top of page

Răscoala

- prezentarea personajelor -


Ilie Rogoinaru: arendașul moșiei Olena-Dolj. Este gras, cu ochi căprui, "săltăreți", chel și cu mustață. Este personajul cu a cărui replică începe romanul. Acesta susține că țăranul român e "rău și prost și lenes". Este o figură slinoasă, în a cărui companie nimeni nu dorește să fie văzut. Își exprimă părerea tare, zgomotos, indiferent dacă aceasta îi este cerută sau nu.


Simion Modreanu: director în Ministerul de Interne. Este cochet în aspect și maniere. Își exprimă părerea scurt și "sentențios". Este un susținător al "chestiunii țărănești".


Grigore Iuga: personaj principal al romanului. Este fiul lui Miron Iuga, unul dintre cei mai bogați moșieri. Urmează cele mai înalte scoli și este căsătorit strategic, de către tatăl său, cu Nadina, o moștenitoare bogată. Având ca fundament interese economice și adăugându-se frivolitatea soției sale, căsnicia lui Grigore eșuează. Își iubește tatăl și are puternice sentimente de apartenență la pământurile familiei, însă pare să fie un observator mai fin și rațional decât tatăl său al situației și suferinței țărănimii. El înțelege astfel, că la un moment dat, frica nu va mai fi suficientă pentru a-l ține în frâu pe țăranul român. Deși moartea fostei sale soții și a tatălui său sunt cauzate de săteni, după înăbușirea răscoalei, când puterea de decizie îi aparține, dă dovadă de umanitate, ușurând situația economică a țăranilor.


Miron Iuga: unul dintre cei mai bogați moșieri. Este un bătrân cu principii conservatoare ce consideră că țăranii reprezintă periferia lanțului social este de părere că frica îl va ține întotdeauna în frâu pe țăranul român. El impresioneaza prin înfățișare și maniere. Își dorește reîntregirea domeniului Iuga iar divorțul fiului său, Grigore, îl consideră o piedică în planurile sale de a alipi moșia Nadinei, fosta noră, moșiei Amara. Curajul și demnitatea nu îl părăsesc nici în fata morții iminente, atunci când țăranii îi asediază conacul. Se luptă cu ei și moare, doborât de un ciomag, căzând cu fața la pământ.


Nadina Iuga: fiica cea mică a unui bogătaș de "origine obscură". Aceasta este o răsfățată a sorții și, pentru ea, satisfacerea capriciilor devine o condiție esențială și existențială, capricii ce stau la baza tuturor relațiilor sale. Este o persoană educată și impresionează prin frumusețea exterioară. Deși este căsătorită, își petrece majoritatea timpului departe de soțul său, Grigore, atât în străinătate cât și în București, luând parte la tot ce este monden. Își înșeala soțul, chiar în casa acestuia, și privește lucrurile cu naturalețe și detașare când este prinsă și i se cere divorțul. Îi refuză, fără menajamente, pe țărani când aceștia se oferă să cumpere de la ea moșia Babaroaga. Interesele financiare ajung să îi aducă o moarte brutală, având în vedere că, pentru a vinde moșia, ea merge în zona măcinată de conflicte și ignoră toate etapele premergătoare ale rascoalei.


Titu Herdelea: poet din Ardeal. Are o înfățișare modestă și este timid. Ajunge în București cu speranța unei vieți mai bune și a unei cariere în jurnalism. Se angajează la ziarul "Drapelul" și devine un bun prieten al lui Grigore Iuga, însoțindu-l pe acesta de mai multe ori în călătorie la moșia familiei. Spirit fin și cultivat, este îngrozit în momentul în care asistă la brutalitățile din timpul anchetei răscoalei, abuzuri comise indiferent dacă anchetații erau bărbați, femei sau copii. Se îndrăgostește de Tanța, sora lui Jean Ionescu, cu care începe o relație.


