top of page

​Răscoala

- rezumat -



   Grigore Iuga, fiul boierului Miron Iuga de la Amara, sosește la București, călătoria sa fiind modalitatea prin care acesta ia cunoștință de ”chestiunea țărănească”, una dintre problemele realității românești de la 1907. Traiul greu și sărăcia țăranilor români erau generate de un cumul de factori având ca principală cauză dezinteresul marilor proprietari și lipsa de scrupule a arendașilor și micilor intermediari.

   Ajuns la locuința sa din București, Grigore Iuga îl găsește pe Titu Herdelea, poet din Ardeal, venit la București în căutarea unei vieți mai bune și a unei slujbe în jurnalism. Cei doi stabilesc o întâlnire, la cina, la Restaurantul Enache. La întâlnirea stabilită, Titu Herdelea întârzie, astfel că nu apucă să discute cu Grigore Iuga. În schimb, Titu face cunoștință cu avocatul Baloleanu, care îi promite o intervenție la directorul ziarului "Universul". Grigore Iuga îl invită ulterior pe Titu Herdelea la masă și apoi la Amara, pe moșia familiei sale. Cu ocazia călătoriei, Grigore îi prezintă lui Titu istoria familiei sale și a domeniului Iuga. Titu este impresionat de bătrânul boier Miron Iuga. Îl cunoaste și pe Cosma Buruiană, arendașul moșiei Vaideei, sosit să anunțe un posibil furt de porumb de pe moșia administrată. Cu aceeași ocazie, Titu devine conștient de viața grea a țăranilor de pe moșie și este martor la brutalitățile anchetei declanșate pentru descoperirea făptașilor respectivului furt (sunt bătuți atât pândarii arendașului Cosma, cât și 10 țărani din Amara și 5 din Vaideei). La intervenția lui Grigore, ancheta este suspendată, însă tatăl său îi reproșeaza că îi subminează autoritatea în fața sătenilor. Ulterior se va dovedi că furtul în cauză nu a existat.

   La moșie sosesc și Nadina, soția lui Grigore, împreună cu fratele său, Gogu Ionescu, deputat în Parlamentul României, și soția acestuia, Eugenia. Ulterior, cu ajutorul lui Gogu Ionescu, Titu Herdelea se va angaja gazetar, la ziarul "Drapelul". Nadina primește o delegație de țărani venită pentru a se oferi să îi cumpere moșia ”Babaroaga”, cărora le transmite însă că nu este dispusă să vândă. Bătrânul Iuga era la rândul său interesat de respectiva proprietate, în trecut, parte a propriului domeniu. Reîntregirea moșiei pierdute a fost dealtfel și motivul pentru care acesta a aranjat căsătoria dintre fiul său și Nadina. Profitând de permanenta nevoie de bani a Nadinei, arendașul moșiei acesteia, Platamonu, îi oferă arenda în avans, în schimbul promisiunii că, în cazul în care se va decide să vândă, respectiva sumă să fie considerată arvuna.

   Întorși la București, Grigore, Nadina și Titu își reiau activitățile obișnuite. Grigore și Nadina sărbătoresc cu fast Craciunul la Amara, ocazie cu care Nadina își înșeală soțul, cu unul dintre invitați. Ulterior, cei doi decid să divorteze.

   Manați de foame și sărăcie, mai mulți țărani fruntași fac o nouă încercare de a cumpăra pământ, deplasându-se la București pentru a discuta cu Nadina. Aceasta îi refuză însă categoric și disprețuitor. O dezamăgire similară suferă și din partea reprezentanților Ministerului Domeniilor, unde țăranii își caută dreptatea.

    Între timp, fiul arendașului Nadinei, Aristide Platamonu, o violează pe Gherghina, fiica unui localnic (Chirilă Păun). Acest lucru contribuie la starea de nemulțumire a țăranilor, generată de lipsuri, sărăcie, dar și de mai multe episoade fără aparentă legătură între ele (automobilul Nadinei calcă cocoșul babei Ioana; șoferul Nadinei îl admonestează pe copilul lui Pavel Tunsu, trăgându-l de urechi; soția lui Melinte Heruvimu trage să moară după o iarnă plină de foame și frig; perceptorii îi iau porcul din ogradă lui Ignat Cercel). De asemenea, țăranii refuză să semneze învoielile pentru lucrarea pământului cu Miron Iuga, care, înfuriat de intervenția în favoarea lor a învățătorului Dragoș, obține arestarea celui din urmă.

   Discursul prefectului și intervenția reprezentanților autorităților nu fac decât să-i irite și mai mult pe țărani. Neinspirată, Nadina soșeste la țară, împreună cu avocatul său, Olimp Stavrat, pentru a-și vinde moșia. Răscoala se declanșează și se extinde treptat, prin săvârșirea de furturi, jefuirea și incendierea unor conace, castrarea lui Aristide Platamonu, violarea și uciderea Nadinei, alungarea jandarmilor prezenți și confiscarea armelor acestora. În Amara, Miron Iuga îi înfruntă pe țăranii strânși în curtea conacului, însă este și el ucis.

   Intervenția ulterioară a armatei, sub supravegherea noului prefect al județului (avocatul Baloleanu), duce la uciderea a 44 de țărani, printre care și nevinovați. Ulterior, se trece la identificarea instigatorilor și a criminalilor, doi dintre aceștia, Trifon Guju și Toader Strâmbu, fiind executați pe loc, de jandarmi. Alte persoane găsite vinovate sunt arestate și trimise la închisoarea de la Pitești. De aici este însă eliberat învățătorul Dragoș, urmare intervențiilor tânărului Iuga pe lângă noul prefect.

   Nadina și batranul Iuga sunt înmormântați în Amara, iar țăranii într-o groapă comună.

   Ulterior, pentru a reorganiza moșia și conștient de necesitatea reformelor în scopul scăderii tensiunilor sociale, Grigore Iuga angajează un tânăr agronom, Stelian Halunga, care, beneficiind de încrederea țăranilor, datorită exemplului propriu, preia conducerea moșiei Amara.

   Titu Herdelea continuă să activeze ca gazetar la "Drapelul", conștientizând că, toate măsurile amintite, deși au restabilit ordinea și au ușurat aparent intrarea în normalitate, nu au rezolvat, în fapt, ”chestiunea țărănească”. Ea rămâne dealtfel și în anii următori o temă predilectă a politicienilor, motiv de promisiuni și înțelegeri electorale, fără efect însă pentru bunăstarea țăranilor.


***

Timberly Williams

bottom of page