top of page

CARTEA JUDECATORILOR

- Judecatori -Capitolul 1

Cucerirea Canaanului.


   Domnul l-a numit pe Iuda conducator al ostilor lui Israel. Iuda si fratele sau, Simeon, i-au cucerit pe Canaaneeni si Ferezei. Pe conducatorul Adoni – Bezec l-au prins si i-au taiat degetele de la maini si de la picioare. Acesta din urma a acceptat ceea ce i s-a intamplat ca pe o pedeapsa de la Dumnezeu pentru raul savarsit in timpul vietii sale.

   Israelitii i-au cucerit pe Canaaneenii din Hebron si Debir. Caleb a dat-o de sotie pe fiica sa, Acsa, lui Otniel, nepotul din partea fratelui sau, Chenaz, in schimbul cuceririi Cetatii Carturarilor. La indemnul lui Otniel, Acsa i-a cerut tatalui sau o tarina, pe langa care a primit si ”Izvoarele cele de sus si cele de jos”. Urmatoarele cuceriri israelite au fost: Tefat, Betel, Bet-Sean, Tanaac, Dor, Balac, Meghiddon, Ibleam, Ghezer, Nahalol, Aco, Sidon, Mahaleb, Aczib, Helba, Afec, Rehob, Bet-Semes si Bet-Anat.

   Fiii lui Israel nu i-au alungat pe locuitorii cetatilor cucerite, in schimbul platii unui bir.


Capitolul 2

Ingerul Domnului vesteste nenorociri peste Israel. Moartea lui Iosua. Israelitii il tradeaza pe Dumnezeu, Acesta ii pedepseste.


   Prin Ingerul Sau, Domnul le-a reprosat fiilor lui Israel ca, desi ar fi trebuit sa distruga jertfelnicele dumnezeilor din teritoriile cucerite, ei s-au inchinat acestora. Domnul le-a ingaduit neamurilor straine existenta pentru a le fi Israelitilor piatra de poticnire in viitor. Fiii lui Israel si-au plans pacatele si I-au adus Domnului jertfe.

   Iosua a murit la varsta de 110 ani si a fost inmormantat la Timnat-Heres, in muntele lui Efraim. Israelitii s-au inchinat baalilor (zei canaaneeni) si Astartelor. Ca pedeapsa, Dumnezeu i-a dat pe mana pradatorilor, care i-au jefuit, dar, pentru a le veni in ajutor, le-a stabilit judecatori. Dupa moartea fiecaruia dintre acestia, Israelitii se intorceau insa la idolatrie si desfrau, atragand mania Domnului.


Capitolul 3

Otniel, Aod si Samgar.


   Dumnezeu le-a permis neamurilor straine sa traiasca in mijlocul Israelitilor pentru a-i pune pe acestia din urma la incercare. Insa ei s-au inchinat zeilor pagani, atragand mania Domnului. Astfel, au fost stapaniti de Cusan-Riseatanim, regele Siriei-Raurilor, timp de 8 ani. Pentru mantuirea fiilor lui Israel din mainile dusmanilor, Domnul l-a numit judecator peste Israel pe Otniel, fiul lui Chenaz. Acesta l-a invins in lupta pe Cusan-Riseatanim, iar Israelitii au trait in pace timp de 40 de ani. Dupa moartea lui Otniel, Israelitii au pacatuit din nou in fata Domnului, care i-a dat in stapanirea lui Eglon, regele Moabului, timp de 18 ani. Dupa aceasta perioada, Domnul i-a dat Israelului un nou judecator, pe Aod, fiul lui Ghera. Acesta l-a injunghiat pe Eglon, punand astfel capat domniei Moabitilor in Israel.

   Fiii Israelului au trait in pace timp de 80 de ani, pana la moartea lui Aod. Urmatorul judecator a fost Samgar, fiul lui Anat, care i-a invins pe Filisteni, obtinand mantuirea Israelului.


Capitolul 4

Debora si Barac.


