top of page

O scrisoare pierduta

- rezumat -


Actul I

- Scena I -


   Stefan Tipatescu, prefectul judetului, citeste ziarul si comenteaza ultimele stiri aduse de Ghita Pristanda, seful politiei. Acesta din urma, servil, copiaza comportamentul prefectului, prefacandu-se indignat de ceea ce aude si incercand sa inteleaga unele cuvinte mai elevate. Gazeta pe care prefectul o citeste este ”Racnetul Carpatilor”, tiparita de seful partidului de opozitie, Nae Catavencu. Intr-un articol recent, gazeta il numise pe prefect, printre altele, un ”vampir”, care ”suge sangele poporului”.

   Umil, si incercand, ca intotdeauna, sa se faca util, politistul povesteste o intamplare petrecuta in seara precedenta, de potential interes pentru prefect. Pristanda strecoara in relatare tema recurenta a familiei sale numeroase (acesta avand 9 copii) si a veniturilor insuficiente. In context, din discutie reiese faptul ca Pristanda isi mai rotunjeste salariul din mici ”ciupeli”, cunoscute si aprobate tacit de prefect, in schimbul utilizarii politistului ca om ”de casa”, bun la toate, si sursa permanenta de informatii. Reiese astfel ca, din suma primita pentru cele 44 de steaguri care urmau sa fie achizitionate pentru a fi arborate la institutiile publice, politistul isi insusise o parte importanta. In ziua anterioara, aflati la plimbare, prefectul si amanta sa, Zoe Trahanache, sotia sefului partidului din care face parte si prefectul, (conu) Zaharia Trahanache, au incercat, in gluma, sa numere steagurile efectiv arborate, numarul acestora fiind departe de cele platite si comandate. Incercarea lui Pristanda de a se disculpa, enumerand locurile in care puteau fi gasite steagurile, esueaza lamentabil, dand prilej prefectului sa se amuze pe seama sa, dar si sa sublinieze faptul ca, pentru el, nu conteaza astfel de ”mofturi”, ci doar loialitatea politistului si indeplinirea de catre acesta, ”cu credinta”, a misiunilor ordonate de el, personal, ori de familia Trahanache.

   Rusinat si incurcat, dar usurat totodata, Pristanda reia povestirea. Astfel, in timp ce isi facea rondul de noapte, politistul a spionat la fereastra liderului opozitiei, Nae Catavencu. In acest fel a aflat ca acesta a intrat in posesia unei scrisori de o mare importanta, care, dupa cum se lauda Catavencu tovarasilor sai de partid, l-ar putea propulsa in functia de deputat, fara vreo opozitie, ba chiar cu sprijinul dusmanului sau politic, prefectul Tipatescu.

   Uimit nu atat de poveste, cat de existenta unui asemenea document, dar si nemultumit de faptul ca politistul nu putuse afla mai multe detalii, Tipatescu ii cere lui Pristanda sa cerceteze in continuare problema si paraseste camera pentru a se pregati de plecare, intrucat era asteptat, la obisnuita masa de dimineata, de catre Zoe si Zaharia Trahanache.


- Scena II -


   Pristanda profita de faptul ca este singur, exprimandu-si nemultumirea pentru preocuparile prefectului si ale amantei sale, care i-au descoperit mica sa ”afacere” cu steagurile. El enunta totodata principiul (preluat de la sotia sa) dupa care se ghideaza in viata si cariera, respectiv: ”Pupa-l in bot, si-i papa tot!”.


- Scena III -


   Contrar tabieturilor sale, Zaharia Trahanache soseste pe nesteptate acasa la prefect, gasindu-l acolo si pe Pristanda. Acesta din urma paraseste scena, plecand, conform ordinelor prefectului dupa noi informatii, dar si pentru a o anunta pe Zoe Trahanache ca Tipatescu va intarzia la dejunul convenit. Pana sa iasa, este deturnat chiar de catre cea in cauza, sosita si ea in graba, dar fara stiinta sotului sau, pentru a discuta cu prefectul.


