
REGI
- Cartea a doua a regilor -
Capitolul 1
David ii plange pe Saul si pe Ionatan
Intors la Ticlag dupa razboiul cu Amalecitii, David a aflat despre moartea lui Saul si a lui Ionatan de la un amalecit intors de pe campul de lupta. Acesta a sustinut ca el l-a ucis pe Saul, aducand ca dovada coroana si bratara regeasca. Pentru indrazneala de a-l fi omorat pe “unsul Domnului”, David i-a poruncit unui soldat sa il ucida pe amalecit.
David si toti cei ce erau cu el i-au plans pe Saul si pe Ionatan, sfasiindu-si hainele in semn de doliu. David a cantat o “plangere de jale”, inscrisa in “Cartea Dreptului” (colectie de cantece si poeme, disparuta).
Capitolul 2
David rege. Razvratirea lui Isboset
La porunca Domnului, David si cele doua sotii ale sale, Ahinoam si Abigail, precum si toti oamenii care erau cu ei, s-au stabilit in cetatea Hebronului.
David a fost uns rege peste casa lui Iuda, dupa care a trimis soli in Iabesul Galaadului pentru a le multumi si a-i binecuvanta ca i-au ingropat pe Saul si pe Ionatan. Cu ajutorul lui Abner, fiul capeteniei ostilor lui Saul, Isboset (fiul lui Saul) a fost uns rege peste tinuturile: Galaad, Aser, Izreel, Efraim si Veniamin. Acesta a domnit doi ani peste intreg Israelul, cu exceptia casei lui Iuda. Peste casa lui Iuda, David a domnit sapte ani si sase luni.
Abner si slugile lui Isboset s-au intalnit, la fantana din Gabaon, cu Ioab, fiul Teruiei (nepotul lui David) si cu ostasii lui David. La propunerea lui Abner, cate 12 flacai din fiecare tabara s-au infruntat, insa s-au ucis reciproc, motiv pentru care locul confruntarii a fost numit Partea-Viclenilor. Asael, fiul Teruiei, a fost ucis de Abner.
Ioab si Abisai, ceilalti fii ai Teruiei, l-au urmarit pe Abner pana in dreptul dealului Amma, de unde au facut cale intoarsa. Din oastea lui Abner au murit in acea zi 370 de barbati, iar din oastea lui David doar 19. Asael a fost inmormantat in Betleem, in mormantul tatalui sau.
Capitolul 3
Abner incearca o intelegere cu David, apoi este ucis de Ioab
In timpul indelungului razboi dintre casa lui Saul si casa lui David, acestuia din urma i s-au nascut sase fii in Hebron: Amnon, Chileab, Abesalom, Adonia, Sefatia si Itream.
Abner a trimis o solie la David si i-a cerut acestuia sa incheie un legamant de pace. David i-a cerut-o lui Abner pe Micol, pe care el o luase in schimbul a 100 de preputuri filistene. Abner a luat-o pe Micol de la barbatul ei si i-a trimis-o lui David.
Abner a venit la David, impreuna cu 20 de oameni, si i-a fagaduit ca va face in asa fel incat acesta sa domneasca peste intreg Israelul.
Afland de vizita lui Abner, Ioab a trimis soli dupa acesta, si, in dreptul fantanii Sira, l-a ucis ca razbunare pentru moartea lui Asael. David a regretat moartea lui Abner si l-a inmormantat pe acesta cu cantece de jale. Desi nu a aprobat moartea lui Abner, nu a putut face nimic impotriva fiilor Teruiei, intrucat acestia detineau controlul armatei sale.
Capitolul 4
Isboset e ucis. David il razbuna
Rechab si Baana, capeteniile ostii lui Isboset (fiul lui Saul), au patruns in casa stapanului lor, cand acesta dormea, si l-au omorat prin decapitare. Capul lui Isboset l-au dus in Hebron, lui David, in dar. Darul nu a avut efectul scontat si David i-a razbunat moartea lui Isboset, ucigandu-i criminalii, dupa care le-a taiat mainile si picioarele si i-a spanzurat.
Capul lui Isboset a fost inmormantat in mormantul lui Abner.
Capitolul 5
David rege peste tot Israelul. Casa si fiii lui David in Ierusalim. Doua biruinte asupra Filistenilor
David a fost numit rege de catre fiii lui Israel, devenind astfel rege peste intreg Israelul, pentru o perioada de 33 de ani.