   Dupa moartea lui Aod, fiii lui Israel au fost stapaniti, timp de 20 de ani, de Iabin, regele Canaanului. Capetenia oastei sale era Sisera.

   In aceasta perioada, judecator in Israel era proorocita Debora. Aceasta l-a chemat pe Barac, fiul lui Abinoam, caruia i-a amintit ca Domnul i-a poruncit sa porneasca razboi impotriva regelui Canaanului, ea urmand sa i-l predea pe Sisera, capetenia ostii canaanite.

Heber Cheneul a mers la Sisera si i-a spus ca Barac, impreuna cu 10000 de barbati, au pornit razboi impotriva Canaanului. Sisera l-a intampinat pe Barac la raul Chison, impreuna cu toate cele 900 de care de lupta ale sale.

   Canaanitii au fost invinsi, iar Sisera a fugit, refugiindu-se in cortul Iaelei, sotia lui Heber Cheneul. Dupa ce l-a ucis, infigandu-i un tarus in tampla, Iaela l-a predat pe Sisera lui Barac.


Capitolul 5

Cartea Deborei si a lui Barac.


   Dupa moartea lui Sisera, Debora si Barac au cantat un cantec, in care laudau semintiile lui Israel care au raspuns chemarii la lupta impotriva dusmanilor. Au rememorat intamplarile prin care au trecut fiii lui Israel, de la numirea Deborei ca judecator si pana la uciderea lui Sisera de catre Iaela.


Capitolul 6

Ghedeon.


   Pentru pacatele lor, Israelitii au fost stapaniti de catre Madianiti timp de 7 ani. Din cauza grelei stapaniri, fiii lui Israel si-au facut ascunzatori in munti. Toate culturile lor erau stricate de catre Madianiti si Amaleciti, traversand astfel o lunga perioada de saracie. Israelitii s-au rugat Domnului, care a trimis un profet. Acesta a transmis poporului ca, din cauza pacatelor lor, erau stapaniti de Madianiti.

   Ingerul Domnului i S-a aratat lui Ghedeon si i-a spus ca el urma sa scape poporul din mainile Madianitilor. Ghedeon a adus jertfa, in fata Ingerului Domnului, un ied si azime. Dupa ce Ghedeon a pus bunurile ce urmau a fi jertfite pe o piatra, Ingerul Domnului le-a atins cu varful toiagului si acestea au fost mistuite de foc. Ghedeon I-a zidit Domnului un altar, pe care l-a numit ”Pacea Domnului”.

   Ingerul Domnului i-a poruncit lui Ghedeon sa darame jerfelnicul lui Baal si sa Ii zideasca Domnului un jerfelnic pe varful muntelui Maoz, dupa care sa aduca ardere-de-tot un tauras. De teama locuitorilor cetatii, Ghedeon a facut toate acestea in timpul noptii. Cand au descoperit ce a facut Ghedeon, locuitorii i-au spus tatalui acestuia, Ioas, ca fiul sau merita sa moara. Ioas a fost de parere ca ar fi potrivit ca, daca Baal era dumnezeu, acesta sa se apere pe sine. Ghedeon a fost numit Ierubaal (”Baal sa se apere”).

   Madianitii si Amalecitii si-au intins tabara in Valea Izreel. In ajutorul lui Ghedeon a venit Abiezer, care a solicitat sprijin militar triburilor lui Manase, Aser, Zabulon si Neftali. Ghedeon I-a cerut Domnului doua dovezi ca in mainile sale statea mantuirea lui Israel. Ca urmare a acestei solicitari, Domnul a asezat mai intai roua doar pe un maldar de lana adus de Ghedeon, dupa care doar acel maldar a fost uscat, in timp ce totul in jur era ud de roua.


Capitolul 7

Lupta lui Ghedeon impotriva Madianitilor.