Gogu Ionescu: deputat în Guvernul României. Este fratele Nadinei, soția lui Grigore Iuga. Deține moșia Lespezi și este profund atașat de soția sa, Eugenia. Este gelos, fiind conștient de tinerețea și frumusețea soției sale. Îl ajută pe Titu Herdelea să se angajeze la ziarul "Drapelul", chiar dacă trebuie să dea din propriul buzunar salariul acestuia pe șase luni. Fiind un prieten comun al cuplului Nadina-Grigore, rămâne consternat când află de divorțul acestora. Își iubește sora și este răvășit în momentul în care îi este adusă vestea morții ei.


Eugenia Ionescu: tânăra soție a deputatului Gogu Ionescu. Este o femeie frumoasă, dar fără posibilități financiare. Este iubită de soț, căruia consideră că îi datorează nu numai "credința, ci și recunoștință pentru devotamentul său fără margini".


Gavrilaș: originar din Amaradia. Este agent secret în Poliția Capitalei, însărcinat cu controlul hotelurilor. Din respect pentru învățătorul Herdelea, cu care a fost coleg de școală, îl ajută pe Titu să facă mai ușor tranziția la viața din Capitală, ajutându-l să-ți găsească o locuință și oferindu-i un loc la masa sa.


Doamna Gavrilaș: este o femeie "marunțică, grasă și roșie" și o gospodină desăvârșită.


Mărioara Rădulescu: elevă la școala profesională, locuiește în gazdă la familia Gavrilaș. Pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare face meditații cu Titu Herdelea, cu care are mici momente amoroase. Este dată afară de la familia Gavrilaș pentru că a fost surprinsă sărutându-se cu un domn mai în vârstă.


Elena Alexandrescu: gazda lui Titu Herdelea. Trecută de 40 de ani, dar încă frumoasă, este văduva unui ofițer. Se află într-o relație cu Jean Ionescu și are o fiica, Mimi. Îi place să vorbească mult și este la curent cu toate noutățile. În final, este părăsită de Jean pentru o femeie mai tânară și cu o situație financiară mai bună.


Jean Ionescu: copist la Ministerul de Interne. Este "tânăr și berbant". Se afla într-o relație cu Elena Alexandrescu și este fratele Tanței, iubita lui Titu Herdelea. O părăsește pe doamna Alexandrescu pentru fiica "subdirectorului" său.


Mimi Alexandrescu: fiica Elenei Alexandrescu, prima gazdă a lui Titu Herdelea. Este soția doctorului Vasile Popescu din Pitești. Are o relație extraconjugală cu Titu. Spre finalul romanului, divorțează și se mută la mama sa.


Mendelson: cizmar evreu. Are cinci copii și este unul dintre locatarii imobilului în care locuiește Titu prima dată. Tot aici are și atelierul de cizmărie. Este un socialist înfocat, motiv pentru care este arestat de mai multe ori.


Alexandru Baloleanu: avocat. Este prieten cu Grigore Iuga. Este voinic, cu "bărbuță tunsă energic", început de chelie și ochii "albaștri-verzui". Este predispus la obezitate și îl pasionează politica. Deține o moșie dobândită recent iar clientela, "puțină dar solidă", îi aduce venituri considerabile. Devenit prefect, conduce înăbușirea răscoalei alături de un procuror și un maior de armată. Are o relație foarte strânsă cu soția sa, Melania.


Constantin Dumescu: directorul Băncii Române. Are ochelari de aur, este blond și "puțin adus de spinare". Este bun prieten cu Miron Iuga și un naționalist înfocat, visând în permanență la cucerirea Transilvaniei. Amabil, îl ajută pe Grigore Iuga în problemele financiare, dar îi refuză lui Miron Iuga o cerere de împrumut, făcută ăn scopul achiziționării  moșiei Nadinei, deoarece conștientizează incertitudinea economică națională din momentul respectiv.


Tudor Ionescu: tatăl lui Gogu Ionescu și al Nadinei, soția lui Grigore Iuga.