In Ierusalim, David a intrat in conflict cu Iebuseii, primii locuitori ai cetatii, a poruncit sa fie ucisi, inclusiv orbii si schiopii, si a cucerit cetatea Sionului. Hiram, regele Tirului, i-a trimis lui David soli de pace, lemn de cedru si mesteri care i-au construit acestuia o casa. In Ierusalim, lui David i s-au nascut 24 de fii si fiice, de la femeile si tiitoarele pe care si le-a luat.
Domnul i-a dat pe Filisteni in mainile lui David dupa ce acestia au pornit razboi impotriva lui. Locul bataliei a fost numit “Rupturile-de-Sus” (pentru ca Dumnezeu i-a “rupt” pe dusmani, asa cum apele rup o stavila care le sta in cale). Filistenii s-au regrupat in Valea Refaimitilor iar Domnul i-a poruncit lui David sa-si infrunte dusmanii in apropiere de locul Plangerii.
Capitolul 6
Aducerea Chivotului la Ierusalim
Impreuna cu tinerii din Israel, David a mers in casa lui Aminadab pentru a aduce de acolo chivotul Domnului. Uza, unul dintre fiii lui Aminadab, a fost pedepsit cu moartea de Dumnezeu pentru ca s-a sprijinit de chivot pe drumul de intoarcere. Mahnit de cele intamplate, David a dus chivotul in casa lui Obed-Edom, a carui casa a fost binecuvantata de Domnul.
Dupa o perioada, David a adus chivotul in cetatea sa, sarbatorind momentul cu cantece si dansuri, spre dispretul sotiei sale Micol, fiica lui Saul. David a adus Domnului arderi-de-tot si jertfe de pace, a binecuvantat poporul si s-a intors pentru a-si binecuvanta propria casa. Micol i-a reprosat ca “topaie ca nebunii”.
Capitolul 7
Profetia lui Natan. Rugaciunea lui David
David a dorit sa construiasca o casa in care sa aseze chivotul Domnului. Prin profetul Natan, Domnul i-a cerut lui David sa nu-I zideasca o casa, pentru ca El a stat in cort inca din ziua iesirii evreilor din robia egipteana. I-a mai spus ca dupa ce el va “dormi impreuna cu parintii“ sai, Domnul va ridica un urmas al sau, caruia ii va intari tronul “pana-n veac”, caruia “Eu ii voi fi lui Tata, iar el imi va fi Mie Fiu”.
Dupa ce Natan i-a transmis profetia, David I-a inaltat rugaciune de multumire Domnului.
Capitolul 8
Biruitor in razboaie, David pune randuiala in regat
David i-a invins in lupta pe Filisteni si pe Moabiti, o parte dintre acestia din urma devenindu-i, lui David, robi. In continuare, David l-a invins pe regele Tobei, iar ca prada de lupta a pastrat o suta de care de lupta. David i-a cucerit si pe Sirieni, dupa ce acestia au incercat sa vina in sprijinul lui Hadad-Ezer, regele Tobei. De la Sirieni, David a luat toate “lantugurile” de aur si o cantitate mare de arama, din care, mai tarziu, Solomon avea sa faca baia de arama, stalpii, spalatoarele si toate vasele.
Hadoram, fiul regelui Hamatului, i-a adus lui David daruri de mare pret, constand in vase de aur, argint si arama. Regele David a afierosit Domnului toate aceste daruri, precum si prada luata din cetatile cucerite.
Capitolul 9
David si Mefiboset (Meribaal)
David i-a restituit lui Mefiboset, fiul lui Ionatan, toata mosia lui Saul si l-a primit la masa sa, devenind un obisnuit al casei. I-a ordonat lui Tiba, slujitorul lui Saul, sa-i slujeasca lui Mefiboset, impreuna cu toti fiii si robii sai. Mefiboset era infirm de ambele picioare si avea un copil, numit Mica.
Capitolul 10
David si Amonitii
Dupa moartea regelui Amonitilor, la domnie a urmat Hanun, fiul raposatului. David a trimis o solie noului rege pentru a-si exprima regretul pentru moartea tatalui acestuia. Impins de dregatorii sai, noul rege al Amonitilor a poruncit ca solilor sa le fie taiate barbile si hainele pana la mijloc. La auzul celor intamplate, David le-a poruncit oamenilor sai sa stea in Ierihon pana ce aveau sa le creasca barbile, dupa care sa se intoarca acasa.