   Pentru ca ostasii care erau alaturi de Ghedeon erau prea multi, si o eventuala victorie nu ar fi evidentiat interventia si puterea Domnului, Acesta i-a poruncit lui Ghedeon sa le ceara celor stapaniti de frica sa se intoarca acasa. Desi au ramas doar jumatate din cei aproximativ 22.000 de barbati, Domnul i-a cerut lui Ghedeon sa mearga cu ei la rau, iar cei ce vor ”linchi apa cu limba” (ca si un caine) sa fie cei ce vor lupta impotriva Madianitilor. Astfel, au ramas doar 300 de luptatori.

   Ghedeon i-a impartit pe cei 300 de barbati in 3 cete, dandu-i fiecaruia o trambita si o ulcica, cu o faclie in ea. I-au inconjurat pe Madianiti, si au trambitat, strigand ”O sabie pentru Domnul si pentru Ghedeon!”. Madianitii care au scapat din atac au fost lasati fara apa, dupa ce Israelitii au ocupat toate punctele de aprovizionare pana la Betbara si Iordan. Au fost prinsi si ucisi Oreb si Zeeb, doua capetenii madianite.


Capitolul 8

Biruinta lui Ghedeon asupra Madianitilor. Sfarsitul misiunii sale.


   Efraimitii i-au reprosat lui Ghedeon ca ei nu au fost chemati la lupta impotriva Madianitilor. Ghedeon i-a impacat, spunandu-le ca prinderea celor doua capetenii, Oreb si Zeeb, a fost mai insemnata decat toate faptele de vitejie ale celorlalte triburi.

   Dupa ce a trecut Iordanul, impreuna cu cei 300 de ostasi, Ghedeon a cerut paine locuitorilor din Sucot, spunandu-le ca erau in cautarea capeteniilor madianite, Zebah si Talmuna. Dupa ce a fost refuzat, Ghedeon i-a amenintat pe locuitorii din Sucot ca, la intoarcere, ii va biciui cu spinii pustiului. La fel s-a intamplat si in cazul locuitorilor din Penuel, pe care i-a amenintat ca le va darama turnul.

   Zebah si Talmuna au fugit, insa, la scurt timp, au fost prinsi. La intoarcere, a fost capturata o sluga din Sucot care a dezvaluit numele tuturor mai-marilor cetatii Sucotului (74 de barbati). Ghedeon i-a batut pe acestia cu spinii pustiului si a daramat turnul din Penuel. Pe Zebah si Talmuna i-a ucis, ca razbunare pentru moartea fratilor sai.

   Barbatii lui Israel i-au cerut lui Ghedeon sa domneasca asupra lor. Ghedeon i-a refuzat, spunandu-le ca singurul care va domni va fi Dumnezeu, in schimb, i-a cerut fiecarui barbat un cercel de aur din prada sa. Din cei 1.700 de sicli stransi, a construit un efod pe care l-a dus in cetatea Ofra.

   Ghedeon a avut 70 de fii. Femeia sa din Sichem i-a dat nastere lui Abimelec. Ghedeon a fost inmormantat langa tatal sau, Ioas. Dupa moartea sa, Israelitii au cazut din nou in idolatrie.


Capitolul 9

Abimelec.


   Abimelec a mers in Sichem, la fratii mamei sale, si le-a cerut, in numele rudeniei dintre ei, sa il numeasca la conducerea lor. Oamenii din Sichem i-au daruit 70 de arginti, cu care Abimelec a tocmit mai multi mercenari. Cu ajutorul acestora, i-a omorat pe toti fiii lui Ierubaal (Ghedeon), fratii sai. Singurul care a scapat a fost Iotam, fiul cel mic, care a fugit in Beer.

