le-a luat pe Lia, pe Rahela, pe copiii si averile sale si a pleacat spre tatal sau, Isaac. La plecare, Rahela i-a furat tatalui sau idolii.
Maniindu-se pe Laban, Iacob i-a reprosat acestuia ca, timp de 20 de ani i-a muncit, timp in care socrul sau a profitat si i-a schimbat simbria de mai multe ori. Laban si Iacob au incheiat un legamant. Au pus o piatra drept stalp si au construit o movila ca marturie a legamantului dintre ei ca nu isi vor face rau unul celuilalt. Dupa ce si-a sarutat nepotii si fetele si i-a binecuvantat, Laban s-a intors la ”vatra sa”.
Capitolul 32
Iacob, la Mahanaim, isi pregateste intalnirea cu Esau. Iacob se lupta cu Dumnezeu.
In drumul sau, Iacob a vazut ostirea si ingerii Domnului care i-au iesit in cale. Stiindu-se vinovat fata de fratele sau, Esau, Iacob i-a trimis acestuia daruri insemnate. Ramanand singur, Iacob s-a luptat cu ingerul Domnului pentru a-i obtine binecuvantarea. Iacob a numit locul acela Penuel (fata Domnului).
Capitolul 33
Iacob se intalneste cu Esau. Sosirea la Sucot, apoi la Sichem.
Iacob s-a intalnit cu Esau, fratele sau, si, cu surprindere, a aflat bunavointa in ochii acestuia. Initial, Esau a refuzat darurile lui Iacob, intrucat era si el foarte bogat, dar la insistentele repetate ale lui Iacob, le-a acceptat. Esau a plecat catre Seir iar Iacob s-a stabilit in Sichem.
Capitolul 34
Dina si Sichem.
Dina, fiica Liei si a lui Iacob, a fost necinstita de catre Sichem, fiul lui Hemor Heveul, stapanul acelui tinut. Hemor a venit la Iacob pentru a o cere de sotie pe Dina pentru fiul sau. Fratii Dinei i-au raspuns cu viclenie lui Hemor, ca numai daca se vor taia imprejur el si toti barbatii din cetate, vor fi dispusi sa incheie o alianta.
A treia zi dupa taierea imprejur, cand barbatii erau in dureri, Simeon si Levi, fratii Dinei, i-au ucis pe toti cu sabia si au jefuit cetatea, iar pe femei si pe copii i-au dus in robie. Iacob le-a reprosat celor doi fii faptele violente pe care le-au savarsit.
Capitolul 35
Iacob la Betel. Nasterea lui Veniamin. Moartea Rahelei. Moartea lui Isaac.
Dumnezeu i s-a aratat lui Iacob si i-a spus acestuia sa mearga la Betel. Inainte de a-i aduce jertfa Domnului, Iacob a strans toti idolii familiei sale si i-a ingropat langa stejarul de la Sichem.
Iacob i-a zidit Domnului un jertfelnic la Betel. Atunci a murit Debora, doica Rebecai, care a fost ingropata sub Stejarul Plangerii.
La Betel, Domnul i s-a aratat lui Iacob pentru a doua oara de la intoarcerea din Mesopotamia si l-a binecuvantat, schimbandu-i numele in Israel. Dupa ce Israel a plecat din Betel, Rahela l-a nascut pe Veniamin, insa ea a murit la nastere. A fost inmormantata la Efrata.
Ruben s-a culcat cu Bilha, ”tiitoarea” tatalui sau. Afland, Israel s-a mahnit. Cand Israel a ajuns la tatal sau, Isaac, acesta din urma a murit la varsta de 180 de ani. A fost inmormantat de Esau si Iacob, fiii sai.
Capitolul 36
Femeile si urmasii lui Esau in Canaan si Seir. Regii si capeteniile Edomului.
Urmasii lui Esau au fost: Elifaz din Ada, Raguel din Basemata, iar Oholibam i-a nascut pe Ieus, Ialam si Core. Esau si-a luat familia si a plecat din Canaan, departe de Iacob, pentru ca dimensiunea averilor lor nu le mai permitea sa locuiasca impreuna. Esau s-a stabilit in muntele Seir unde a luat nastere neamul Edomitilor.
Capitolul 37
Iosif si fratii sai.