- Scena IV -


   Zaharia Trahanache este indignat, povestindu-i lui Tipatescu faptul ca a primit o scrisoare de la Nae Catavencu, prin care acesta il chema de urgenta la redactia ziarului sau, pentru a-i comunica un document foarte important. Intrigat, Zaharia Trahanache s-a deplasat la adresa, fiind foarte bine primit de Nae Catavencu. Acesta din urma i-a aratat o scrisoare de amor de la prefectul Tipatescu catre Zoe Trahanache, sugerandu-i ca documentul ar putea fi publicat, afectand astfel onoarea sa, dar mai ales a sotiei sale, Zoe. Conditia nepublicarii este obtinerea de catre Catavencu a sprijinului politic pentru candidatura sa ca deputat.

   Zaharia Trahanache este convins ca documentul este unul fals, astfel ca nu a cedat santajului. Cu nonsalanta obisnuita si ticul sau verbal, el il indeamna si pe Tipatescu (care, in schimb, este extrem de nervos, intrucat stie ca scrisoarea sa este autentica) sa ”aiba putintica rabdare”, si sa nu cada in capcana, facand vreun gest ireparabil impotriva lui Catavencu. Ii cere prefectului, mai ales, sa nu scape vreo vorba sotiei sale, Zoe. Naiv, Zaharia Trahanache crede ca astfel ea ar suferi prea mult, fiind foarte ”simtitoare” fata de o asemenea calomnie grosolana, fara vreun fundament. El este convins totodata de faptul ca poate aranja lucrurile cu Catavencu in stilul caracteristic, cu ”fineta” si ”diplomatie”, mai ales ca in acea seara urmeaza o intrunire politica, in care trebuie sa fie anuntat candidatul oficial al partidului la functia de deputat.


- Scena V -


   Zoe Trahanache este extrem de afectata de pierderea scrisorii lui Tipatescu, considerandu-se ”nenorocita”. Si ea a primit o invitatie de la Catavencu, pe care a onorat-o, afland ca acesta solicita, in schimbul returnarii scrisorii compromitatoare, sprijinul ei, constand in interventia pe langa prefect si pe langa sotul sau, pentru candidatura lui Catavencu la postul de deputat.

   Discutia este intrerupta de sosirea a doi importanti membri de partid, Farfuridi si Branzovenescu. Nevrand sa fie vazuti impreuna, Tipatescu si Zoe se ascund.


- Scena VI -


   Cei doi oaspeti nu gasesc pe nimeni acasa la prefect. Ei comenteaza ultimele barfe legate, in principal, de faptul ca in respectiva dimineata, sotii Trahanache au fost vazuti intrand si iesind, separat, de la Catavencu. Mai mult chiar, mai tarziu, tot aici a intrat si Ghita Pristanda. Ei se tem de existenta unor manevre, care sa il lipseasca pe Branzovenescu de candidatura sa la postul de deputat.

   Dupa ce prefectul isi face, in sfarsit, aparitia, cei doi ii cer socoteala, enuntandu-si banuielile. Paradoxal, Farfuridi si Branzovenescu se arata gata sa fie de acord chiar si cu o ”tradare”, insa doar atat timp cat sunt si ei la curent, si doar daca aceasta este ”ceruta de interesele partidului”. Incurcat, Tipatescu amana un raspuns direct, gasind un pretext oarecare pentru a-i lasa singuri. Atitudinea prefectului confirma banuielile celor doi, cu atat mai mult cu cat ei detineau un exemplar proaspat al ziarului ”Racnetul Carpatilor”, in care, anticipand deznodamantul santajului, Catavencu se lauda cu sprijinul politic pe care urmeaza sa il primeasca.


- Scena VII -


   Ramasi singuri, Zoe si Tipatescu comenteaza pe marginea vizitei lui Farfuridi si Branzovenescu, care ar putea precede un urias scandal. Sunt intrerupti de un cetatean in stare de ebrietate (”turmentat”), care se arata preocupat cu privire la persoana cu care urmeaza sa voteze. Intrebarea este reluata, spre enervarea prefectului, care vrea sa il dea afara. Este oprit de ciudata relatare a vizitatorului, care le povesteste faptul ca el este cel care a gasit initial scrisoarea pierduta de Zoe.