   Abimelec a domnit doar trei ani, intrucat, pentru pacatele sale, Dumnezeu a trimis un duh rau, de neintelegere, intre conducator si supusii sai. In perioada culesului viei, Gaal, fiul lui Ebed, si fratii sai, au venit in Sichem, au petrecut, si l-au blestemat pe Abimelec, spunand ca ei nu ii vor sluji acestuia. Zebul, conducatorul cetatii, i-a adus toate acestea la cunostinta lui Abimelec. Acesta din urma a stat la panda langa Sichem, iar cand Gaal si fratii sai au iesit, a reusit sa ii puna pe fuga. Abimelec a distrus Aruma, cetatea in care s-au refugiat Gaal si fratii sai. Cei care s-au refugiat in turnul din Sichem, s-au adunat in cinstea zeului Baal-Berit. Abimelec si oamenii sai au dat foc unor lemne deasupra locului de adunare, omorandu-i pe toti cei care se aflau acolo.

   Abimelec a cucerit cetatea Tevet. Mai multi oameni s-au baricadat in turnul cetatii. Apropiindu-se Abimelec de turn, pentru a-i da foc, a fost lovit de catre o femeie cu o piatra in cap. Pentru a nu muri ucis de o femeie, i-a cerut tanarului care ii purta armele sa il ucida cu sabia sa. In felul acesta a fost pedepsit Abimelec de catre Dumnezeu pentru moartea celor 70 de frati ai sai.


Capitolul 10

Israel invins de Filisteni.


   Tola, fiul lui Pua, a fost judecator in Israel timp de 23 de ani (dupa Abimelec). A fost ingropat la Samir. Urmatorul judecator a fost Iair, din Galaad, vreme de 22 de ani. A fost inmormantat la Canon.

   Israelitii au persistat in idolatrie, parasindu-l pe Domnul. Ca pedeapsa, Domnul i-a dat in mana Filistenilor si a fiilor lui Amon, vreme de 18 ani. Israelitii i-au cerut Domnului ajutorul, care insa i-a trimis la dumnezeii pe care i-au slujit pana atunci. Israelitii i-au aruncat pe toti dumnezeii straini din mijlocul lor, moment in care Domnului I S-a facut mila de ei.


Capitolul 11

Istoria lui Ieftae.


   Ieftae Galaaditul era fiul unei desfranate si al lui Galaad. Fiind alungat de fratii sai, Ieftae s-a refugiat in tinutul Tob.

   Cand conflictul dintre Israel si fiii lui Amon era iminent, batranii Galaadului i-au cerut lui Ieftae sa ii ajute si sa fie capetenia lor. Batranii Galaadului au facut un legamant: daca Domnul avea sa ii dea pe fiii lui Amon in mana lui Ieftae, ei aveau sa se supuna vointei acestuia.

   Ieftae a trimis soli la regele fiilor lui Amon, solicitandu-i acestuia motivul pentru care a pornit razboi impotriva Israelului. Regele a raspuns ca motivul era pamantul, cuprins intre Amon si Iaboc, care i-a fost ocupat de Israeliti

   Ieftae I-a fagaduit Domnului ca, daca ii va da in mana sa pe fiii lui Amon, atunci cand se va intoarce acasa il va aduce ardere-de-tot pe primul membru al familiei sale care ii va iesi in cale. Dupa ce a iesit invingator in lupta, Ieftae s-a intors acasa. In intampinarea lui a iesit fiica sa (unicul sau copil). Auzind de cele intamplate, aceasta l-a indemnat pe tatal sau sa indeplineasca promisiunea facuta Domnului, dar, i-a cerut un ragaz de doua luni in care avea sa isi planga fecioria. Dupa cele doua luni, Ieftae a indeplinit fagaduinta facuta Domnului. In fiecare an, timp de patru zile, fiicele lui Israel o plangeau pe fiica lui Ieftae.


Capitolul 12

Istoria lui Ieftae. Nemultumirea si infrangerea Efraimitilor. Moartea sa. Trei judecatori marunti.


   Barbatii lui Efraim l-au amenintat cu moartea pe Ieftae, din cauza faptului ca nu i-a chemat si pe ei atunci cand s-a luptat cu fiii lui Amon. Ieftae, impreuna cu toti barbatii galaaditi, au omorat 42.000 de Efraimiti. Ieftae a fost judecator timp de 6 ani. A fost ingropat in Galaad.