Iacob a locuit in Canaan. Dintre fiii sai, cel mai mult l-a iubit pe Iosif, acesta fiind copilul batranetilor sale. Iacob i-a daruit lui Iosif o tunica scumpa, cu maneci lungi. Iosif le-a povestit fratilor lui doua vise: in primul, snopii fratilor se inchinau snopului sau, iar in cel de-al doilea, soarele, luna si 11 stele i se inchinau lui. Din invidie si gelozie, fratii sai s-au hotarat sa il omoare. Ruben a reusit sa ii convinga sa il arunce intr-o fantana cu gandul ca va putea veni mai tarziu sa il salveze. Atunci, fratii sai s-au hotarat sa il vanda. Niste negustori madianiti l-au scos pe Iosif din fantana si l-au cumparat pe 20 de arginti, apoi l-au dus in Egipt.
Fratii lui Iosif au manjit cu sangele unui ied tunica acestuia, apoi i-au dat-o lui Iacob. In timp ce tatal sau il plangea, convins fiind ca l-a ucis o fiara, Madianitii l-au vandut pe Iosif in Egipt, lui Putifar, famen si mare ”camaras” al lui Faraon.
Capitolul 38
Iuda si Tamara.
Iuda s-a despartit de fratii sai si s-a asezat la Adulam. Aici i s-au nascut: Ir, Onan si Sela. Ir si Onan au decedat. Atunci Iuda i l-a promis Tamarei, vaduva lui Ir, pe Sela, fiul cel mic, cand acesta avea sa creasca.
Dupa moartea sotiei sale, Iuda a urcat la Timna ca sa isi tunda oile. Tamara, vazand ca Sela a crescut si ca nu ii era dat de sot, si-a pus un val, si deghizandu-se, i-a tinut calea lui Iuda. Iuda, confundand-o pe Tamara cu o defranata, a ”intrat” la ea, lasandu-i ca zalog pentru plata, colanul si toiagul sau. Tamara a ramas insarcinata si si-a imbracat din nou hainele de vaduvie. Dupa 3 luni, Iuda a aflat ca Tamara ramasese insarcinata prin desfranare. Atunci Tamara a marturisit ca stapanul colanului si al toiagului era cel cu care ramasese insarcinata. Recunoscandu-si obiectele, Iuda si-a dat seama ca el era tatal gemenilor Tamarei, Fares si Zara.
Capitolul 39
Iosif in Egipt. Femeia lui Putifar. Iosif in temnita.
Putifar l-a cumparat pe Iosif de la Ismaeliti. Putifar l-a placut pe Iosif si l-a pus la conducerea casei si a averii sale. Iosif a fost dorit de femeia stapanului sau. Refuzand-o in mod constant, Iosif si-a atras mania acesteia, care s-a razbunat sustinand ca Iosif a vrut sa o necinsteasca. Iosif a fost aruncat in temnita unde a devenit mana dreapta a mai-marelui temnitei.
Capitolul 40
Iosif talcuieste visele dregatorilor lui Faraon.
Marele paharnic si marele pitar ai Egiptului au fost aruncati in temnita. Fiecare dintre ei a avut cate un vis. Marele paharnic a visat o vita de vie care avea 3 mladite cu struguri copti, din care i-a stors lui Faraon in paharul sau. Iosif i-a talmacit visul spunandu-i ca cele 3 mladite reprezinta zilele dupa care va fi eliberat din temnita. Marele pitar si-a povestit si el visul in care purta 3 cosuri de paine din care mancau pasarile cerului. Iosif i-a talmacit visul spunandu-i ca dupa 3 zile va fi spanzurat.
Capitolul 41
Iosif talcuieste visele lui Faraon.
Dupa doi ani, Faraon a avut un vis in care sapte vaci frumoase erau inghitite de sapte vaci slabe si urate. A mai visat sapte spice frumoase care au fost inghitite de sapte spice subtiri si palite. Faraon i-a chemat pe toti magii Egiptului pentru a-i talcui visul, insa toti au dat gres. Atunci, marele paharnic si-a amintit de Iosif. Acesta a fost chemat la Faraon. I-a talmacit visele lui Faraon spunandu-i ca vor veni sapte ani de belsug si sapte ani de foamete. Faraon a apreciat cuvintele lui Iosif, l-a numit administrator peste tot Egiptul si i-a dat-o de sotie pe Asineta, fiica marelui preot din Iliopolis. In cei sapte ani de belsug, Iosif a a adunat toate bucatele. Cand a venit foametea, toate tarile cumparau paine din Egipt.