   Cetateanul ”turmentat” isi aminteste ca, intrucat Catavencu, aflat in trecere, a recunoscut scrisul prefectului, a incercat, prin diverse metode sa intre in posesia documentului. Vazand ca nu reuseste sa il cumpere de la gasitor, Catavencu s-a prefacut prieten cu acesta, imbatandu-l si subtilizandu-i ulterior scrisoarea.


- Scena VIII -


   Soseste, in sfarsit, si Ghita Pristanda, dupa ce l-a vizitat la Catavencu, la ordinul lui Zoe. Politistul ii anunta pe Tipatescu si Zoe de sosirea iminenta a lui Zaharia Trahanache, si, l-a ordinul prefectului, il da afara pe cetateanul ”turmentat”. Acesta din urma este in continuare nelamurit cu privire la persoana pe care trebuie sa o voteze la alegerile apropiate.


- Scena IX -


   Vizita lui Pristanda la Catavencu avea ca scop cumpararea scrisorii compromitatoare. Politistul le povesteste ca pretul cerut este unul exorbitant, respectiv ”o mie de poli”, sau ”deputatia”. Tipatescu ii ordona politistului sa il aresteze pe Catavencu, cu gandul ca ar putea gasi scrisoarea cu ocazia unei perchezitii domiciliare.

   Zaharia Trahanache soseste si el, aducand o veste pozitiva, respectiv ca l-ar fi prins pe Catavencu cu o alta fapta ”mai boacana”, de ”plastografie” (falsificare) a unor documente. Este ignorat de toti, cu atat mai mult cu cat Zoe, afectata de ultimele stiri, se preface lesinata. Scena ii confirma naivului sot faptul ca femeia este nevinovata de acuzatiile ce i se aduc, fiind, in schimb, asa cum banuia, foarte ”simtitoare”.


Actul II

- Scena I -


   Zaharia Trahanache, Farfuridi si Branzovenescu numara voturile potentiale ale candidatul partidului lor. Cei din urma reiau tema unei posibile tradari, constand in sprijinirea candidaturii lui Catavencu, facandu-l pa Zaharia Trahanache, indignat, sa se enerveze. Acesta ii acuza de faptul ca nu cunosc ”adevarata politica”.

   Trahanache il apara pe Tipatescu, pe care il cunoaste de peste 8 ani, laudandu-i caracterul, calitatile si moralitatea, aflate dincolo de orice banuiala. El apreciaza, mai ales, faptul ca sotia sa, mult mai tanara decat el, tine foarte mult la Stefan Tipatescu (”Fanica” pentru prieteni), cei trei fiind nedespartiti.

   Trahanache pleaca nervos, deplangand lipsa moralitatii din politica, si citand din ”intelepciunea” fiului sau, aflat la facultate, care, intr-o scrisoare recenta, consemnase truisme de genul: ”Unde nu e moral, acolo e coruptie” si ”o soțietate fara prințipuri, va sa zica ca nu le are”.


- Scena II -


   Ramasi singuri, Farfuridi si Branzovenescu se sfatuiesc cu privire la pasii de urmat. Ei decid sa telegrafieze la Bucuresti, la sediul central al partidului, pentru a anunta o potentiala ”tradare” si sustinerea, de catre autoritatile locale, a unui candidat din opozitie. Prevazatori, pentru a scapa de eventualele consecinte ale unor acuzatii fara fundament, ei decid sa trimita telegrama fara a se semna. Mai mult, intentioneaza sa gaseasca un cetatean oarecare, care sa o depuna la telegraf, pentru a nu se face legatura intre ei si telegrama. Se va dovedi mai tarziu faptul ca acesta a fost chiar cetateanul ”turmentat”.


- Scena III -


   Pristanda rememoreaza scena arestarii lui Catavencu si rezultatele perchezitiei corporale si domiciliare care au urmat. In ciuda tuturor eforturilor sale, politistul nu a reusit sa gaseasca scrisoarea.


- Scena IV -


   Zoe Trahanache il cearta pe politist pentru gestul arestarii lui Nae Catavencu. Acesta se apara, aratand ca a primit un ordin verbal de la Tipatescu.

