top of page

Motanul Încălțat

(una dintre variantele de lungime medie, mai adecvată celor din acestă categorie, și cu un limbaj mai puțin formal)

Rezumat pentru adolescenți


   Trăia odată, într-un tărâm departe, un motan special pe nume Motanul Încălțat. El nu era doar un motan obișnuit, ci vorbea și avea trăsături umane.

   Povestea sa a început cu moartea unui morar, care a lăsat moștenire celor trei fii ai săi: o moară, un asin și un motan. Frații, pentru a evita datoriile, au hotărât să împartă averea între ei. Cel mai mic dintre frați, a primit motanul drept moștenire și a ajuns să se simtă dezamăgit de soarta sa. Observându-l pe stăpânul său într-o stare de tristețe, Motanul Încălțat a hotărât să intervină și să îl ajute. El i-a făgăduit stăpânului său ajutorul său în schimbul unui sac și a unei perechi de cizme.

   Cu cele primite, motanul a pus în practică un plan ingenios. A vânat animale și le-a oferit regelui ca dar, prezentându-l pe stăpânul său ca pe un nobil important, Marchizul de Carabas. Recunoștința regelui a fost mare, și acesta l-a salvat pe marchiz și l-a îmbrăcat în cele mai alese straie.

   Motanul Încălțat a continuat să își ajute stăpânul, înșelându-i pe muncitorii din jur, astfel încât regele să creadă că marchizul deținea o avere impresionantă. Cu priceperea sa deosebită, motanul l-a provocat pe un căpcăun să se transforme într-un șoricel, pe care l-a mâncat într-o înghițitură.

   Când regele, prințesa și stăpânul său au ajuns la castel, motanul i-a invitat înăuntru, afirmând că acesta aparținea marchizului. Regele și prințesa au acceptat invitația, iar prințesa s-a căsătorit cu stăpânul său, care devenise peste noapte un adevărat aristocrat. 

Motanul Încălțat a devenit un dregător important la curtea stăpânului său și a renunțat să mai vâneze șoareci, dovedind astfel că inteligența este de fapt cea mai valoroasă bogăție în viață.


***

bottom of page