Victor Predeleanu: cel mai bun prieten al lui Grigore Iuga. Este proprietar de moșie și își petrece cea mai mare parte din an la țară. Se poartă corect cu țăranii, ba mai mult, chiar le vinde câteva sute de pogoane de pământ din dorința de a-i emancipa. Este căsătorit cu Tecla, o femeie frumoasă dar săracă. Este mândru de experiențele sale agricole, de biblioteca și de colecția sa de pictură.


Măriuca Constantinescu: sora nevestei bătrânului Iuga. Este o femeie văduvă, plină de bunătate, primitoare și veșnic veselă. La ea a stat Grigore în perioada în care a fost student, precum și după ce divorțeaza de Nadina. Cunoaște toate "cancanurile amoroase și militare" din București.


Tecla Predeleanu: soția lui Victor Predeleanu. Este fiica președintelui Curții de Apel din Craiova. Înaltă, zveltă și cu ochii albaștri-verzui, este o soție și o mamă dedicată.


Mircea și Ioana: copiii lui Victor și ai Teclăi Predeleanu.


Olga Postelnicu: sora lui Tecla Predeleanu. Are 20 de ani, este o persoană fină și educată și îi place să danseze. Se îndrăgostește de Grigore Iuga, sentimentul fiind reciproc. Scena plecării cu trenul a celor doi din București este cea care încheie romanul.


Bătrânul Tănăsescu: pensionar, client al cizmarului Mendelson.


Petre Petre: fiu de țăran din Amara, provine dintr-o familie săracă, cu mulți copii. Este orfan de tată și locuiește cu mama sa, Smaranda. Este proaspăt liberat din armată. Merge acasă unde, împreună cu alți săteni, complotează împotriva boierilor. Intră în grațiile Nadinei, pe care o și violează după izbucnirea răscoalei. Regretă ce a făcut și încearcă să îi salveze acesteia viața, însă nu reușește. Moare împușcat, după o tentativă de a se preda, cu gândul că "Nici pacea noastră nu le mai ajunge".


Ichim: bătrânul vizitiu al moșiei Amara. Este cel care recuperează trupul neînsuflețit al bătrânului boier din mijlocul mulțimii răsculate.


Popescu-Ciocoiul: fost arendaș. Devine proprietarul moșiei din satul Curteanca.


Stanoiu: proprietarul moșiei Vlăduța. Este plecat în Italia deoarece deține o slujbă în diplomație.


Teofil Iuga: fratele lui Miron Iuga. După moartea tatălui lor, acesta își vinde partea de moștenire, reducând astfel, considerabil, dimensiunile fostului domeniu Iuga.


Melania Baloleanu: soția avocatului, devenit prefect, Alexandru Baloleanu.


Cosma Buruiană: arendașul moșiei Vaideei. Este un "moldovean cumsecade". După ce îl anunță pe bătrânul Iuga că i s-a furat o cantitate însemnată de porumb, este începută o amplă anchetă pentru descoperirea vinovaților. Stârnește dezgustul boierului după ce îi mărturisește acestuia că s-a înșelat asupra furtului. Deși, după acest episod, este într-adevăr prădat de hoți, renunță să mai anunțe furtul ca să nu "iasă iarăși pacoste pe oameni". Fuge înainte de izbucnirea răscoalei și este cel care îl anunță pe Grigore de moartea Nadinei și a tatălui său. Cunoscând firea exagerată a arendașului, Grigore își păstrează o rezervă în a crede spusele acestuia.


Colonelul Ștefănescu: arendașul moșiei Vlăduța. Este colonel pensionar, "om foarte de treabă" și are 3 fete "de măritat". Îi înfruntă pe țărani cu curaj în momentul în care aceștia îi cer să își părăsească moșia.


Generalul Dadarlat: proprietarul moșiei Humele. Are "o inimă ca untul proaspăt", înfățișare fioroasă, cu mustăți negre, vopsite, și cu vârfurile răsucite. În timpul răscoalei, este însărcinat de către prefect să se asigure că, din detașamentele desemnate pentru reprimarea revoltei țărănești, nu fac parte soldați din "regiunea tulburată".


Matei Ghica: deține domeniul care se întinde de la satul Izvoru și până la granița județului Teleorman.