Amonitii si-au dat seama de greseala pe care au facut-o si de consecintele care pot urma, de aceea s-au pregatit de lupta, cautandu-si aliati in Sirienii din Toba si Bet-Rehob, precum si in regele Amalecitilor. David i-a trimis pe Ioab si pe Abisai, cu oastea lor, pentru a-i infrunta. Pentru poporul lor si pentru cetatile lui Dumnezeu, Israelitii i-au infrant pe Sirieni. Acestia s-au regrupat, dupa ce Hadad-Ezer i-a chemat pe Sirienii de dincolo de Rau. Batalia a avut loc la Helam, iar David si intreg poporul lui Israel au iesit invingatori. Toti fostii aliati ai lui Hadad-Ezer au trecut de partea Israelitilor.
Capitolul 11
David si Urie
Primavara, cand reincepeau campaniile militare, David i-a trimis pe Ioab, slujitorii sai si intreg Israelul, impotriva Amonitilor, iar el a ramas la Ierusalim. Cand se plimba pe acoperisul regal, David a vazut o femeie frumoasa scaldandu-se. Dupa ce a aflat ca aceasta femeie era Batseba, femeia lui Urie Heteul, a poruncit ca aceasta sa fie adusa la el si a avut relatii intime cu ea. Dupa ce a aflat ca Batseba a ramas insarcinata, David a poruncit sa fie adus Urie la el si l-a trimis pe acesta acasa in ideea in care putea sa aiba relatii cu sotia sa si astfel sa pretinda ca el era tatal copilului Batsebei. Din loialitate pentru tovarasii sai de lupta care dormeau inca in corturi, Urie a refuzat sa mearga acasa, si a dormit la usa casei regelui.
David i-a transmis lui Ioab, prin Urie, o scrisoare in care ii poruncea sa il puna pe Urie in prima linie de lupta pentru a fi ucis. Ioab s-a supus poruncii, iar Urie a fost ucis. Dupa ce Batseba a incheiat perioada de doliu, David a luat-o in casa lui si aceasta i-a nascut un fiu.
Capitolul 12
Natan il mustra pe David. Nasterea lui Solomon
Domnul i-a transmis lui David, prin profetul Natan, ca va fi aspru pedepsit pentru moartea lui Urie Heteul. Timp de sapte zile, David a tinut post aspru, cautand mila Domnului pentru pruncul sau. A saptea zi, pruncul a murit, iar David a incheiat postul, mancand si band, intrucat, spunea el, “eu ma voi duce la el, dar el nu se va mai intoarce la mine”. David a consolat-o pe Batseba si, dupa o vreme, aceasta a mai nascut un fiu, care s-a numit Solomon. Intre timp, Ioab si ostenii sai au cucerit cetatea amonita Raba. In ultima parte a asediului a participat si David si intreg Israelul. Coroana regelui Amonitilor a fost pusa pe capul lui David iar locuitorii cetatii au fost facuti robi.
Capitolul 13
Amnon si Tamara. Abesalom pune la cale uciderea lui Amnon
Abesalom, unul dintre fiii lui David, avea o sora numita Tamara. Amnon, un alt fiu al lui David, din alta mama, era indragostit de Tamara, dar, intrucat aceasta era fecioara, Amnon nu indraznea sa se apropie de ea. Ispitit de Ionadab, un om viclean, Amnon a pretins ca era bolnav si ca dorea ca Tamara sa ii gateasca turte si sa ii dea sa manance.
Pentru a-si ajuta fiul, David i-a trimis-o pe Tamara. Aceasta i-a gatit, insa Amnon avea alte planuri. A dat toate slugile afara, iar dupa ce au ramas singuri, a profitat de Tamara, dupa care a dat-o afara din casa. Auzind cele intamplate, David s-a intristat, dar pentru ca isi iubea foarte mult intaiul-nascut nu a luat masuri impotriva acestuia. Tamara s-a refugiat in casa lui Abesalom.
La doi ani dupa aceasta intamplare, la tunsul oilor, toti fiii regelui au fost invitati la un mare ospat de catre Abesalom. La porunca acestuia din urma, slugile sale l-au ucis pe Amnon, iar ceilalti frati au fugit. Regele si toate slugile sale l-au plans pe Amnon. Abesalom s-a refugiat in Ghesur, in casa fiului regelui.