   Mai mult, Zoe afla ca Nae Catavencu nu s-a lasat intimidat de tratamentul brutal si ca a cerut sa vorbeasca doar cu ea, si nu cu prefectul. Ca urmare, Zoe ii cere politistului sa il elibereze de urgenta pe Catavencu si sa il aduca la ea.


- Scena V -


   Decizia lui Zoe are la baza si faptul ca, in urma evenimentelor, gazeta lui Catavencu publicase un nou numar, prin care isi anunta cititorii de faptul ca, in ziua urmatoare, urmeaza sa fie publicata o scrisoare ”a unui inalt personaj din localitate catre o dama de mare influenta”. Mai mult, originalul scrisorii urmeaza sa se afle la redactie, spre a putea fi consultat de eventualii curiosi.

   Luand in considerare iminenta scandalului, Zoe Trahanache este determinata ca, in ciuda opozitiei amantului sau, Stefan Tipatescu, si a sotului sau, Zaharia Trahanache, ea sa sustina, cu toate mijloacele de persuasiune de care dispune, candidatura lui Catavencu.


- Scena VI -


   Zoe ii reproseaza lui Tipatescu ordinul dat politiei pentru arestarea lui Catavencu, cu atat mai mult cu cat aceasta strategie nu a dus la recuperarea scrisorii. La randul sau, barbatul o cearta pentru neglijenta de care a dat dovada in pastrarea unui astfel de document compromitator. Zoe este hotarata sa il sustina pe Catavencu, santajandu-l emotional in acest sens si pe Tipatescu. Ea pretinde ca se va sinucide de rusine, plange si ii reproseaza barbatului faptul ca nu o iubeste. Acesta nu este foarte impresionat, temandu-se mai degraba de incurcaturile politice ale unui asemenea sprijin decat de amenintarile teatrale ale femeii. Atitudinea sa are la baza si faptul ca tocmai recuperase (cu ajutorul cetateanului ”turmentat”) mesajul pe care Farfuridi si Branzovenescu doreau sa il telegrafieze la Bucuresti.


- Scena VII -


   Pristanda il aduce pe Nae Catavencu in casa prefectului, purtandu-se cu acesta cu multa atentie si consideratie. Politistul chiar se scuza de tratamentul aplicat anterior, reluand tema familiei numeroase si a salariului neindestulator. Lingusitor, Pristanda pretinde ca citeste cu regularitate gazeta lui Catavencu si ca, daca nu ar fi obligatiile de serviciu, simpatiile sale politice s-ar indrepta catre opozitie.

   Desi se victimizeaza, Catavencu este intelegator cu politistul, in care vede doar un instrument al puterii politice. El reia conditia sub care a acceptat sa viziteze casa prefectului, respectiv de a discuta doar cu Zoe Trahanache si nu cu prefectul, intrucat nu ar dori ca astfel, ”sa se compromita”.


- Scena VIII -


   Catavencu este in sinea sa incantat de schimbarea de atitudine a politistului, in care vede slabiciunea adversarilor sai politici, care par ca doresc sa reia negocierile, prin sotia conului Trahanache. Convins ca ”scopul scuza mijloacele”, el se vede astfel mai aproape de atingerea scopului sau.

   Catavencu are o surpriza neplacuta atunci cand constata ca, in locul lui Zoe Trahanache, apare prefectul Tipatescu.


- Scena IX -


   Tipatescu este agresiv, considerandu-l pe Catavencu un personaj impertinent, dar periculos, intrucat este capabil de orice marsavie pentru a-si atinge scopurile. In sinea sa, prefectul isi propune sa se arate dispus la compromisuri, tratandu-si oaspetele cu falsa politete si sarcasm. El incearca sa negocieze cu Catavencu un alt aranjament politic decat sprijinirea candidaturii de deputat, insa acesta din urma, simtindu-i slabiciunea, se arata neinduplecat. In final, exasperat, Tipatescu izbucneste nervos, gata sa il loveasca pe interlocutor. Las din fire, Catavencu profita de ocazie, cerand, de la fereastra, ajutorul trecatorilor, intrucat ”vampirul” (prefectul) ”il omoara”.