Platamonu: arendașul grec al moșiilor Lespezi și Babaroaga, deținute de Gogu Ionescu și de Nadina. Este născut la țară și nu cunoaște limba greacă. Apartenența la elenism și-a manifestat-o botezându-și copiii cu nume grecești: Aristide și Elena. Investește în educația băiatului, în speranța că acesta va deveni deputat. Dorește să cumpere moșia Nadinei, însă, izbucnirea răscoalei dă o altă întorsătură lucrurilor, după ce țăranii răsculați îl castrează pe Aristide. Platamonu și familia lui fug la oraș, lăsând totul în urmă.


Andrei Boerescu: prefect de Argeș înainte de schimbarea Guvernului. Deține o moșie în satul Rociu. Întreprinde un "turneu de constatări, observație și îmbărbătări" în momentul în care frământările sociale iau amploare, fiind perfect convins că autoritatea sa, precum și calitățile sale oratorice și administrative îi vor convinge pe țărani. Când predă ștafeta noului prefect, este profund jignit de nerecunoștința țăranilor.


Leonte Bumbu: logofatul moșiei Amara. Este un țăran "dezghețat, înalt și osos" și cu o înfățișare energică.


Mărioara Ciungu: o "fetișcană" cu ochi negri, subțirică și cu basma pe cap. Este orfană de tată și trăiește împreună cu mama sa, Mătușa Profira, care este bucătăreasă, o ia să lucreze la conacul familiei Iuga. Este îndrăgostită de Petre al Smarandei.


Profira: sora nevestei lui Vlad Ciungu și mătușa Mărioarei. Este bucătăreasă la conacul Iuga.


Cristea Busuioc: cârciumarul din sat. Este voinic și gras și "cu pălăria pe ceafă". În timpul răscoalei este prădat și bătut de mulțimea răsculată.


Ion Dragoș: învățătorul din sat. Bărbat la aproximativ 30 de ani, "cu fața suptă și ochii negri care ardeau straniu" și o mustața mică, răsucită. Are principii puternice și încearcă să lupte pentru țărani, intervenind la bătrânul boier, dar nu face decât să își riște postul și, mai târziu, libertatea. Este arestat și încarcerat la închisoarea din Pitești. Este eliberat la intervenția lui Grigore Iuga.


Florica Dragoș: soția învățătorului Ion Dragoș.


Ion Pravilă: primarul satului. Este mijlociu de statură, "cu ochii mici, vicleni și obrajii tăbăciți și încrețiți". Este loial boierului, dar nu din respect, ci din slugărnicie. Deși a avut multe beneficii fiind supus și credincios, când țăranii umblă să cumpere moșia Babaroaga, se gândește că este un moment bun de exploatat și îi instigă pe aceștia să stăruie pe lângă Nadina sau pe lângă "cei mai mari" pentru a dobândi pământ.


Silvestru Boiangiu: plutonier de jandarmerie. Este mustăcios și "țanțos și voinic munte". Nu se dă în lături de la a-i bate pe țărani cu brutalitate în anchetele pe care le întreprinde. În timpul răscoalei este bătut de țărani, dezarmat și alungat.


Iacob Mirutoiu: bătrân și gârbovit. Este bătut în cadrul anchetei referitoare la furtul porumbului. În timpul răscoalei, ia parte la furturile de pe moșii.


Irimie Popa: unul dintre pândarii arendașului Cosma Buruiană. Este anchetat pentru furtul porumbului. Este "chipeș și mai îndrăzneț".


Isbășescu: logofătul boierului Miron Iuga. Este fricos și laș. Când boierul este asediat de țărani, acesta se ascunde.


Smaranda: mama lui Petre Petre. Este văduvă, săracă și cu mulți copii.


Aristide Platamonu: fiul arendașului grec. Este răsfățat și urmează școli înalte. Este afemeiat și o necinstește pe Gherghina, fiica lui Chirilă Păun, fapt pentru care ajunge să fie mutilat pe viață. În timpul răscoalei, tatăl fetei, ajutat de alti țărani, îl castrează pe Aristide.