Capitolul 14
Intoarcerea lui Abesalom
Ioab a adus din Tecoa o femeie isteata careia i-a cerut sa imbrace haine de jale si sa mearga in audienta la rege, cu intentia de a-l influenta in a-l aduce inapoi pe Abesalom. Femeia a pretins ca a avut doi fii, si ca unul dintre ei l-a omorat pe celalalt. Acum, ca razbunare, rudele voiau sa-l ucida pe fiul ramas in viata. Regele i-a cerut sa il aduca in fata lui pe fiu, promitand ca nimeni nu se va atinge de el. Atunci femeia i-a cerut sa nu uite ca atunci cand rudele vor solicita moartea aceluia, el a promis ca nu il va da pierzaniei.
Din discutia care a urmat, regele si-a dat seama ca era mana lui Ioab la mijloc. I-a permis acestuia sa il aduca inapoi pe Abesalom, cu conditia ca ei doi (tata si fiu) sa nu se mai vada niciodata. Abesalom s-a intors acasa si i s-au nascut trei fii si o fiica. Au trecut doi ani de la intoarcerea in Ierusalim, insa in acest timp nu si-a mai vazut tatal.
Abesalom l-a chemat pe Ioab la el, cu intentia de a-l trimite la rege sa intervina pentru el, insa Ioab a refuzat sa vina. Abesalom le-a poruncit slugilor sale sa dea foc holdei lui Ioab. Cand cei doi s-au revazut, Abesalom i-a reprosat ca l-a convins sa se intoarca din Ghesur, unde ii era bine. La interventia lui Ioab, regele l-a chemat la el pe Abesalom si l-a iertat.
Capitolul 15
Rascoala lui Abesalom. Fuga lui David. David si Husai
Dupa intoarcerea in Ierusalim, Abesalom a facut tot posibilul sa fie placut de popor, spunand oricui ca, daca el ar fi judecator, ar face intotdeauna dreptate.
Abesalom i-a transmis tatalui sau ca va merge la Hebron pentru a-I aduce jertfe Domnului. Totodata, a trimis iscoade la fiecare dintre semintiile Israelului si le-a spus ca atunci cand vor auzi sunet de corn, ei vor trebui sa declare ca Abesalom era regele lor.
David, impreuna cu toti slujitorii sai, au parasit Ierusalimul, de frica lui Abesalom, si au pornit pe jos spre paraul Cedrilor si Muntele Maslinilor. David s-a rugat Domnului sa risipeasca uneltirile lui Ahitofel, care a fost sfetnicul lui, dar care trecuse de partea lui Abesalom. In varful Muntelui Maslinilor, David s-a inchinat Domnului si l-a intalnit pe prietenul sau, Husai Archianul. David l-a sfatuit pe prietenul sau sa mearga si sa i se supuna lui Abesalom.
Capitolul 16
David batjocorit de Simei. Husai si Abesalom
Tiba, sluga lui Mefiboset, i-a iesit in intampinare lui David cu o pereche de asini incarcati cu doua sute de paini, o suta de legaturi de stafide, o suta de legaturi cu smochine si un burduf de vin, toate pentru a le duce regelui si oamenilor sai. Intrucat Mefiboset a ramas in Ierusalim pentru a recupera regatul tatalui sau, David i-a dat lui Tiba toate bunurile stapanului sau.
Cand David a sosit in Bahurim, a fost intampinat de Simei, un om din familia casei lui Saul, care il blestema pe rege si arunca cu pietre in slujitori. Il acuza ca era “varsator” de sange si ca i-a furat regatul lui Saul. Abisai a incercat sa reactioneze, insa David l-a oprit, sustinand ca era voia Domnului ca el sa fie blestemat.
Ajungand in Ierusalim, Abesalom l-a intalnit pe Husai Archianul care i-a spus ca ii va sluji si lui cum i-a slujit si tatalui sau. Ahitofel l-a sfatuit pe Abesalom sa intretina relatii intime cu “tiitoarele” tatalui sau care au ramas in cetate, pentru a-l rusina pe acesta in fata tuturor. Abesalom a facut intocmai, in acest scop instaland un cort pe acoperis. Sfaturile lui Ahitofel erau de mare pret pentru Abesalom.
