top of page

RUT


Capitolul 1

Noemina în țara Moabului; Rut nu se desparte de ea, ci merg împreună la Betleem.


   Elimelec și Noemina, o familie de iudei din Betleem, împreună cu fiii lor, Mahlon și Chilion, s-au retras în țara Moabului, din cauza foametei stârnită de o secetă prelungită.

   Dupa moartea lui Elimelec, cei doi fii s-au căsătorit cu două femei moabitence, Orfa și Rut.

   După o perioadă de 10 ani de la momentul căsătoriei, Mahlon și Chilion au murit. După ce le-a binecuvântat pe nurorile sale, și le-a încurajat să se recăsătorească, Noemina a hotărât să se întoarcă în Betleem. Orfa s-a întors la poporul ei, iar Rut a însoțit-o pe soacra sa la întoarcerea în Betleem, refuzând să o părăsească.


Capitolul 2

Rut adună spice în holda lui Booz.


   La întoarcerea în Betleem, Rut a mers în holda lui Booz, un apropiat al lui Elimelec, pentru a aduna spicele căzute în urma secerătorilor. Aflând că Rut era ruda Noeminei, Booz i-a cerut vătafului să o lase pe Rut să culeagă spice nestingherită, alături de slujnicele sale. Apoi a hrănit-o și i-a dat apă să bea. Recunoscătoare pentru bunăvoința cu care Booz a tratat-o, Rut i-a mulțumit și l-a binecuvântat.

   După ce a cules o efă de orz, Rut s-a întors la soacra sa, care s-a arătat mulțumită de apropierea dintre Rut și Booz.


Capitolul 3

Îndemnată de Noemina, Rut se culcă la picioarele lui Booz, adormit. Rut la Noemina.


   Noemina a îndemnat-o pe Rut să meargă pe câmp, și, după vânturatul orzului, să se culce la picioarele lui Booz, după ce acesta avea să adoarmă. Rut a procedat întocmai, în virtutea legii leviratului. Când s-a trezit, Booz a acceptat să o ocrotească și să îi devină soț, dacă ruda care îi era mai apropiată decât el refuza să o facă.

   A trimis-o pe Rut înapoi la soacra sa, după ce i-a dăruit șase măsuri de orz. Noemina a îndemnat-o pe Rut să aștepte, întrucât era sigură ca Booz nu va avea liniște până ce nu va rezolva situația respectivă.


Capitolul 4

Booz se căsătorește cu Rut.


   Booz l-a întâlnit în poarta cetății pe cel care îi era rudă mai apropiată Noeminei, și l-a întrebat dacă dorea să răscumpere averea lui Elimelec, dar și pe Rut Moabiteanca, nora văduvă a acestuia. Ruda respectivă a refuzat, intuind dorința lui Booz de a se căsători cu Rut. I-a cedat lui Booz sandala sa, ca simbol al cedării dreptului său de răscumpărare.

   Booz s-a căsătorit cu Rut, care a rămas însărcinată și a dat naștere unui fiu, numit de comunitate Obed. Noemina i-a devenit apropiată lui Obed, protejându-l ca o doică. Acesta avea să devină bunicul regelui David.


***

Timberly Williams

bottom of page