- Scena X -


   Alertata de strigate, Zoe intervine intre cei doi barbati, incercand sa aplaneze conflictul si sa evite scandalul public. Ii promite lui Catavencu sprijinul sau (vizand pe influenta pe langa sotul sau), obtinand in schimb de la acesta promisiunea sa ii predea personal scrisoarea, dupa ce va fi ales deputat. Incantat, Catavencu accepta. Tipatescu, nervos, nu promite nimic, luand insa act de faptul ca Zoe considera atitudinea lui drept o ofensa si o dovada a faptului ca nu o mai iubeste. Discutia este intrerupta de sosirea lui Zaharia Trahanache.


- Scena XI -


   Zaharia Trahanache constata surprins ca, in ciuda asigurarilor primite de la Pristanda, nimeni nu este acasa (toti iesisera pe ascuns, nedorind sa dea ochii cu ”venerabilul”). El ii lasa un bilet scris prefectului, prin care ii cere acestuia sa ”aiba putintica rabdare”, asigurandu-l ca este preocupat sa rezolve situatia creata de Catavencu (pe care il considera in continuare un falsificator) si ca trebuie sa stea de vorba, inainte de intrunirea din respectiva seara.


- Scena XII -


   Dupa plecarea lui Zaharia Trahanache, Tipatescu, Zoe si Catavencu revin, acum mai impacati. Sunt din nou intrerupti, insa de aceasta data de catre cetateanul ”turmentat”. Acesta din urma isi repeta intrebarea sacaitoare legata de persoana pe care trebuie sa o voteze, primind insa de aceasta data un raspuns clar. Astfel, dupa ce isi varsa nervii pe el, intrucat il considera un ”vicios”, vinovat de faptul ca s-a lasat imbatat si pacalit pentru a i se fura scrisoarea, prefectul ii explica, ironic, faptul ca urmeaza sa voteze cu ”onorabilul” Nae Catavencu. Scarbit, el isi argumenteaza recomandarea pe faptul ca, pentru asa alegator, doar un asemenea candidat este potrivit.


- Scena XIII -


   Aceste cuvinte sunt auzite si de Farfuridi, Branzovenescu si Zaharia Trahanache, care tocmai intra in camera. Primii doi sunt consternati, confirmandu-li-se astfel faptul ca banuielile cu privire la o ”tradare” in partid au fost intemeiate. Insultati de prefect, din ce in ce mai nervos, ei ameninta ca vor anunta ”ziarele”, ”Guvernul” si ”Comitetul Electoral Central”.

   Trahanache ii indeamna pe toti la calm, cerand o explicatie pentru scena la care tocmai a asistat, insa nu obtine niciuna. Zoe incearca sa ii distraga atentia.

   Catavencu este incantat de aparenta sustinere neasteptata din partea prefectului, exprimandu-si ipocrit increderea in votul liber al alegatorilor. Cetateanul ”turmentat” pare lamurit, extrem de mandru de atentia care i se acorda si de aparenta putere pe care o detine votul sau.


- Scena XIV -


   Pristanda soseste in fuga, aducand o telegrama de la Bucuresti. Tipatescu o citeste cu voce tare si afla ca membrilor partidului li se cere ca in colegiul lor sa fie sustinut si ales un necunoscut, cu numele de Agamemnon Dandanache.

   Farfuridi si Branzovenescu sunt incantati, crezand ca este un raspuns al Guvernului la propria lor telegrama ”anonima” (despre care nu stiu ca a fost interceptata de catre prefect). Tipatescu este prea tulburat, izolandu-se de ceilalti, in timp ce Zoe si Catavencu pretind ca trebuie sa se lupte cu orice pret contra unui asemenea candidat, chiar daca este impus de Guvern.


Actul III

- Scena I -


   In holul Primariei are loc adunarea alegatorilor din judet. Aceasta este prezidata de Zaharia Trahanache.

   Farfuridi, de la tribuna, tine un discurs plictisitor, presarat cu absurditati si multa demagogie. El este des intrerupt de publicul nemultumit, care doreste sa se treaca mai repede la ”chestiunea principala” a intrunirii, respectiv proclamarea candidatului pentru postul de deputat.

   Catavencu este nerabdator, jubiland la gandul ca santajul sau a reusit, si ca urmeaza sa fie declarat candidat.