Capitolul 17
Husai dejoaca planurile lui Ahitofel. Razboi intre David si Abesalom
Ahitofel i-a cerut lui Abesalom sa il lase sa mearga in urmarirea lui David, impreuna cu 12.000 de oameni, si sa il ucida doar pe rege, in cazul in care acesta avea sa fie gasit. Abesalom l-a intrebat si pe Husai ce ar trebui sa faca. Pentru a castiga timp sa il avertizeze pe David, Husai i-a spus lui Abesalom ca ar fi bine sa convoace intreg poporul lui Israel, si sa mearga impreuna impotriva lui David si a oamenilor sai. Abesalom a fost de acord cu plaul sau.
Husai le-a cerut preotului Tadoc si lui Abiatar sa il anunte pe David de planurile lui Ahitofel, si astfel sa evite sa ramana peste noapte in pustie. Avertismentul le-a fost transmis lui Ionatan si lui Ahimaat de catre o slujnica, insa cei doi au fost vazuti de catre oamenii lui Abesalom. Pentru a scapa de urmaritori, Ionatan si Ahimaat au intrat, in Bahurim, in curtea unei femei, care i-a ascuns intr-o fantana pe care a acoperit-o. Negasindu-i pe cei doi, slugile lui Abesalom s-au intors la Ierusalim. Pana in zori, David si oamenii sai au trecut Iordanul. Vazand ca planul sau nu a fost ascultat, Ahitofel si-a pus capat zilelor, si a fost ingropat in mormantul tatalui sau.
Abesalom l-a inlocuit pe Ioab din fruntea oastei, cu Amasa, fiul lui Itra Israelitul.
Capitolul 18
Moartea lui Abesalom
Comandantii ostii lui David erau Abisai, Ioab si Itai Gateeanul. Acestia i-au cerut lui David sa ramana in cetate, in timpul infruntarii cu ostile lui Abesalom. David le-a poruncit acestora sa il crute pe fiul sau. Batalia s-a dat in padurea lui Efraim. Abesalom a ramas agatat de un stejar (parul sau bogat a ramas incurcat in crengile copacului), dupa care a fost ucis de Ioab, in ciuda poruncii regelui David. Dupa moartea lui Abesalom, Ioab a poruncit ostasilor sa se retraga. Intreg Israelul a fugit, intorcandu-se fiecare la cortul sau.
Ahimaat a dorit sa mearga el la David pentru a-l instiinta de ceea ce s-a intamplat pe campul de lupta, insa Ioab l-a trimis la rege pe Husai. Acesta i-a dus lui David vestea mortii lui Abesalom.
Capitolul 19
David iarasi rege
Regele l-a plans pe fiul sau, Abesalom. Ioab i-a reprosat regelui ca plangandu-l pe Abesalom ii nesocoteste pe ceilalti, iubind pe cei ce il urasc, si urand pe cei ce il iubesc. De asemenea, i-a cerut sa iasa in poarta si sa vorbeasca poporului. Tot poporul s-a strans in fata lui David, recunoscatori ca regele i-a scapat de dusmani.
Iudeii au fost alaturi de rege la trecerea Iordanului. Simei a fost iertat de David, cu toate ca Abisai s-a opus. David i-a reprosat lui Mefiboset ca nu l-a insotit in exil, insa acesta s-a justificat spunand ca a fost inselat de un servitor al sau. Barzilai Galaaditul l-a insotit si el pe rege la trecerea Iordanului, dupa ce in trecut l-a hranit pe tanarul David cand acesta se afla la Mahanaim. Chimham, fiul lui Barzilai, l-a insotit pe rege si dincolo de Iordan, pana la Ierusalim.
Capitolul 20
Razvratirea lui Seba si moartea lui. Dregatorii de la curtea lui David
La Ghilgal se afla si Seba, un nelegiuit din neamul lui Veniamin. Acesta nu l-a recunoscut pe David ca rege si toti oamenii din neamul lui Israel au fost de partea lui. Cei din neamul lui Iuda, au fost de partea regelui.
Dupa ce a ajuns la casa sa din Ierusalim, David le-a luat pe cele zece tiitoare pe care le-a necinstit Abesalom si le-a izolat intr-o casa unde au trait ca vaduve pana la sfarsitul vietii lor. La porunca lui David, Amasa a mers la neamul lui Iuda pentru a-i chema in fata regelui, insa a zabovit mai mult decat trebuia. Abisai, urmat de Ioab si oamenii lui, Cheretieni si Peletieni, au plecat in urmarirea lui Seba. Pe drum, Ioab l-a ucis pe Amasa.