Nicodim Grancea: preotul satului. Este bătrân, cu barbă mare, albă și "cam înnegrită de murdărie". Mergând să facă slujbă la capătul boierului Miron Iuga, preotul este ucis de un glonț rătăcit în timpul mișcărilor de înăbușire a răscoalei.


Niculina: fiica preotului Nicodim. Are aproximativ 40 de ani și este căsătorită cu un țăran înstărit, Filip Ilioașa. Este bătută de soldați pentru că a ridicat cadavrul tatălui său din locul în care a fost omorât, însă, pe urmă, este eliberată.


Filip Ilioașa: țăran înstărit. Este căsătorit cu Niculina, fiica preotului Nicodim. Ia parte la furturile din timpul răscoalei și este arestat.


Zamfir Chelaru: pândarul arendașului Cosma Buruiană. Este "slăbănog și pământiu". Este unul dintre cei anchetați pentru furtului porumbului.


Chiriță Dumitrescu: secretarul Primariei. Este un băiat îmbrăcat ”nemțeste” și cu o cochetărie rurală, absolvent al unei clase de liceu. Devine funcționar comunal prin intervenția bucătăresei lui Miron Iuga, care îi era și mătușă. În timpul răscoalei se ascunde de frica oamenilor.


Serafim Mogoș: țăran cu cinci copii, cărunt și cu o "privire de înțelept". Este bătut în timpul anchetei furtului de porumb, iar după izbucnirea răscoalei, este unul dintre cei șapte țărani care îi lovesc și dezarmează pe jandarmi.


Leonte Orbișor: țăran bătut în cadrul anchetei furtului de porumb. Este mic de statură, cu glas ascuțit și față vioaie. Participă la furturile din timpul răscoalei.


Pantelimon Văduva: "flăcau rumen, luat la oaste". Urmează să se prezinte la regiment, la Pitești. Este bătut în timpul anchetei furtului de porumb doar pentru că, împreună cu alți țărani, vine în curtea Primăriei, curios de ce se întâmplă. Este îndrăgostit de Domnica, cu care dorea să se căsătorească înainte de a pleca la oaste.


Ignat Cercel: taran, cu privire de "caine de pripas". A fost batut de jandarmi pentru un furt, in trecut, ramanand "beteag pentru toata viata". Sarac si cu 4 copii, este devastat in momentul in care perceptorul ii confisca porcul ca bir. Dupa izbucnirea rascoalei, merge la curtea perceptorului si ii fura toti porcii. Agata un stergar alb intr-un bat, in poarta, in semn de pace.


Toader Strambu: taran sarac, vaduv si cu trei copii. O violeaza pe Nadina si o ucide prin strangulare. Este executat de jandarmi.


Trifon Guju: taran, cu glasul "ursuz si patrunzator ca si fata-i vesnic incruntata". Dupa izbucnirea revoltei, il bate pe putonierul Boiangiu si il dezarmeaza. Cand multimea rasculata patrunde in curtea conacului, acesta il infrunta pe boier si sfarseste prin a fi impuscat in fata. Desi in agonie, este executat de jandarmi pentru faptele din timpul rascoalei.


Domnica: o fata de 17 ani de care era indragostit Pantelimon Vaduva.


Florea Butuc: sotul decedat al Anghelinei a lui Nistor Mucenicu. Dupa ce s-a casatorit cu aceasta si au facut 3 copii, a murit pe campul de lupta.


Nicolae Dragos: fratele invatatorului Ion Dragos. Este un tanar "inalt si spatos, destept si harnic cat patru". Este indragostit de Gherghina a lui Chirila Paun. Este ucis in timpul inabusirii rascoalei.


Chirila Paun: este logofatul arendasului grec, Platamonu. Dupa ce fiica sa, Gherghina, este batjocorita de Aristide Platamonu, isi plange durerea in tot satul. In primele etape ale izbucnirii revoltei, il castreaza pe Aristide cu ajutorul altor tarani. In timpul inabusirii rascoalei, moare impuscat de soldati.


