top of page

​Enigma Otiliei

- rezumat -


   Personajul principal, Felix Sima, un tânăr de 18 ani, fost elev al Liceului internat din Iași, sosește la București, la locuința de pe strada Antim a unchiului său, Constantin Giurgiuveanu (”moș Costache”). De la moartea părinților săi, acest unchi îndepărtat a fost tutorele său și administratorul averii moștenite de acesta. Dorind să calce pe urmele tatălui său, Felix urmează cursurile universitare la Facultatea de Medicină, urmând să locuiască în casa unchiului său.

   Poftit cu greu în casă, după o încercare nereușită, Felix își cunoaște în sfârșit rudele, respectiv pe verișoara sa, Otilia, pe sora unchiului Costache, Aglae, soțul acesteia, Simion Tulea, precum și pe doi dintre cei trei copii ai lor, Titi și Aurica. De asemenea, Felix face cunoștință cu ”protectorul” Otiliei, moșierul Leonida Pascalopol. Felix este repede fermecat de Otilia, o fată atrăgătoare, de aproximativ 18 ani, cu ochi albaștri.

   A doua zi, Felix este preluat de Marina, servitoarea casei, de fapt o rudă a lui moș Costache. Aceasta îl pune în temă cu ciudățeniile locului, astfel că Felix înțelege repede faptul că moș Costache este foarte zgârcit și că noua sa locuință îi oferă libertate deplină,  dar nu și dragostea, familia ori căminul pe care și le-ar fi dorit. Este intrigat totodată de relația neobișnuită a Otiliei cu Pascalopol, de stilul dezordonat de viață al acesteia și frivolitatea preocupărilor sale.

   Felix devine meditatorul lui Titi, un tânăr ipohondru, cu înclinații artistice, pasiv și lipsit de creativitate, dar cu izbucniri nervoase neașteptate. Cunoaște mai bine și familia acestuia, cu invidiile Aglaei, preocupările erotice ale Auricii și excentricitățile capului familiei, Simion. Cu timpul, află mai multe detalii și despre fiica cea mare a familiei Tulea, Olimpia, precum și cu privire la preocupările soțului său, avocatul Stănica Rațiu. Intrigant volubil și aflat într-o permanentă căutare a unei lovituri care să-l îmbogățească, acesta din urmă încearcă, pe diferite căi, să îl determine pe Simion să îi ofere Olimpiei dota promisă. Încăpățânat, Simion refuză, sfârșind, în final, ca pacient al unui ospiciu.

   Felix se îndrăgostește de Otilia, devenind gelos pe Pascalopol și pe capacitatea acestuia de a-i îndeplini orice capriciu. Otilia și Felix petrec o vacanță prelungită la ferma lui Pascalopol, în urma căreia ajunge să îl cunoască mai bine și pe moșier, recunoscându-i noblețea, bunul gust, precum și meritul de a o apăra pe Otilia de intrigile propriei sale familii.

   Ajuns la vârsta tulburărilor erotice, Titi se poartă necuviincios cu Otilia, generând un conflict, în urma căruia, însăși Aglae, sfătuită de Stănică Rațiu, e nevoită să caute o împăcare. Aglae nu o putea suferi pe Otilia pentru că aceasta era fiica soției decedate a lui Costache, și astfel, o nedorită candidată ”nelegitimă” la eventuala moștenire a fratelui său.

   Titi se căsătorește în secret cu Ana Sohațchi, sora unui coleg de la belle-arte, de care divorțeaza la scurt timp.

   Moș Costache este determinat să renunțe la ideea adopției Otiliei, atât pentru că nu vrea să își supere sora, cât și ca urmare a primirii unei scrisori anonime, în care este acuzat de legături amoroase cu Otilia. Scârbită, aceasta din urmă pleacă împreună cu Pascalopol la moșia lui și apoi la Paris. Simțindu-se părăsit, Felix începe o relație cu Georgeta, o ”artistă” întreținută, amanta unui general bătrân. Ulterior, Georgeta încearcă o apropiere de Titi, convinsă că ar putea căpăta prestanță socială prin asocierea cu o familie onorabilă. Felix îi arată însă adevărată față a ”clanului” Tulea.

   În spatele tuturor acestor întâmplări se află și intrigantul Stănică Rațiu. Mai mult, el reușeste și să îl convingă pe bătrân că, întrucât nu și-ar putea lăsa prin testament averea Otiliei, ar fi mai bine își vândă proprietățile imobiliare.

   Întoarsă din străinătate, Otilia îi declară iubirea lui Felix, fără a-i face însă promisiuni de viitor, cei doi continuând să conviețuiească ca și înainte. Stănică îi face cunoștință lui Felix cu Lili, fata vărului său, Toader, un senator foarte bogat. Aceasta se îndrăgostește de Felix, dar el rămâne fidel sentimentelor sale față de Otilia.

   Preocupat de a-i face un viitor Otiliei, prin construirea unei noi case și strângerea de bani, moș Costache suferă o congestie cerebrală. Aglae și copiii săi, împreună cu Stănică și doctorul Vasiliad, adus de acesta, pun stăpânire pe casă. Generos, Pascalopol deschide, pe numele Otiliei, un cont în bancă, pretinzând că banii proveneau de la moș Costache. Cel din urmă își revine parțial. După puțin timp, Moș Costache face însă un al doilea atac cerebral și moare când, profitând de lipsa celorlalți și de slăbiciunea fizică a bătrânului, Stănică îi fură banii ascunși sub saltea.

   Pentru o scurtă perioadă de timp, atât Felix, devenit între timp major, cât și Otilia, locuiesc în aceeași casă. Otilia este tratată de Aglae și familia acesteia cu răceală. Nesuportând ingratitudinea și prefăcătoria din jur, după ce îi reamintește lui Felix că îl iubește, Otilia se mută în secret la Pascalopol, cu care se și căsătorește și pleacă la Paris.

   Felix se dedică studiului, devenind profesor universitar și medic de prestigiu. Ulterior, se căsătorește cu o femeie bogată.

   Mulți ani mai târziu, întâlnindu-se cu Pascalopol, acum îmbătrânit, Felix află că Otilia este la Buenos Aires, căsătorită cu un conte, după ce s-a despărțit de moșier, cu acordul acestuia. Otilia de odinioară este acum de nerecunoscut, încă atrăgătoare, dar lipsită de prospețimea și exuberanța fetei de altădată. Atât pentru Felix, cât și pentru Pascalopol, Otilia rămâne o enigmă.


***

Timberly Williams

bottom of page