- Scena II -


   Pristanda se strecoara printre membrii intrunirii, chemandu-l pe Zaharia Trahanache intr-un birou alaturat, unde il asteapta Zoe si Tipatescu. Sedinta este suspendata pentru scurt timp.


- Scena III -


   In pauza, grupul sustinatorilor lui Farfuridi, in frunte cu Branzovenescu, are un schimb de replici cu cel al partizanilor lui Catavencu. Disputa politica se incinge, de la argumente istorice si filozofice ajungandu-se la injurii si imbranceli. Grupurile ies afara pentru a se mai linisti, sala ramanand goala.


- Scena IV -


   Zoe si Tipatescu insista pe langa Zaharia Trahanache pentru a sustine candidatura lui Catavencu. Sotul Zoei nu se lasa induplecat, cerand diplomatie si ”putintica rabdare”. El este in continuare convins ca Nae Catavencu este doar un falsificator. Pentru a-si dovedi afirmatiile, el le arata doua polite falsificate de Catavencu prin care acesta isi insusise, in interes personal, o mare suma de bani din fondurile Asociatiei ”Aurora Economica Romana”.

   Desi Zoe se teme de o astfel de manevra, Tipatescu este surprins si incantat, dandu-si seama ca documentul le poate servi drept un mijloc de a-l sili pe Catavencu sa renunte la propriul santaj. Trahanache consimte si el sa il anunte drept candidat nu pe Catavencu, ci pe Agamemnon Dandanache (numele acestuia este pocit in ”Agamita Dandanache”).


- Scena V -


   Sedinta este reluata. Publicul s-a linistit intre timp afara. Increzator in deznodamantul favorabil, Nae Catavencu tine un discurs. Acesta este presarat cu sloganuri patriotice si falsa modestie, relevand un program economic absurd si, pe alocuri paradoxal, demagogic si imposibil de pus in practica.


- Scena VI -


   In pauza vorbitorului, in sala se starneste o rumoare generata si de aparitia lui Pristanda si a cetateanului ”turmentat”. Interventiile acestuia din urma pe marginea discursului lui Catavencu starnesc ilaritate, contribuind la haos.


- Scena VII -


   Profitand de scandalul alungarii din sala a cetateanului ”turmentat” de catre publicul exasperat, Pristanda ii transmite presedintelui faptul ca asteapta un semnal de la acesta, dupa anuntarea candidatului pentru postul de deputat (Zaharia Trahanache trebuie sa tuseasca de trei ori si sa iasa repede din sala).

   Tipatescu si Zoe stau ascunsi si asista la desfasurarea evenimentelor.

   Farfuridi il aduce inapoi pe cetateanul ”turmentat” in sala, pretinzand ca acesta are dreptul, ca alegator ”onorabil”, sa participe la sedinta.

   Spiritele se incing din nou, dar se calmeaza la indemnul presedintelui de a se citi numele candidatului propus. Toti, in frunte cu Catavencu si sustinatorii sai, se arata de acord, incantati.

   Spre surpriza tuturor, Zaharia Trahanache anunta faptul ca domnul ”Agamita Dandanache” este candidatul propus de partid. Sustinatorii lui Catavencu sunt nemultumiti, strigand ca au fost tradati.

   Farfuridi, Branzovenescu si acolitii lor cer vehement ca agitatorul Catavencu sa fie dat afara din sala. Zaharia Trahanache are o disputa verbala directa cu Catavencu. Acesta din urma il acuza ca tradeaza interesele partidului si chiar ale familiei sale. La randul sau, Zaharia Trahanache il acuza ca este un ”plastograf patentat”. Exasperat, Catavencu incearca, din mijlocul cetatenilor nemultumiti, sa aduca in discutie subiectul scrisorii, pentru a relua santajul pe care se baza. Nu este lasat sa vorbeasca. Printre huiduieli si fluieraturi, un grup de civili, avandu-l in frunte pe Pristanda, sporesc scandalul. Sustinatorii diverselor tabere se incaiera. Catavencu este imbrancit si agresat de Farfuridi, Branzovenescu, cetateanul ”turmentat” si altii.