   Ibtan, din Betleem, a fost judecator timp de 7 ani. Acesta a avut 30 de baieti si 30 de fete. A fost ingropat in Betleem. Elon, din Zabulon, a fost judecator timp de 10 ani. A fost ingropat in Aialon. Abdon, fiul lui Hilel Piratonitul, a fost judecator timp de 8 ani. A avut 40 de fii si a fost ingropat in Piraton, pe muntele lui Amalec.


Capitolul 13

Nasterea lui Samson.


   Dupa ce au pacatuit, din nou, in fata Domnului, Israelitii au fost stapaniti de Filisteni timp de 40 de ani.

   Ingerul Domnului S-a aratat sotiei lui Manoe, din semintia lui Dan, care era stearpa, si i-a vestit ca va naste un fiu. I-a mai spus ca, in timpul sarcinii, ei nu ii era permis sa bea vin sau bautura tare, nici sa manance ceva necurat, deoarece fiul sau avea sa fie nazireu, dedicat lui Dumnezeu inca din pantece. Fiul care urma sa se nasca nu trebuia sa isi tunda vreodata parul, si el urma sa fie eliberatorul Israelitilor din mainile Filistenilor.

   Femeia a mers acasa si i-a povestit barbatului sau cele intamplate. Cand femeia era la camp, Ingerul Domnului i s-a aratat pentru a doua oara. Aceasta si-a chemat barbatul, care l-a intrebat pe Inger de ce anume trebuia sa se fereasca copilul lor. Ingerul Domnului a reluat cele spuse initial femeii.

   Manoe I-a adus Domnului ardere-de-tot un ied. Cand flacara s-a ridicat de pe jertfelnic, in flacara S-a ridicat si Ingerul Domnului. Cei doi soti au cazut cu fata la pamant, crezand initial ca vor muri, avand in vedere ca L-au vazut pe Dumnezeu. Femeia a nascut un baiat, care a fost numit Samson.


Capitolul 14

Samson se insoara cu o filisteanca. Ghicitoarea lui Samson.


   Samson a intalnit in Timna o femeie din neamul Filistenilor, pe care a placut-o. Intors la parintii sai, le-a spus ca o dorea de sotie pe acea fata. Impreuna cu parintii sai, Samson a mers in Timna. Fara stirea parintilor, Samson a rapus un leu, cu mainile goale. Dupa ce a vorbit cu femeia, de care a fost incantat, s-a intors sa vada starvul leului. Din gura acestuia, in care se afla un roi de albine, a luat miere si a mancat si a dat si parintilor sai. Samson a organizat un ospat, care a durat 7 zile, si a ales 30 de nuntasi, carora le-a spus o ghicitoare. Daca pana la sfarsitul ospatului ghiceau raspunsul, acestia primeau de la el 30 de ”trambe” de panza si 30 de randuri de haine. Daca nu ghiceau, aveau sa ii dea ei cele mentionate. In cea de-a patra zi, nuntasii au amenintat-o pe femeie cu moartea daca nu afla raspunsul la ghicitoare. La insistentele femeii, Samson i-a dezvaluit raspunsul, iar femeia l-a transmis nuntasilor. Samson, cu ajutorul Duhului Domnului, a mers in Ascalon, unde a batut 30 de oameni si le-a luat hainele, putand astfel sa-si onoreze promisiunea. S-a maniat insa si s-a intors in casa tatalui sau. Femeia lui Samson s-a casatorit cu un prieten al acestuia.


Capitolul 15

Samson se razbuna.


   In timpul secerisului, Samson a mers sa isi vada femeia. Tatal acesteia nu l-a lasat sa o vada, spunandu-i ca a dat-o unuia dintre prietenii sai, crezand ca el o ura. Atunci, Samson s-a razbunat dand foc lanurilor, viilor si maslinilor Filistenilor. Ca razbunare, Filistenii au omorat-o pe femeie, si pe familia sa. Cu falca unui asin, Samson a batut 1.000 de filisteni. Fiind in pericolul de a muri de sete, Domnul i-a venit in ajutor, facand sa iasa apa din falca asinului.