Gherghina: fiica lui Chirila Paun. Este indragostita de Nicolae Dragos, care isi dorea sa se casatoreasca cu ea. Este batjocorita de Aristide Platamonu. Moare impuscata.


Ilie Carlan: un baietandru ce vede in Petre al Smarandei un model. Il urmeaza credincios si moare alaturi de el, impuscat.


Luca Talaba: "un barbat cat muntele". Este un fost primar si nu de putine ori ii cheama pe sateni la consfatuire. Prinde curaj si iese in fata in momentul in care multimea merge la boierul Miron sa ii ceara ajutorul in cumpararea mosiei Nadinei. Tot el ia cuvantul cand taranii se infatiseaza Nadinei la mosie si ii organizeaza cand merg la aceasta la Bucuresti, precum si in audienta la Ministerul Domeniilor.


Lupu Chiritoiu: este cel mai batran dintre tarani. Are parul lung si ochii albastri. Este unul dintre cei sapte tarani care merg la Bucuresti in audienta la Ministerul Domeniilor.


Matei Dulmanu: "om tacut si mohorat" din Lespezi. Acesta il avertizeaza pe Platamonu, arendasul mosiei Lespezi, sa nu incerce sa cumpere mosia Babaroaga "ca-i rau". Este autorul profeticei replici: "Numai focul curata pacatele!". Este arestat si trimis in judecata.


Marin Stan: este slab, "cu figura ascutita de pasare". Este in permenenta agitat, uneori de la tuica, alteori in mod natural. Isi striga nevoia de pamant iar carciumarul il numeste "betiv si ticalos". Participa la furturile din timpul rascoalei. Pe parcursul anchetei, isi recunoaste faptele.


Marin Valcu: taran din satul Izvoru. Ii spune lui Leonte Orbisor ca stie de la fiul sau ca "Voda vrea sa imparta mosiile la oameni si boierii nu il lasa".


Stefan Oanta: il aduce pe Petre al Smarandei cu caruta din gara Burdea.


Constantin Barzotescu: este perceptor. Este inalt, slab si "spanatic". Ii confisca porcul lui Ignat Cercel. Este pradat de hoti in timpul rascoalei.


Vasile Zidaru: vecin cu baba Ioana. Este casatorit si are trei copii.


Baba Ioana: vaduva lui Ionita Craciun. Este o femeie in varsta de 60 de ani, ce locuieste in vecinatatea conacului boieresc. Are grija de Costica, fiul Floricai, fiica ei cea mica. Pe tot parcursul romanului, este vazuta in compania gainilor ei, din cauza carora si moare impuscata, incercand sa le salveze din calea soldatilor.


Ionita Craciun: sotul decedat al babei Ioana. Era betiv si, in cursul vietii, a cautat slujbe care sa ii poata intretine viciul.


Forica Tunsu: fiica cea mica a babei Ioana. Este casatorita cu Pavel Tunsu. O perioada a locuit cu mama sa, dupa care, din cauza certurilor, aceasta s-a mutat.


Pavel Tunsu: taran instarit, casatorit cu Florica, fiica babei Ioana. Este uscativ, cu cap mic si "ochi hrapareti". Da foc masinii Nadinei in semn de razbunare pentru ca soferul acesteia i-a batut copilul. Este anchetat si arestat.


Raul Brumaru: este un barbat cosmopolit, indragostit de Nadina. Este un bun dansator, si are conexiuni in lumea mondena. El reprezinta motivul divortului dintre Grigore si Nadina.

Rudolf: soferul Nadinei. Este lovit puternic in cap cand taranii patrund in curtea conacului, din razbunare ca l-a batut pe copilul lui Pavel Tunsu.


Anton "Nebunul": fost calugar, traieste din mila oamenilor dupa ce "s-a smintit" si a fugit din manastire. Face prevestiri apocaliptice si este batut de jandarmi in timpul anchetei de dupa rascoala.


