top of page

Baltagul

- rezumat -


   Vitoria Lipan, țărancă din satul Măgura, din munții Tarcăului, este îngrijorată de lipsa prelungită a soțului său, Nechifor. Acesta plecase de ceva timp la Dorna, pentru a face comerț cu oi. Vitoria o are alături doar pe fiica sa Minodora, întrucât celălalt copil, Gheorghiță, este plecat cu oile familiei, în balta Jijiei. Visele, în care îi apare soțul, dar și unele superstiții, îi sporesc temerile, făcând-o să se sfătuiască cu părintele Dănilă și să îi ceară, printr-o scrisoare, lui Gheorghiță, să se întoarcă cât mai curând. Vitoria o vizitează și pe baba Maranda, vrăjitoarea satului, care este convinsă că Nechifor trăiește, dar că și-a găsit o altă femeie.

   În apropierea sărbătorilor de iarnă, Gheorghiță se întoarce acasă. În ciuda vremii nefavorabile, Vitoria se hotărăște să plece, împreună cu fiul său, la Piatra, în căutarea lui Nechifor. Ajunsă aici, ea se înfățișează prefectului, care o sfătuiește să facă o cerere oficială, pentru a ancheta dispariția soțului. Vitoria se întoarce în Măgura pentru a-i cere părintelui Dănilă să o ajute la întocmirea sesizării.

   În luna martie, după ce își pune în ordine treburile gospodărești, lăsând casa în grija argatului Mitrea, iar pe Minodora, împreună cu toată zestrea ei, ducând-o la Mânăstirea Văratic, Vitoria pornește din nou în căutarea soțului. O însoțeste Gheorghiță, care poartă cu sine și un baltag (topor) de fier, pe care părintele Dănilă îl ”blagoslovește”.

   O parte din drum este însoțită de David, negustor și totodată o veche cunoștință a lui Nechifor. Trecând prin localitățile Bistrița, Călugăreni și Fărcașa, Vitoria și fiul ei poposesc pe la diverse hanuri și gazde, care le confirmă că, la sfârșitul anului trecut, Nechifor a trecut pe acolo. La Vatra Dornei, Vitoria află că Nechifor a cumpărat 300 de oi, pornind cu turmele și ciobanii lor către Dorna, în căutarea unui loc de iernat.

   Din informațiile culese de la diverse popasuri, femeia înțelege că Nechifor fusese însoțit de doi tovarăși de drum, unul mic și negricios, celălalt tăcut și cu buza de sus despicată. Acestora le ia apoi urma în Păltiniș, Dirmoxa și Broșteni, după care poposește în satul Săbașa. Trecând muntele Stânișoara, află că în următorul sat, Suha, la crașma lui Iorgu Vasiliu, au mai ajuns doar cei doi (identificați drept Ilie Cuțui și Calistrat Bogza, zis Iepure), dar nu și soțul său. Înțelege astfel că Nechifor trebuie să fi ramas undeva pe drum, probabil omorât de aceștia.

   Cu ajutorul nevestei crașmarului din Suha, doamna Maria, Vitoria dă de urma lui Ilie Cuțui și a lui Calistrat Bogza, proaspăt îmbogățiți (din spusele crâșmăriței). Deși nu au vreo dovadă, de față cu primarul și notarul, cei doi relatează că au cumpărat oile de la Nechifor, despărțindu-se de acesta pe munte, în dreptul ”Crucii Talienilor”. Vitoria îl găsește și pe Lupu, câinele lui Nechifor, într-o gospodărie aflată în celălalt capăt al satului.

Vitoria și Gheorghiță se întorc pe munte, unde, avertizați de câine, găsesc într-o râpă hainele lui Nechifor, craniul său lovit de baltag, oasele acestuia și ale calului său. Vitoria, însoțită de autorități și de un preot, se întoarce la locul descoperirii.

   În Suha, subprefectul Anastase Balmez începe cercetările, interogându-i pe cei doi suspecți, în prezența Vitoriei. Aceștia își susțin, în continuare, nevinovăția.

   Înmormântarea lui Nechifor are loc în localitatea Săbașa. La ea participă toți sătenii, inclusiv Bogza și Cuțui, alături de nevestele lor. La masa dată în pomenirea mortului, Vitoria îi cere lui Calistrat Bogza să îi vadă baltagul, și, inspirată de semnele trimise de spiritul soțului ei, începe să spună cum crede ea că s-ar fi petrecut crima. Relatează o versiune proprie a faptelor, în care Nechifor a fost ucis de Bogza. Detaliile femeii, pe care nu avea cum să le cunoască nimeni, îl infricoșează pe Calistrat Bogza. Acesta se repede să își recupereze baltagul. Cuțui încearcă să se pună în calea lui, însă este lovit puternic. Bogza încearcă să fugă, dar Vitoria îi cere lui Gheorghiță să asmută câinele asupra lui. Fugarul lovește câinele, însă Gheorghiță îl lovește pe Bogza, cu baltagul, în frunte. Lupu se repede și îl mușcă pe ucigaș de beregată.

   Chemați de subprefect, jandarmii îl rețin pe Cuțui, iar Bogza, muribund, își mărturisește fapta.

   Considerându-și căutarea împlinită, Vitoria se liniștește, preocupându-se mai ales pentru viitor. Ea intenționează să se întoarcă acasă, după ce va recupera oile furate. Dorește să o ia și pe Minodora de la mânăstire, însă nu este de acord cu idila infiripată între aceasta și Ghiță, fiul dascălului Andrei.


***

Timberly Williams

bottom of page