   Samson a fost judecator timp de 20 de ani.


Capitolul 16

Portile Gazei. Tradat de Dalila, Samson se razbuna.


   Samson a mers in Gaza si a intrat la o femeie desfranata. Oamenii din Gaza au asteptat sa se lumineze de ziua pentru a-l omori. La miezul noptii, aceasta a luat stalpii si usile din poarta cetatii si le-a dus in varf de munte.

   Samson a iubit-o apoi pe Dalila, o femeie din Valea Sorecului. Filistenii au mituit-o pe aceasta, cu cate 1.100 de arginti din partea fiecarui barbat dintre mai-marii cetatii, daca le va spune secretul puterii lui Samson. Acesta a mintit-o de 3 ori pe Dalila, spunandu-i ca putea fi invins daca era legat cu sapte vine crude, neuscate, apoi daca era legat cu funii noi, si daca cele sapte suvite ale parului sau erau impletite cu fir de urzeala si agatate in cui. De fiecare data, Dalila ii chema pe mai-marii Filistenilor, insa Samson scapa din mainile lor fara efort. Dalila s-a suparat din cauza neincrederii lui Samson. Atunci, acesta si-a deschis sufletul in fata ei si i-a spus ca briciul nu s-a atins niciodata de capul sau. Dupa ce l-a adormit pe acesta pe genunchii sai, Dalila l-a chemat pe un om care i-a ras parul. Pentru ca Domnul se indepartase de el, Samson nu s-a mai putut salva. Filistenii i-au scos ochii si l-au legat cu catuse de arama. Filistenii i-au adus jertfe zeului lor, Dagon, si l-au chemat pe Samson, pentru a dansa in fata lor si pentru a-l batjocori. Mai-marii Filistenilor, si cei 3.000 de barbati si femei care se aflau pe acoperis pentru a asista la batjocorirea lui Samson, au murit, dupa ce acesta, intarit de Domnul, a daramat stalpii de sustinere ai casei. A murit atunci si Samson, care a fost inmormantat de catre fratii sai langa tatal lor.


Capitolul 17

Mica isi face pe seama lui o casa de rugaciune.


   Mica, barbat din muntele lui Efraim, i-a recuperat mamei sale 1100 de arginti care i-au fost furati. Femeia i-a dat argintarului 200 de arginti, pentru a-i face un chip cioplit. In conceptia lui Mica, casa sa putea fi casa Domnului. Israelul neavand rege, fiecare facea ce credea ca este corect, de multe ori transformandu-si casele in locasuri de inchinare si numind dintre ei preoti.

   In casa lui Mica a sosit un levit din Betleem, care isi cauta un loc unde sa stea. Mica i-a propus acestuia sa stea cu el si sa ii devina preot, in schimbul unui salariu anual de 10 arginti.


Capitolul 18

Fiii lui Dan cuprind cetatea Lais si cad in idolatrie.


   Semintia lui Dan isi cauta mosie. 5 barbati au plecat in recunoastere pana la casa lui Mica, unde l-au intalnit pe levit. I-au cerut acestuia sa-L intrebe pe Domnul daca vor avea izbanda unde vor merge. Levitul le-a spus sa mearga in pace caci acea cale ”e in fata Domnului”. Au mers atunci in Lais si le-au placut locurile. Dupa aceea, s-au intors la fratii lor si le-au povestit despre cele vazute.

   600 de barbati din semintia lui Dan au pornit catre Lais, trecand pe la casa lui Mica. Cei 5 barbati care au mers initial sa iscodeasca tara, au intrat in casa lui Mica si au luat chipul cioplit, efodul, terafimul si chipul turnat, iar levitului i-au propus sa le fie preot. Mica a venit dupa ei strigand, insa, fiind in inferioritate, s-a intors din drum.