Deliceanu: directorul ziarului "Drapelul". Prieten si coleg de Camera cu Gogu Ionescu, il angajeaza la ziar pe Titu Herdelea.


Tanta Ionescu: sora lui Jean Ionescu. Se indragosteste de Titu Herdelea cu care are o relatie.


D. Rosu: secretarul de redactie al ziarului "Drapelul". Leaga o relatie de amicitie cu Titu Herdelea, apreciindu-l pe acesta pentru sinceritate, harnicie si talentul de gazetar.


Preotul Belciug: preot din Amaradia. Vine la Bucuresti in scop turistic iar Titu Herdelea ii serveste drept ghid.


Lache Gradinaru: capitan in armata. La petrecerea de Craciun de la conacul Iuga, ii face avansuri Nadinei. In ancheta rascoalei, este insarcinat sa ii adune pe sateni in curtea Primariei, pentru ancheta.


Melentie Heruvimu: inalt, slab, galben la fata. Are niste "ochi negri, aprinsi de desperare". Are 3 copii iar sotia este bolnava. Participa la furturile din timpul rascoalei cu gandul ca mancarea buna furata ar putea-o inzdraveni pe sotia sa. Aceasta moare in timp ce el aseza masa ce avea sa fie "ca-n basme".


Olimp Stavrat: avocatul Nadinei. O insoteste pe aceasta la tara pentru vanzarea mosiei. Ii face numeroase avansuri. In timpul rascoalei fuge pentru a-si salva viata.


Costica Tunsu: fiul lui Pavel Tunsu si al Floricai. Este batut de soferul Nadinei pentru ca, intentionat, nu s-a ferit din calea masinii lor, riscand sa le provoace celor din masina un accident.


Nicu Zidaru: fiul lui Vasile Zidaru. Este colegul de joaca al lui Costica Tunsu.


Popescu Racaru: reporter la ziarul "Dimineata". Este slab, mic si "cocarjit".


Dumitru Ciulici: ingrijitorul conacului lui Gogu Ionescu. Locuieste la conac impreuna cu sotia sa, care este bucatareasa, si cei patru copii.


Ileana Ciulici: fiica cea mare a lui Dumitru Ciulici. Era menajera Nadinei, cand aceasta se afla la mosie. Declara autoritatilor ca Toader Strambu a ucis-o pe Nadina.


Lazar Oduduie: logofatul arendasului Cosma Buruiana.


Antimiu: reporter la ziarul "Drapelul".


Tiberiu Corbleanu: capitan de jandarmi. Are fata lata, tenul inchis la culoare si "o mustata tantosa". Dupa inabusirea rascoalei si incheierea anchetei, este insarcinat cu reinstalarea postului de jandarmi din Amara.


Maiorul Tanasescu: este comandantul trupelor responsabile cu inabusirea rascoalei. Actioneaza cu mana de fier, batand, arestand si, dupa caz, executand fara mila pe cei vinovati. Faptele si atitudinea taranilor i se par necuviincioase si o insulta la adresa sa si a trupelor.


Stan Racaru: redactorul unui ziar independent. Critica noul Guvern la ceremonia de investire.


Max Stresin: redactorul ziarului "Glasul poporului", fidel partidului de guvernamant. Intra in contradictie cu Stan Racaru la ceremonia de investire a noului Guvern.


Toma Grecescu: prim-procurorul de pe langa Tribunalul Arges. Face parte, alaturi de prefect si de maiorul Tanasescu, din echipa responsabila cu reprimarea revoltei. Da ordinul de atac cu jumatate de glas, fiind temator si speriat.


Manole Obogeanu: presedintele Tribunalului. Este batran, zgarcit si imbracat prost. Detine o mica proprietate in apropiere de Pitesti.


Didina Boiangiu: sotia plutonierului de jandarmi, Silvestru Boiangiu.


Stelian Halunga: cunostinta a lui Victor Predeleanu. Este un tanar ce a facut practica agricola in Germania si are experienta in conducerea unei ferme de stat. Devine administratorul mosiei de la Amara.


***

Timberly Williams

bottom of page