Actul IV

- Scena I -


   La aproximativ doua zile de la intrunire, in curtea familiei Trahanache, Zoe si Tipatescu discuta pe marginea celor intamplate. Nae Catavencu a disparut fara urma, la fel ca si scrisoarea compromitatoare. Mai mult, desi ar fi avut posibilitatea sa dea curs santajului si sa o publice, ziarul sau nu a facut inca nimic in acest sens. Zoe este ingrijorata de posibilitatea ca el sa reapara si sa isi puna in aplicare amenintarile, insa Tipatescu este convins ca, avand in vedere faptul ca se afla in posesia a doua polite falsificate, care atesta insusirea ilegala a banilor de catre Catavencu, acesta nu va mai incerca nimic.


- Scena II -


   Zaharia Trahanache soseste impreuna cu candidatul impus de la Bucuresti, Agamemnon Dandanache. Acesta din urma se dovedeste a fi un personaj ridicol, decrepit, zapacit si avand numeroase ticuri verbale. El ii confunda pe Zaharia Trahanache cu Stefan Tipatescu, considerandu-l pe acesta din urma drept sotul lui Zoe. Chiar si asa, cu toate defectele sale hilare, el este considerat un candidat mai potrivit decat ambitiosul Nae Catavencu.

   Confuz din cauza drumului, Agamemnon Dandanache se intereseaza cu privire la mersul alegerilor in judet, care tocmai se afla in curs de desfasurare, primind asigurari ca totul decurge in favoarea sa.


- Scena III -


   In ciuda aparentelor, Agamemnon Dandanache se dovedeste a fi mult mai versat in treburile politice decat lasa sa se vada, dezvaluind gazdelor sale faptul ca el si familia sa au fost in Parlament inca de la infiintare, si ca acceptarea de catre partid a candidaturii sale se datoreaza nu atat abilitatilor sau conexiunilor detinute, ci unui banal santaj. Asemanarea cu intriga lui Nae Catavencu nu se opreste aici, respectiva scrisoare, subtilizata de Agamemnon Dandanache fiind una de amor, de la sotia unei ”persoane insemnate”, catre amantul sau. Astfel, desi urma sa nu mai fie propus in acel an, odata amenintat cu publicarea scrisorii, respectivul personaj politic important a cedat santajului, facand in asa fel incat Agamemnon Dandanache sa fie propus ca deputat. Astfel, neobisnuitul candidat este mai viclean si mai abil chiar decat Nae Catavencu, lucrand, se pare, la un nivel superior acestuia.

   Tipatescu si Zoe afla cu ingrijorare si faptul ca Agamemnon Dandanache nici macar nu a returnat scrisoarea compromitatoare, pastrand-o si pentru alte santaje viitoare. Ei nu se pot abtine sa nu se gandeasca ca o astfel de atitudine ar putea sa o adopte si Catavencu, cu scrisoarea lor.


- Scena IV -


   Prefectul constata cu amaraciune faptul ca ”onorabilul” Agamemnon Dandanache nu este, prin urmare, atat de nevinovat, si ca, prin alegerea unui astfel de candidat ridicol, de fapt, Catavencu este, intr-un fel, razbunat.


- Scena V -


   Zoe este acum si mai ingrijorata de propria soarta, ascunzandu-si insa temerile fata de Agamemnon Dandanache. In particular, ea comenteaza impreuna cu Tipatescu lucrurile auzite. Barbatul incearca sa o calmeze, cerandu-i, printre altele, sa fie ”barbata”.

   Pristanda aduce vestea ca Nae Catavencu nu este de gasit nicaieri, si ca, in lipsa sa, partidul independent condus de acesta ”s-a spart”. De asemenea, gazeta ”Racnetul Carpatilor” si-a incetat aparitia.

   Prefectul este chemat, de urgenta, la telegraf.


- Scena VI -


   Pristanda ii comunica confidential lui Zoe Trahanache faptul ca a fost doar un tertip chemarea prefectului la telegraf, pentru a-i permite lui Nae Catavencu sa vorbeasca cu ea, in particular.