Ioab i-a dat de urma lui Seba, la Abel si Bet-Maaca, dupa care au ridicat un val de pamant in jurul cetatii. La sfatul unei femei intelepte, oamenii din cetate l-au ucis pe Seba si i-au aruncat capul peste zidurile cetatii. Atunci Ioab a sunat din trambita si oamenii sai s-au retras, intorcandu-se la Ierusalim.
Capitolul 21
Marea foamete si uciderea a sapte urmasi ai lui Saul. Biruinta asupra Filistenilor
In Israel a urmat o seceta care a durat trei ani. Domnul i-a spus lui David ca seceta a dat-o ca pedeapsa pentru uciderea sangeroasa a Gabaonitilor de catre Saul. Atunci Saul i-a chemat pe Gabaoniti si i-a intrebat cum ar putea sa se revanseze pentru ceea ce au patit. Gabaoniti au cerut sapte urmasi ai lui Saul pe care sa ii ucida prin “atarnare la soare”. Regele David a procedat intocmai, crutandu-l pe Mefiboset, iar pedeapsa Domnului a incetat. Urmasii lui Saul au fost ucisi la inceputul secerisului, iar ramasitele lor au fost ridicate de pe munte la venirea toamnei. In acest timp, Ritpa, mama a doi dintre cei ucisi, a protejat lesurile de pasarile cerului si de animalele salbatice. David a luat ramasitele acestora, ale lui Saul si ale lui Ionatan, si le-a ingropat in mormantul lui Chis, tatal lui Saul.
In timpul unui razboi cu Filistenii, Abisai i-a salvat viata lui David si i-a cerut regelui sa nu mai participe la lupte intrucat, daca acesta ar muri, s-ar stinge “facla lui Israel”. Au mai urmat doua lupte cu Filistenii la Gob, si una la Gat. Oamenii lui David au ucis patru dusmani care erau urmasi ai uriasilor din Gat, din neamul lui Rafa.
Capitolul 22
Cantarea de multumire a lui David
Dupa ce Domnul i-a scapat pe Israeliti din mainile dusmanilor, David I-a adus o cantare de multumire, amintind de tot ajutorul, mila si binecuvantarile Domnului.
Capitolul 23
Testamentul lui David. Vitejii sai
Regele David a lasat un testament moral urmasilor sai, ce ii viza pe cei nelegiuiti si pedepsele pentru pacatele lor, evocand, totodata, legatura cu Dumnezeu, izvor al intaririi credintei si al biruintei asupra dusmanilor.
Oamenii care au luptat alaturi de David si s-au remarcat prin acte de vitejie au fost: Ioseb-Bassebet Taschemonitul, Eleazar, fiul lui Dodo, Sama, fiul lui Aghe, Abisai, fratele lui Ioab, Benaia, fiul lui Iehoiada, si alti 33 de barbati curajosi si cu frica lui Dumnezeu.
Capitolul 24
Numaratoarea poporului. Ciuma. Un jertfelnic pe aria lui Aravna Iebuseul
Dupa ce mania Domnului s-a starnit din nou asupra Israelitilor, Acesta i-a poruncit lui David sa faca un recensamant. David i-a transmis porunca lui Ioab, care a obiectat, insa s-a supus poruncii regelui si a plecat in calatoria numararii poporului lui Israel. Dupa noua luni si 20 de zile, a ajuns inapoi la Ierusalim, inmanand regelui documentele care precizau ca in casa lui Israel se aflau 800.000 de barbati capabili de lupta, iar in casa lui Iuda, 500.000.
David si-a asumat recensamantul ca pacat propriu, intrucat fusese prescris in Legea Veche. Atunci a venit la el profetul Gad vazatorul cu mesaj de la Domnul, care il punea sa aleaga pedeapsa: trei ani de foamete, trei luni de fuga (a lui David) din fata dusmanilor, sau trei zile de ciuma. David a ales ciuma.
In perioada seceratului graului, Domnul a trimis ciuma in Israel si au murit aproximativ 70.000 de oameni. Cand ingerul care raspandea ciuma a ajuns in dreptul Ierusalimului, Domnului I s-a facut mila si i-a poruncit ingerului sa inceteze. Profetul Gad a venit din nou la David si i-a spus sa ridice Domnului un jertfelnic pe aria lui Aravna Iebuseul. Dupa ce a cumparat cele necesare jertfelnicului, David a adus Domnului ardere-de-tot si jertfe de pace.
***