   Cei 600 de barbati au cucerit cetatea Lais. Pe locuitori i-au ucis, iar cetatea au ars-o. Dupa ce au reconstruit cetatea, au numit-o Dan si au locuit in ea. Au ridicat chipul cioplit la loc de cinste, iar Ionatan, fiul lui Ghersom, si fiii sai, au fost preotii semintiei pana la stramutarea din acea tara.


Capitolul 19

Nelegiuirea din Ghibeea.


   Un barbat levit, din muntele lui Efraim, si-a luat o ”tiitoare” din Betleemul lui Iuda. Certandu-se cei doi, femeia s-a intos in casa tatalui ei. Barbatul a venit dupa ea, si, cunoscandu-si socrul, s-au ospatat 3 zile. La cererea socrului sau si-a amanat plecarea pana in a cincea zi, spre seara. Barbatul, tiitoarea si sluga sa, au plecat la drum si au ajuns la Ierusalim. Au poposit in casa unui batran, dar, fiii nelegiuitilor cetatii, au inconjurat casa, afland de prezenta oaspetilor. Pentru a-i salva viata barbatului, batranul a incercat sa le dea fiilor nelegiuitilor pe fiica sa, care era fecioara, si pe tiitoarea oaspetelui sau. Nelegiuitii nu au vrut sa asculte, moment in care barbatul a luat-o pe tiitoarea sa si a scos-o afara. Nelegiuitii si-au batut joc de ea toata noaptea. Spre zi, deschizand usa casei, barbatul si-a gasit femeia moarta, pe prag. A pus-o pe asin si a dus-o acasa. A taiat-o in 12 bucati, pe care le-a trimis in tot Israelul.


Capitolul 20

Pedepsirea nelegiuirii din Ghibeea.


   Toti fiii lui Israel s-au adunat la Mitpa, unde l-au ascultat pe omul caruia ii murise tiitoarea. Au hotarat sa plece spre semintia lui Veniamin, pentru a lamuri lucrurile. Insa, cei din semintia lui Veniamin nu au vrut sa ii predea pe criminali, chiar mai mult, au intors armele catre fratii lor. Mai intai, Veniaminitii au ucis 22.000 de barbati din Israel. Consultandu-l pe Domnul, barbatii din Israel au pornit din nou la lupta, insa au pierit inca 18.000 dintre ei. S-au adresat din nou Domnului, aflandu-se acolo Chivotul Legamantului si Finees, fiul lui Eleazar.

   Domnul i-a imbarbatat si le-a spus ca ii va da pe Veniaminiti in mainile lor. Israelitii au pus oameni la panda. In atac au murit 25.000 de Veniaminiti. Pandarii au trecut prin sabie intreaga cetate a Ghibeeii. Cand pandarii au ridicat un stalp de fum, semn prestabilit, ceilalti fii ai lui Israel i-au atacat pe Veniaminitii care fugeau in pustie. Israelitii i-au urmarit si i-au ucis, incendiind fiecare cetate intalnita in cale.


Capitolul 21

Semintia lui Veniamin se reface.


   Fiii lui Israel au jurat ca niciunul dintre ei sa nu isi dea fiica de nevasta vreunui barbat din semintia lui Veniamin. Tristi ca a pierit o semintie din Israel, si-au potolit furia impotriva Veniaminitilor. Pentru a reface semintia, au hotarat ca, celor 600 de barbati refugiati in pustie, sa le dea de sotii pe fetele fecioare ale locuitorilor din Iabes-Galaad. Restul locuitorilor din aceasta cetate au fost ucisi pentru ca nu au participat la adunarea de la Mitpa.

   Pentru ca erau doar 400 de fecioare, celorlalti barbati le-au sugerat sa se ascunda in vii, iar cand fetele locuitorilor din Silo vor veni dansand, fiind sarbatoarea anuala a Domnului, ei sa iasa din vii si sa isi ia femei din Silo. Dupa toate aceste intamplari, fiecare barbat s-a intors la semintia lui.


***

Timberly Williams

bottom of page