Capitolul 42
Intaia calatorie a fratilor lui Iosif in Egipt.
Iacob i-a trimis pe fiii sai sa cumpere alimente din Egipt. In noua functie de administrator, Iosif i-a reintalnit pe fratii sai, care nu l-au mai recunoscut. Acesta i-a acuzat pe frati ca erau spioni, l-a oprit pe Simeon in inchisoare, iar pe ceilalti i-a trimis sa il aduca pe Veniamin, ramas acasa cu tatal sau, pentru a-i confirma ca sunt cine au spus ca sunt.
Capitolul 43
A doua calatorie a fratilor lui Iosif in Egipt.
Iacob i-a trimis din nou in Egipt pe fiii sai, impreuna cu Veniamin, dupa ce Iuda i-a fagaduit tatalui sau ca ii va purta de grija fratelui mai mic. Au luat cu ei argintul pe care Iosif, pentru a-i incerca, l-a pus inapoi in sacii cu alimente, precum si argintul pentru alte alimente. Iosif i-a invitat la masa pe fratii sai si au petrecut impreuna.
Capitolul 44
Veniamin osandit sa ramana in Egipt.
Iosif a dat porunca sa li se puna din nou argintul in saci, iar in sacul lui Veniamin sa puna cupa sa de argint. Dupa ce fratii sai au plecat, Iosif si-a trimis iconomul dupa ei pentru a-i acuza de furtul cupei. Ajungandu-i din urma, iconomul le-a spus fratilor ca, in sacul cui va fi gasita cupa, va deveni rob pentru totdeauna la curtea stapanului sau. Cupa a fost gasita in sacul lui Veniamin. Fratii s-au intors in cetate si s-au infatisat lui Iosif. Iuda s-a oferit sa ramana rob in locul lui Veniamin.
Capitolul 45
Iosif li se descopera fratilor sai.
Emotionat, Iosif si-a dezvaluit identitatea in fata fratilor sai si i-a iertat pentru ce i-au facut. I-a trimis, cu daruri multe, sa il aduca in Egipt si pe Iacob, tatal lor.
Capitolul 46
Iacob pleaca in Egipt. Familia lui Iacob. El soseste in Egipt si il intalneste pe Iosif.
Iacob, impreuna cu fiii lui, au plecat spre Egipt. Pe drum I-a adus jertfa lui Dumnezeu care i s-a aratat si i-a fagaduit ca va fi alaturi de el cand va ajunge in Egipt. Iosif i-a iesit in intampinare tatalui sau.
Capitolul 47
Iacob in fata lui Faraon. Asezarea Israelitilor in Egipt.
Cu permisiunea lui Faraon, Iacob si tot neamul sau, s-au asezat in cel mai fertil pamant al Egiptului, in tinutul Gosen. Israel a trait in Egipt 17 ani, pana a implinit varsta de 147 de ani. L-a pus pe Iosif sa ii fagaduiasca ca il va inmormanta in tara parintilor sai.
Capitolul 48
Iacob ii binecuvanteaza pe fiii lui Iosif.
Iacob i-a binecuvantat pe fiii lui Iosif: mana dreapta si-a pus-o pe capul lui Efraim, desi acesta era mai mic, iar mana stanga pe capul lui Manase. I-a binecuvantat in acest fel, pentru ca, spunea el, Efraim avea sa fie ”mai mare” decat Manase.
Capitolul 49
Binecuvantarile lui Iacob. Moartea sa.
Iacob i-a binecuvantat pe fiecare dintre fiii sai, dupa care si-a dat suflarea ”cea din urma”.
Capitolul 50
Inmormantarea lui Iacob. Moartea lui Iosif.
Iosif l-a plans pe tatal sau si le-a cerut doctorilor egipteni sa il imbalsameze. Dupa cele 40 de zile cat a durat imbalsamarea, egiptenii l-au plans pe Iacob 70 de zile. Faraon i-a ingaduit sa mearga in Canaan sa isi inmormanteze tatal. Iacob a fost inmormantat in pestera Macpela, alaturi de stramosii sai.
Iosif si fratii sai s-au intors in Egipt. Iosif a murit la varsta de 100 de ani.