- Scena VII -


   Catavencu soseste pe ascuns si ii dezvaluie femeii faptul ca a pierdut scrisoarea compromitatoare, intrucat ea se afla in captuseala palariei sale, ratacita in incaierare.

   Femeia este deznadajduita, dandu-si seama ca altcineva o poate gasi si, eventual, o poate santaja din nou. Ea il atentioneaza pe Catavencu de faptul ca se pare ca rolurile s-au inversat, intrucat Tipatescu se afla acum in posesia politelor falsificate de el, astfel ca nu mai are scapare, urmand sa fie pus sub acuzare. Astfel, Catavencu este un om ”pierdut”, cel putin pana in momentul in care scrisoarea va fi recuperata.


- Scena VIIII -


   Cautandu-l pe Ghita, Zoe se intalneste fata in fata cu cetateanul ”turmentat”. Acesta se afla, ca de obicei in stare de ebrietate, deranjand pe toata lumea. El reia tema scrisorii gasite, spre disperarea lui Zoe. Cu toate acestea, se pare ca cetateanul turmentat este cel care a gasit palaria lui Catavencu. Mai mult, incercand sa o transforme pe masura sa, el a gasit si scrisoarea, ascunsa in captuseala.

   Zoe isi primeste scrisoarea, spre disperarea lui Catavencu, care ii reproseaza cetateanului ”turmentat” faptul ca s-ar fi putut imbogati. Acesta, onest, nu are nevoie de multumiri ori recompense, solicitand, din nou, sa i se spuna doar cu cine trebuie sa voteze. I se recomanda, cu toata caldura, sa voteze cu unicul candidat al partidului, ”Agamita Dandanache”. Intrucat, in starea sa, cetateanul turmentat nu retine numele, la cererea lui Zoe, Nae Catavencu ii scrie un bilet.


- Scena IX -


   Catavencu, umilit si rusinat, ii cere iertare lui Zoe. Usurata, femeia ii da de inteles ca va interveni pe langa prefect in favoarea sa, cerandu-i insa, in schimb, sa organizeze si sa prezideze sarbatorirea publica si banchetul dat in cinstea alegerii lui Agamemnon Dandanache.


- Scena X -


   Zoe reciteste scrisoarea si plange nervos, nevenindu-i sa creada faptul ca, dupa toate intamplarile ultimelor zile, toate framantarile sale s-au sfarsit. Pleaca in cautarea lui Tipatescu.


- Scena XI -


   Prefectul revine suparat pentru faptul ca a fost trimis la telegraf fara vreun motiv. Il acuza pe politist ca se tine de glume. Porneste sa o caute pe Zoe.


- Scena XII -


   Zaharia Trahanache incearca sa ii povesteasca lui Agamemnon Dandanache intamplarile din ultimele zile, deplangand soarta ”loialului” prefect Tipatescu, acuzat pe nedrept, si a propriei sale sotii ”credincioase”, Zoe. Dandanache nu intelege mare lucru, incurcand personajele si relatand despre propria sa poveste cu scrisoarea folosita ca santaj. Si in povestea lui, ca si in cazul lui Tipatescu, persoana importanta era ”becher” (necasatorit). Nici acest detaliu nu ii deschide ochii lui Zaharia Trahanache.


- Scena XIII -


   Celor doi barbati li se alatura Zoe si Tipatescu, veseli si eliberati de povara santajului. Zoe ii cere lui Agamemnon Dandanache sa nu mai pomeneasca povestea cu scrisoarea de santaj, de care acesta este extrem de mandru, considerand-o o dovada de istetime si abilitate politica.


- Scena XIV -


   Agamemnon Dandanache este sarbatorit de o multime numeroasa, din care nu lipsesc Farfuridi, Branzovenescu, cetateanul ”turmentat”, Pristanda si Catavencu. Acesta din urma improvizeaza un discurs demagogic si patriotard, este expansiv si dezinvolt, pupand si imbratisand pe toata lumea, inclusiv pe fostele victime ale santajului sau ratat, Zoe si Stefan Tipatescu. De asemenea, lipsit de scrupule si pentru a arata ca nu e ranchiunos, este extrem de prietenos cu cel care i-a luat locul de deputat, Agamemnon Dandanache.


***

Timberly Williams

bottom of page